De Burgerlijke Stand van 27 juni.

Markus ZBERG (1974, Zwitserland)

Boze tongen beweren dat de Oostenrijker Peter Luttenberger en de Zwitserse broertjes Zberg in dienst bij Rabobank miljonair zijn geworden. Ze zijn voor veel geld binnengehaald en hebben weinig of niets gepresteerd. Nou valt dat wel mee, want Luttenberger werd in 1996 5e in de Tour de France. Als je in aanmerking neemt dat Bjarne Riis, Jan Ullrich, Richard Virenque en Laurent Dufaux, die hem in het klassement voorafgingen, allemaal in verband zijn gebracht met doping en de Oostenrijker nooit positief heeft getest, mag je hem dus de morele winnaar van de Tour de France van 1996 noemen. ‘Haal er maar een brood op’, zei mijn moeder altijd. Beat Zberg won in de Rabo-kleuren de Ronde van Oostenrijk en zijn broertje Markus de Henninger Turm. Maar daarvoor had Jan Raas ze niet binnengehaald. Markus was de man voor de klassiekers en dat heeft hij niet echt waargemaakt, hoewel de Henninger Turm natuurlijk wel een klassieker is. Of hij er miljonair mee geworden is, weet ik niet maar zijn erelijst rechtvaardigt geen topsalaris. Ik heb ook nooit gehoord of gelezen dat hij een geweldige knecht was die zich altijd voor anderen wegcijferde. Van Markus hoorde je namelijk ...

... niets, zelfs geen gejodel. Ik denk dat je van een miskoop kunt spreken en ik kan alleen maar vaststellen dat dit soort miskopen de laatste jaren bij Rabobank niet meer voorkomen. Menchov en Freire zijn goudhaantjes die voor de bank heel veel publiciteit hebben gerealiseerd en dat nog steeds doen. Maar we vieren vandaag de verjaardag van Markus. Na zijn afscheid van Rabobank is er nog minder, of eigenlijk bijna niets, van hem vernomen. Hij kwam in 2003 bij Gerolsteiner terecht en in de vijf jaar dat hij daar reed won hij een etappe in Parijs-Nice en werd hij in 2008 Zwitsers wegkampioen. Die trui draagt hij vandaag voor het laatst, tenzij hij morgen nog één keer iets van zijn oude glans laat zien. Bij het BMC Racing Team, zijn huidige sponsor, zullen ze blij zijn. De kans is echter klein en ik denk dat Markus op ProContinental-niveau aan het afbouwen is, hij wordt vandaag 35 jaar. Tijd om tevreden zijn geld te gaan tellen. Je bent Zwitser of je bent het niet. (Foto: © Cor Vos)

De andere op 27 juni geborenen zijn:

DALL’AGATA, Gilberto (1930, Italië)
DE GENDT, Franky (1952, België)
OTTENBROS, Harm (1943, Nederland)
ROBIN, Denis (1979, Frankrijk)
SERCU, Patrick (1944, België)
VANENDERT, Dennis (1988, België)
VERBIST, Evert (1984, België)
WELLENS, Paul (1952, België)
ZAGORODNY, Volodymyr (1981, Oekraïne)

Door Fred van Slogteren, 27 juni 2009 0:00

Luttenberger eindigde op een vijfde plek in de hoogtijdagen van het Epo-tijdperk. In die jaren kun je nauwelijks van een 'morele winnaar' spreken.

Brown is een leuke renner voor Veranda's Willems, maar hij komt duidelijk te kort voor de echte top. En wat heeft Nick Nuyens dit jaar laten zien?

Geplaatst door Paul Verstappen, 28 juni 2009 13:07:48

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web