Dinsdag 14 juli 2009, 10e etappe Limoges-Issoudun 194,5 km.

Het was vandaag oortjesdag, of beter gezegd: ‘geen oortjesdag’. De discussie over de oortjes is al zo oud als de mensheid. In het verleden is er altijd geageerd tegen vernieuwingen. De techniek schrijdt echter voort en dat heeft de laatste twintig jaar ook de wielersport beïnvloed, de meest conservatieve van alle sporten. Onder leiding van mannen als Greg LeMond en Francesco Moser zijn in technisch en medisch opzicht belangrijke vernieuwingen doorgevoerd. Of iedere vernieuwing ook een verbetering is, is de vraag maar als het beklijft dan moet je er van uitgaan dat het in het voordeel van iets of iemand is. De oortjes hebben ontegenzeggelijk meer rust gebracht in het peloton. Af en aan rijdende ploegleiders die hun renner iets willen toefluisteren, met niet zelden andere bedoelingen, zijn verleden tijd. In de kopgroep is dat niet zo gevaarlijk, maar in het peloton is dat wel zo. Ik heb ...

... een aantal malen als chauffeur van een volgauto tussen renners gereden en ik heb altijd een onrustig gevoel om een groep te passeren ook al toeter je nog zo hard. Je weet nooit wat een renner gaat doen. Je vertrouwt op zijn vakmanschap, maar je weet het nooit. Daarom ben ik voor de oortjes, al zou je kunnen bedenken die uitsluitend voor veiligheid te gebruiken. Laat iemand vanuit de auto van de wedstrijdleiding of de jury waarschuwen voor rotondes en andere obstakels die voor de renners gevaarlijk zijn en laat dat in drie talen in de oortjes klinken. Als het echt om veiligheid gaat dan zal niemand daar problemen mee hebben. De ploegleiders hebben dan weliswaar geen invloed meer op de wedstrijd en de renners kunnen, zoals Maarten Ducrot en vele andere wielerliefhebbers dat graag willen, voor hun mallemoerskont wegkoersen. De dood of de gladiolen en Armstrong maar controleren. Met zijn benen en niet met zijn oren. (Foto: © Cor Vos)

De uitslag was:
1. Mark Cavendish (Team Columbia) 194,5 km. in 4.46’43”
2. Thor Hushovd (Cervelo Test Team) z.t.
3. Tyler Farrar (Garmin-Slipstream) z.t.

Algemeen klassement:
1. Rinaldo Nocentini (It.AG2R La Mondiale) 39.11’04”
2. Alberto Contador (Sp.Astana) op 6”
3. Lance Armstrong (VS.Astana) op 8”

Puntenklassement: Thor Hushovd (Cervelo Test Team) 147 pt.
Bergklassement: Egoi Martinez (Euskaltel-Euskadi) 78 pt.
Jongerenklassement: Tony Martin (Dld.Team Columbia) 39.12’04”
Ploegenklassement: AG2R La Mondiale 115.59’24”

Door Fred van Slogteren, 14 juli 2009 18:13

Wat een zielige vertoning. Dit is slechte reclame voor de wielersport, die zich opnieuw volkomen belachelijk maakt. Maar goed, de keuken en huiskamer zien er weer tiptop uit.

Geplaatst door Paul Verstappen, 14 juli 2009 18:40:01

oortjes

eerst over de etappe van vandaag: vervelende ritten zijn er altijd geweest, vroeger meer dan nu!
dan over de oortjes: technische vooruitgang kun je niet tegenhouden. Denk erom dit idee is van de directeur van de Franse tv, overgenomen door ASO, goedgekeurd door de UCI om de pas herstelde vriendschap met ASO niet te schaden.
Zeventig jaar geleden woedde dezelfde discussie over de derailleur: sommigen dachten dat met de versnelling iedereen even snel zou kunnen rijden...De Tour was de laatste koers waar de derailleur toegelaten werd!

Geplaatst door René Vermeiren, 14 juli 2009 18:58:08

oortjes

Iedereen heeft schijnbaar zijn oordeel al klaar. Wat mij echter wel opviel zijn de eerste reacties van bijv. Tom Boonen, Lance Armstrong, Cadel Evans en Levi Leipheimer.
Zij spreken over een heerlijk rustige en minder nerveuze dag zonder het getoeter van de ploegleider. Toch een reactie waaraan niet voorbij gegaan mag worden.
En wat betreft veiligheid, waarom moeten ploegleiders te pas en te onpas langs het peloton ? En als het nodig is dan op een plaats waar het verantwoord is.
Laat renners zelf beslissen of ze al dan niet mee moeten met een ontsnapping.
Dan krijg je wat vaker gevalletjes zoals Contador die ontsnapt in Andorra. De kans dat hij meteen teruggefloten wordt is een stuk kleiner dan mét oortjes.
Maar roep in godsnaam niet ongefundeerd dat dit slechte reclame voor de wielersport is !!!

Geplaatst door J. de Beer, 15 juli 2009 10:12:29

Professionals=beroepsrenners

Aan allen die zich beklagen over de zogenoemde schandelijke wandeletappe van vandaag: het gaat hier om beroepsrenners! Zij hebben zich rekenschap te geven van de inspanningen die zij de afgelopen weken van hun lichaam hebben gevraagd en de inspanningen die in de koemnde anderhalve week nog gevraagd zullen worden.
Het getuigt van beroepsernst je nu qua inspanningen terughoudend op te stellen. de organisatoren ontlopen hun verantwoordelijkheid en blijven lange etappes tussen Pyreneen en Alpen plannen. Wenu dat is dit het antwoord: wandelen!Zij die willen dat wielrenners er alsmaar invliegen begrijpen niet d eisen die aan een beroepssportman- of vrouw worden gesteld.

Geplaatst door Hans Prakke, 16 juli 2009 02:16:54

Tour d'Oor

Ik ben net terug van een paar dagen Tour en heb zo mijn oortje te luisteren gelegd over het gebruik daarvan.Meer voor dan nadelen volgens velen die ik sprak en dat het echt geen invloed heeft op het wedstrjdverloop en de Tour is zoveel meer,dat proef je,de emoties gieren je door de keel tijdens de aankomst van ook een saaie étappe en als je dat niet voelt zoek dan en andere hobby.

Geplaatst door Jan v d Horst, 16 juli 2009 08:24:32

boos

Op wie ben je precies boos Jan? En waarom? Niet op mij want ik heb niet geklaagd over saaie etappes. Wel over de inactiviteit en lijdzaamheid tijdens de Pyreneeënritten. Etappes als de laatste twee dagen komen in elke Tour voor. Er komt een loodzware laatste week en dan zal het moeten gebeuren. Als dan tenminste de Schlecks en de andere 'favorieten' uit hun hok komen. Sastre, Evans en Menchov hebben het echter al opgegeven. Dus hup Frank en Andy, vlieg erin. Jullie zijn onze laatste hoop. Groet! Fred

Geplaatst door Fred, 16 juli 2009 08:47:14

Boos

Nee, ik ben niet zozeer boos, maar als renner weet ik wat het is om dagelijks op de fiets te zitten met doorgereden zitvlak, schrijnende wonden, verstopping of schijterij,vormverlies,slechte beddenen of achterblijvende resultaten enz.Trouwens vandaag komt de Tour aan in Vittel, de plaats waar ik zelf nog van start ZOU gaan.Jan Janssen won dat jaar.
Nu hoop ik met alle Nederlandse wielerliefhebbers op een suksesje van een landgenoot, want daar zijn we wel aan toe.

Geplaatst door Jan v d Horst, 16 juli 2009 14:37:33

Saaie Tour

We kunnen wel door blijven discuseren of deze tour nou wel of niet saai is , het blijft een gegeven dat wanneer er een onbekende renner al een week in de gele trui rijd met een paar seconde voorsprong en er door de TOPPERS niet 1 aanval word geplaats om hem uit die trui te rijden je wel mag spreken van een saaie Tour .Ik ben al afgehaakt .

Geplaatst door C.Veerman, 18 juli 2009 08:51:25

Mee eens!

Ik ben het helemaal eens met C.Veerman!Dat er de afgelopen etappes door de 'favorieten 'geen trap te veel gegeven is,heeft natuurlijk zijn reden.Geen van deze favorieten wil te vroeg aan de leiding komen,om daarna de koers te moeten controleren.met de huidige gang van zaken,met een onnekende Nocentini in de gele trui,kunnen ze afwachtend fietsen.
Afgelopen dagen heb ik ook enkele etappes halverwege voor gezien gehouden.Hopelijk wordt in de laatste Tourweek alles alsnog goedgemaakt,zodat we achteraf misschien toch nog van een enerverende Tour kunnen spreken!?

Geplaatst door Harry Hermkens, 18 juli 2009 20:55:44

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web