Het gaat beginnen!

Hoewel ik ieder jaar ’s ochtends uit mijn bed stap met dat lekkere jongetjesgevoel van het gaat beginnen, is het vandaag heviger dan ooit. Ik heb het gevoel, en ik sta daar niet alleen in, dat het een bijzondere Tour gaat worden. Hoewel Contador op papier de grote favoriet is, start de Madrileen toch met een handicap. Je zal maar een ...

... 37-jarige Amerikaan, die The Boss wordt genoemd, als ploegmaat hebben. Iemand die al zeven keer op rij de Tour won, van wie verwacht wordt dat hij nu voor jou de tweede viool gaat spelen. Ik geloof er niet in. Winnaars zijn winnaars of ze nu 25 zijn of 37. Die krijgen met de streep in zicht nu eenmaal altijd dat waas voor ogen dat alle ratio vertroebeld en oprechte afspraken doet vergeten. In de Tour van 1986 hadden we een soortgelijke situatie. Bernard Hinault, al vijf maal winnaar, zou nog een keer de Tour rijden en daarin een stapje opzij doen voor zijn jongere ploeggenoot Greg LeMond. Hij zal het oprecht van plan zijn geweest, maar toen puntje bij paaltje kwam, leidde dat tot merkwaardige toestanden waarin ploegleider Paul Koechli en sponsor Bernard Tapis er maar nauwelijks in slaagden de afspraak te doen nakomen. Heeft Bruyneel ook zoveel gezag? Ik betwijfel het, omdat er ook nog eens een Leipheimer in dezelfde kleuren op het vinkentouw zit, die in potentie zo’n goede tijdrit in huis heeft dat hij zomaar afstand kan nemen.
Denis Menchov zou er van kunnen profiteren, want Rabobank begint sterker dan ooit aan deze Tour. Met Garate, Gesink, Ten Dam en Niersmann in de buurt hoeft de Rus het in de bergen niet meer alleen te doen, zoals vorig jaar. Ze zullen hem wel als een kostbaar kleinood door de vlakke etappes moeten loodsen om niet weer die blunder maken van vorig jaar. Een goede ploeg met vier Nederlanders in de gelederen. Robert Gesink gaat mee om ervaring op te doen, in de hoop dat hij op een dag in staat zal zijn te laten zien wat hij op het hoogste niveau kan. In totaal stappen vandaag elf landgenoten in Monaco op de fiets. Veel minder dan de dertig die twintig jaar geleden vertrokken, maar meer dan de laatste jaren. Behalve Gesink, Ten Dam, Posthuma en Clement van Rabobank, zijn er Van Hummel, De Kort, Timmer en Rooijakkers voor Skil-Shimano, Steven de Jongh voor QuickStep, Martijn Maaskant voor Garmin en Niki Terpstra voor Milram. Met uitzondering van wellicht Gesink zal geen van hen de eerste twintig van het klassement halen en ik ben vooral benieuwd wat Skil-Shimano op dit niveau klaarmaakt. Ik ben een beetje bang dat het gaat tegenvallen, maar dan hebben ze in ieder geval geleerd.
Als ik moet kiezen uit de mogelijke kandidaten voor de eindzege dan denk ik toch dat het uiteindelijk Armstrong wordt. Niet omdat hij de beste is, maar omdat hij – en niemand anders – bij Astana de dienst uitmaakt. En Menchov komt op het erepodium, zeker als hij dezelfde combinatie van temperament en koelbloedigheid meedraagt als in de Giro en zijn ploegmaten vanaf dag één doen, waarvoor ze zijn meegegaan. Ik wens alle slogbloggers de komende 22 dagen heel veel wielergenoegen. Al dan niet op de vakantiebestemming.
(Foto: © Cor Vos)

Door Fred van Slogteren, 4 juli 2009 11:00

Armstrong

Beste Fred,

Mag ik je herinneren aan de afgelopen Giro, toen tipte ik Armstrong als winnaar voor de Tour in reactie op een stukje van jou dat Armstrong het kleine molentje niet meer rond kreeg en de Tour zeker niet ging winnen. Te oud en te zwaargebouwd. Fijn dat je het nu wel met me eens bent en dat in jouw ogen ook Armstrong gaat winnen. Zijn we het al eens voor 26 juli en hoeven we niet eens meer te wedden.

Groeten Arjan Schuurman

Geplaatst door Arjan, 04 juli 2009 12:16:49

gelijk

Ja hoor Arjan, dat weet ik nog, maar ik heb er zelden moeite mee om mijn ongelijk te bekennen. Ik heb echter niet geschreven dat Armstrong de beste renner is. Ik denk dat dat Contador is en misschien herinner je je ook wat ik geschreven heb toen Armstrong destijds zijn comeback bekendmaakte. Ik sta niet te juichen dat hij er weer bij is, maar het zal zeker niet zo'n saaie Tour worden als de laatste twee die hij won. Dat urenlang rijdende treintje op kop van het peloton met de gele trui in vijfde positie. Ik heb toen vaak de tv uitgezet om zelf een stukje te gaan fietsen. Groet! Fred

Geplaatst door Fred, 04 juli 2009 12:31:35

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web