De Burgerlijke stand van 20 juli.

Joost van LEIJEN (1984, Nederland)

Ik moet het eerlijk bekennen, ik had nog nooit van Joost van Leijen gehoord toen ik hem in de voorlaatste ronde solo vooruit zag rijden bij het Nederlands kampioenschap. In een mooie stijl hield hij het langer vol dan menigeen zal hebben gedacht en toen hij werd achterhaald door bekende profs als Bobbie Traksel, Addy Engels, Maarten Tjallingii en Sebastiaan Langeveld nam ik direct aan dat hij gelost zou worden. Maar hij klampte aan, herstelde van de inspanning en zou fraai tweede zijn geworden achter Kenny van Hummel als Koos Grandioos niet als een TGV de sprong uit het peloton had gemaakt en naar zijn tweede kampioenstrui was gesneld. Tegen zoveel macht was niemand opgewassen, maar Joost mag beretrots zijn op zijn derde plaats. Even later stond hij op het erepodium, een lange wat timide jongen in het shirt van ...

... Van Vliet EBH, een continentale ploeg met een talent in de gelederen. Dat talent was tot die dag onopgemerkt gebleven, tot verbazing van vele insiders, zo lees ik op internet. Enkele dagen na het NK stond in de kranten dat Joost zich zodanig in de kijker had gereden dat Vacansoleil hem een contract had aangeboden. Daar word ik als liefhebber weer een beetje blij van en nu maar hopen dat deze jongen ook kansen krijgt om verder te komen. Kijk ze staan op deze foto, vader Koos met z’n twee jongens. (Foto: © Cor Vos)

De andere op 20 juli geborenen zijn:

BOLTEN, Uwe (1959, Duitsland)
DAMEN, Piet (1934, Nederland)
ECHAVE MUSATADI, Federico (1960, Spanje)
ELFERINK, Arjan (1974, Nederland)
GABRIEL, Frédéric (1970, Frankrijk)
GODART, Suzie (1962, Luxemburg)
HELLEMONS, Janus (1912, overleden 14.01.1999, Nederland)
HOUBEN, Piet (1922, Nederland)
KUZNETSOV, Nikolai (1973, Rusland)
OTTERSPEER, Coen (1990, Nederland)
POORTVLIET, Leen (1943, Nederland)
VAN DER SCHUEREN, Kenny (1982, België)

Door Fred van Slogteren, 20 juli 2009 0:00

Joost was ook vorig jaar al klaar voor een overstap naar de profs. Dit jaar was hij al tweede in Olympia's Tour. Ik zag hem indrukwekkend demarreren op de Vaalserberg en slechts een handjevol renners kon hem volgen. De Rabo's konden hem toen niet losrijden en hij leek zelfs even op weg naar de eindzege. Uiteindelijk verloor hij slechts twee seconden op Jetse Bol.

Hij reed vorig jaar en dit jaar een sterke Elektro Toer tussen de profs. Vooral zijn tijdrit was erg sterk. Er zijn maar weinig 'amateurs' die dat kunnen. Eerder deed Niki Terpstra hetzelfde en dat werd een goede prof.

Geplaatst door Paul Verstappen, 20 juli 2009 11:08:27

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web