Het was me het weekje wel!

Een drukke week die op zondag begon met een bezoek aan het Nederlands kampioenschap in Landgraaf. Altijd weer een gezellige dag met vele wielervrienden. De koers had een spannend slot en een mooie winnaar. Good old Koos Grandioos legde ze er allemaal op en ik dacht aan de ook aanwezige Egon van Kessel, die me jaren geleden vertelde dat Moerenhout een van de talentrijkste jongens was in de jeugdopleiding van de KNWU, waar hij toen verantwoordelijk voor was. Ik kwam ook nog met een primeur thuis, want de goede Harry Mater vertelde me trots dat hij in oktober in het Apeldoornse sportpaleis een recordpoging gaat organiseren. Marianne Vos gaat achter de derny van Joop Zijlaard proberen een scherpe tijd neer te zetten voor het nog niet bestaande werelduurrecord voor vrouwen. Reken er maar op dat het doorgaat, want wat Harry in zijn kop heeft gebeurt gewoon en Voske is er de persoon niet naar om uitdagingen naast zich neer te leggen. Ik was er ook om te werken, want ik had er interviews met Jan Nolten en Henk Steevens, twee van de vijf nog levende helden van de Tour van 1953, die Jan Houterman en ik in deze weken op de slogblog laten herleven. Op de donderdag ervoor was ik al bij de 80-jarige Jos Suykerbuyk geweest, ook een van de vijf.
Dinsdag was er een leuke meeting in het stadhuis van Leiden waar voor genodigden een voorvertoning werd gehouden van ...

... ‘Andere Tijden Sport’, de aflevering van de Tourstart van 1978. Heel leuk en ik ben er trots op dat ik de aanleiding daarvoor ben geweest. Dat zat zo. Ik werd vorig jaar oktober gebeld door Joop Riethoven, de nu 87-jarige organisator van destijds. Of ik tijdens een feestelijke bijeenkomst een paar mensen wilde interviewen over die start, omdat het dertig jaar geleden was. Ik ben er toen niet bij geweest, dus ging ik op onderzoek uit hoe dat destijds is verlopen. De hele toedracht van dit onder de Wet van Murphy gehouden evenement heeft wonderlijk genoeg destijds in geen enkele krant gestaan, en ook de bladen Wielersport en Wieler Revue hebben de oorzaken van alle ellende van die dag niet vastgelegd. Ik kreeg een paar namen en telefoonnummers van direct betrokkenen en ik ben gaan bellen. Van de een kwam ik bij de ander en langzaam vormde zich bij mij het beeld van deze desastreus verlopen openingsdag. Ik haalde er zelf nog een paar mensen bij en ik had elf man aan tafel toen het feestje begon. Voor een zaal vol wielermensen hebben we toen die start kunnen reconstrueren en een journalist van het Leidsch Dagblad schreef er een lovend stukje over. Zo was het verhaal nog nooit verteld. Een paar maanden later schreef Jan Zomer er ook over in zijn laatste Wielerexpress en dat werd gelezen door Dirk-Jan Roeleven, programmamaker van Andere Tijden Sport. Op verzoek vertelde ik het hele verhaal nog eens aan Mischa Wessel, redactrice van het programma en het resultaat is geweldig geworden. Mensen, ga vooral kijken vanavond: Nederland 1 – 22.05 uur.
Op woensdag had ik contact met Jefke Janssen, de oudste van de Tourploeg van 1953. Jefke wordt in oktober aanstaande 90 jaar en ik had vooraf vraagtekens over zijn leeftijd en geheugen. Ik kreeg echter een helder geformuleerde impressie, van wat er toen allemaal is gebeurd en wat hem is overkomen. Een dag later was ik bij nog zo’n krasse knar, de 86-jarige Gerrit Voorting, na een bizar ongeluk enkele jaren geleden, veroordeeld tot de rollator, maar geestelijk nog zo scherp als in zijn beste dagen.
Tot slot, gisteren de start van de Tour de France 2009. Ik ben de afgelopen dagen zo druk geweest met de Tour van 1953 dat de verschillen wel heel schrijnend waren. De anderhalve minuut schade die Denis Menchov gisteren opliep zou toen geen groot probleem zijn geweest. Je ging de volgende dag gewoon met een ontsnapping mee en het werd even rechtgezet. Niets is meer hetzelfde als toen, tot ik de deelnemerslijsten naast elkaar legde. Twee namen van toen doen nu ook weer mee. Of Pierre Rolland van de Bouygues-ploeg familie is van Antonin Rolland, de Franse nationaal van 1953, weet ik niet, maar Kim Kirchen van de Columbia-ploeg is wel degelijk het neefje van Jim Kirchen, destijds een van de pijlers van de Luxemburgse ploeg. En verder is alles anders en daarom is het verhaal van de Tour van 1953 ook zo ongemeen boeiend. Andere Tijden Sport, nu ook op de slogblog.
(Foto: © Cor Vos)

Door Fred van Slogteren, 5 juli 2009 10:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web