Het balhoofdplaatje van Otto …

“Iemand die muurschilderingen restaureert, belde mij laatst op met de vraag wat ik hem kon vertellen over het fietsenmerk Serva. De man had opdracht om een muurreclame wat op te frissen, maar was bij het schoonmaken en wegborstelen van ...

... de loszittende verfdelen een oude reclameboodschap van Serva tegengekomen. Ik kon hem vertellen dat er begin jaren twintig een rijwielfabriek was in Bilthoven met de naam Senders S&S. Vermoedelijk is Serva ergens in de jaren dertig begonnen in Geldrop als een filiaal van de fabriek in Bilthoven. Na de oorlog is Serva echter geen lang leven beschoren geweest, omdat de financiële man van het bedrijf in de oorlog behoorlijk ‘fout’ zou zijn geweest. Om die reden wilden de klanten in Brabant geen zaken meer met Serva doen. Wanneer het faillissement precies is uitgesproken, heb ik niet kunnen achterhalen, maar het moet vóór 1953 geweest zijn als ik afga op de lijsten van gedeponeerde handelsmerken. Terugrekenend, met een maximale inschrijvingstermijn van 19 jaar, betekent dat dat de eerste inschrijving in het handelsregister vermoedelijk niet eerder dan 1934 zal hebben plaatsgevonden. Wie veel geduld heeft, zal het faillissement van Serva overigens vrij zeker terug kunnen vinden in het toenmalige vakblad dat alle faillissementen trouw en met een zekere gretigheid publiceerde. Van Buuren in Amsterdam heeft na het faillissement de boedel van Serva Geldrop opgekocht, en in 1957 de merknaam opnieuw gedeponeerd. Het kan ook verlengd zijn, dat is niet helemaal duidelijk. Het was in ieder geval de bedoeling dat er verder nooit meer iemand iets mee zou doen. Van Buuren & Co. is inmiddels overgenomen door de Accell groep (Batavus) en Jaap Wijnschenk, de 63-jarige oud-eigenaar van Van Buuren is de enige bij Accell die nog van het bestaan van Serva weet. Eén van mijn kennissen heeft me beloofd de folders van Serva, die nog ergens bij hem moeten liggen, eens op te zoeken.
 
Tot volgende week!”

Otto Beaujon

Door Fred van Slogteren, 26 juni 2009 10:00

Serva

Toen ik in 2001 of 2002 de fietsenmaker hier in de straat bezocht, had deze tot mijn verbazing een gloednieuwe Serva-fiets staan. Het was nota bene een vouwfiets met cardanaandrijving. Bij navraag vertelde de fietsenmaker dat de fiets inderdaad bij Burco vandaan kwam, en die hadden hem ergens in Frankrijk ingekocht en van het eigen merk Serva voorzien.

Geplaatst door Herbert Kuner, 12 augustus 2009 18:36:11

Senders S&S

Wij zijn in het bezit van een Senders Bilthoven dames fiets in goede en bijna orginele staat.De fiets is van mijn moeder geweest en ik denk dat deze na de oorlog is gekocht

Geplaatst door R.L.Lans, 22 september 2009 18:04:05

Oorlogsverleden

Hallo Otto,

Ik ben ook aan het spitten gegaan. Dit is wat ik vond:

http://www.transportfiets.net/2010/02/04/serva-geldrop/

Wat is de bron van het oorlogsverleden van de financieel directeur?

Met vriendelijke groet,
Bas

Geplaatst door Bas, 04 februari 2010 09:14:44

factuur

Beste hobbyisten,
Tijdens het uitzoeken en archiveren enkele facturen gevonden van Serva Geldrop uit het jaar 1947 van mijn vader, betreffende het verchromen, zandstralen en lakken frame en onderdelen.
Ik ben van plan deze objecten op Marktplaats te zetten. Hebben jullie tegen een redelijke vergoeding hier interesse in.??? Laat het me dan effe weten.

Geplaatst door Tonny Wilbers, 17 maart 2010 15:25:08

Serva Geldrop

ik heb wel belangstelling.
laat mij weten of je nog altijd in het bezit bent van de betreffende facturen

Geplaatst door Wibo, 06 februari 2011 17:29:43

Serva

Ik kom zelf uit geldrop
en heb nog een hele mooie etalage glasplaat binnen hangen van serva
een fiets die niet rijdt maar zweeft.en het embleum van serva het zelfde als op jou foto.Maar waarom is dat het wapen van eindhoven en niet van geldrop.

Geplaatst door Rudi Verrijt, 23 februari 2012 14:10:32

Serve fiets gekocht

Beste, ik kocht recent een Serva fiets met onder de zadelpen een gegraveerde nummer 78854. Kan iemand mij vertellen waar dit nummer voor staat ?
Geplaatst door Bart, 31 augustus 2019 13:35:39

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web