Uit de ordners van Jan …

Volgende week zaterdag begint in Monaco de 95ste Tour de France en voor het eerst sinds jaren staan er twee Nederlandse ploegen aan de start, waarvan Rabobank een topfavoriet voor de eindzege in de gelederen heeft. Weliswaar gooit Alberto Contador in de polls nog hogere ogen, maar Denis Menchov staat na zijn magistrale zege in de Giro bijna net zo hoog genoteerd. Het zal in Nederland niet tot echte ...

... Tourkoorts leiden, want Menchov is een Rus en vanwege zijn schuchtere en afstandelijke optreden ook niet iemand die massaal in het hart zal worden gesloten. Toch kan er Tourkoorts ontstaan als bijvoorbeeld Robert Gesink met de besten meegaat en een mooi eindresultaat boekt. Ook Thomas Dekker kan ervoor zorgen, als hij zijn vorm en motivatie van enkele jaren geleden tenminste weet te herwinnen en zijn optreden in de Ronde van Zwitserland rechtvaardigt die hoop. Tourkoorts is prachtig en in de jaren zeventig en tachtig heerste die heerlijke ziekte jaar na jaar in Nederland, omdat onze renners toen van alles wonnen en hoofdrollen speelden met als absoluut hoogtepunt het jaar 1980 toen onze Jopie het geel in Parijs bracht en 'de bende van Post' maar liefst elf etappezeges behaalde. Twaalf jaar eerder had Jan Janssen dat ook al gedaan en toen was Nederland ook helemaal in de ban van de Tour en de Nederlandse prestaties. Was 1968 dan het eerste jaar dat we in gekte ontstaken? Wis en waarachtig niet, want in de jaren vijftig wist 'de bende van Pellenaars' ons wielerenthousiasme al tot een kookpunt te brengen.

Zoals in 1953 toen er door Wimme en Woutje, Gerrit en Jan ongekende successen werden behaald. Dat is nu 56 jaar geleden en de helden van toen zijn óf dood óf hoogbejaard. Vanuit onze hoop op een nieuwe Tourkoorts-epidemie begin ik vanaf morgen met een bijzondere terugblik op dat gouden wielerjaar 1953, toen de Nederlandse nationale ploeg gans ons land tot ongekend enthousiasme bracht. Na een inleiding van enkele dagen begint op vrijdag 3 juli mijn dagelijkse verslag van die door Louison Bobet gewonnen Tour. Om de dag zal dat worden aangevuld met een door Fred geschreven portret van de wielerhelden, die inmiddels overleden zijn en interviews met de vijf oud-renners die nog onder ons zijn. Die reeks begint op zondag 5 juli met een geschreven portret van die later zo omstreden, uitzonderlijke ploegleider: Kees Pellenaars.

Tot morgen!"

Jan Houterman

 

Door Fred van Slogteren, 27 juni 2009 12:00

Tour herrinnering

Nog goed kan ik mij herrinneren,dat ik na de touruitzending op de radio van Jan Cottaar,met een boterham in mijn hand ongeveer een kilometer moest rennen,om de uitslag van de etappe van die dag,aan mijn vader ging vertellen!In het jaar 1953 is de wielerbacil ook bij mij toegeslagen!...en ik ben ze nooit meet kwijt geraakt!

Geplaatst door Harry Hermkens, 27 juni 2009 19:47:44

Let nou maar eens op

Als Nederlandese coureurs een hoofdrol spelen bij en mogelijke Tourzege van een Rus, mooie reslultaten boeken en hoog eindigen in jongeren- en algemeen klassement let dan meer eens op hoe hoog de Tourkoorts stijgt. Rasmussen was ook zo aansprekend niet en zorgde tot zijn pijnlijk afscheid ook voor hoge Tourkoorts.Wielersupporters zijn et als andere sportsupporters heerlijke opportunisten. Niet van te voren zwartkijken dat het toch allemaal wel weer niks zal worden Jan!
Groet,
Hans Prakke

Geplaatst door Hans Prakke, 28 juni 2009 18:44:27

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web