De Burgerlijke Stand van 28 april

Jan Rol (1933)

In 1955 werd hij volgens de tekst in het boek De Ronde van Noord-Holland van Rob Kat ‘in het pak’ gedaan door twee Belgen en daarom moest en zou hij het jaar daarop wraak hebben. Dat lukte en Jan Rol won in de Zaanse Kepplerstraat de sprint van een kopgroep van negen man. De Alkmaarder was in die jaren een sterke amateur die in zijn carrière drie amateurklassiekers won. De laatste was in 1961 en dat was de Ster van Zwolle. Hij was als onafhankelijke in de amateurkoersen teruggekeerd na een mislukt profavontuur. Na zijn carrière begon hij een racespeciaalzaak in Alkmaar.

Wat staat er nog meer in het geboorteregister?

Arno Ottevanger (1963)

Deze renner uit Vught reed in 1989 voor de Panasonic-ploeg. Een Amerikaans programma, want hij reed dat jaar vier keer prijs in de Verenigde Staten. Twee overwinningen en een vierde en een vijfde plaats. Een jaar later won hij de Ronde van de Glazen Stad. Wie weet meer over Arno Ottevanger?

Door Fred van Slogteren, 27 april 2006 22:00

Jan Rol

In een krantenkop genoemd de eenzame zwarte figuur naar ik meen in de wedstrijd Amsterdam Barneveld Amsterdam over ruim 300 km en deze wedstrijd werd beheerst en gewonnen door de Alkmaarse tegelzetter Jan Rol. De symphatieke renner uit de periode van Ab Geldermans en b.v. Peter Post heeft een mooie erelijst op zijn naam staan maar is nooit geslaagd als beroepsrenner maar wel als mens. Wielrennen is altijd de rode draad van zijn leven gebleven tot op de dag van vandaag. Onlangs in de ronde van Noord Holland zagen we Jan nog als eregast en werd verwent door de organisatie en dat liet Jan zich goed smaken want waar Rol aanwezig is daar is het vaak bijzonder gezellig. Kortom Jan Rol is tijdens zin wielerloopbaan altijd werkzaam geweest als Tegelzetter een top vakman die geroemd werd over werk als echte tegelzetter die het vak tot in de puntjes beheerste en die nu geniet van een welverdiende aow periode.
Maar die regelmatig de racefiets beklimt of ATB fiets en als de eenzame zwarte figuur dan in het zadel zit dan is het nog steeds een sierraad om te zien.
Het enigste wat Jan is afgenomen dat was de deelname aan de olympische spelen van 1956 op 22 november te Melbourne austrlie.
Door de inval van de Russen in Hongarije werd door Nederland als enigste land van de Europa afgezien van deelname.
Jan Rol was in piek vorm en keek uit naar die spelen om zich in de internationale kijker te rijden. Helaas voor de tegelzetter Rol is dat toen nooit gebeurd. Hij is toen flink gedesilusioneerd een tijdje uit de sport geweest maar pakte later de draad weer op asl onafhankelijke Jan Rol is ook nooit prof geweest in die zin dat hij van zijn wielrennen kon leven hij heeft er wel voor geleeft.

Jan Rol een pracht vent.

Geplaatst door Rob Duin, 28 april 2006 04:10:58

Jan Rol,

Fred,even wat recht zetten over Jan Rol deze heeft geen racespeciaal zaak gehad ,maar Jan is altijd een vakman tegelzetter geweest.Zondag j.l. was ik met Jan nog mee als gast in de Ronde van Noord-Holland,en als onder het genot van een wijntje de wielerverhalen los komen dan is het echt smullen geblazen.
Jan ,van harte.

Geplaatst door Hans Middelveld., 28 april 2007 05:08:03

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web