Uit de stalling van Peter R. de Fiets

“Zoals de gele trui in de Tour de France is afgeleid van de kleur van het papier van l’Auto, de organiserende krant, zo is de roze leiderstrui in de Ronde van Italië afgeleid van de kleur van het papier van La Gazetta dello Sport. LA GAZETTA DELLO SPORT. Alleen al die naam brengt je in wielerextase, hoewel het gewoon ‘sportkrant’ betekent. De Italiaanse taal suggereert schoonheid en dat valt vertaald nog wel eens tegen. De naam van de grote Latijnse lover uit de achttiende eeuw, Giacomo Casanova vereenzelvig je met romantisch kaarslicht, maar als je weet dat die naam in het Nederlands ...

... Gerrit Nieuwenhuis betekent, dan verandert dat kaarslicht direct in twintig schijnwerpers van ik weet niet hoeveel volt.
Maar terug naar de fiets. Het roze van de Italiaanse leiderstrui heeft ooit iemand geďnspireerd om dit juweeltje uit de oude doos geheel in een unieke Girofiets te veranderen. Het oorspronkelijke merk is daardoor verloren gegaan, maar who cares? Een prachtig fietsje van voor Christus, als je de dag dat Campagnolo hele groepen fietsonderdelen ging assembleren als het keerpunt in de techniek van de racefiets neemt.
Let op de minutieuze boorgaten die ter versiering in de remmen, de remgrepen, de zadelpen, de stuurnok en het trapstel zijn aangebracht en die ook nog eens rood zijn ingekleurd. Iemand noemde dit exemplaar eens een rijdende zuurstok. Die respectloze barbaar is sindsdien niet meer welkom in Huize Ravensbergen.

Tot volgende week!”

Peter Ravensbergen

Door Fred van Slogteren, 2 mei 2006 8:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web