Stelling – Evert de Rooij

1 mei 1981 – 1 mei 2006: het lijkt een hele tijd, maar voor mij is hij omgevlogen. Exact 25 jaar geleden meldde ik mij in Epe boven het voormalige postkantoor, waar oprichter-uitgever-hoofdredacteur Bert Hulleman de scepter zwaaide over Wieler Revue. Hulleman had in juni 1977 het lef om een wielerblaadje op te starten en met veel vallen & opstaan had hij 1981 gehaald. Mijn eerste bijdrage als freelancer dateerde van een jaar eerder, een drieluik over mijn idool Fausto Coppi, met foto’s uit het archief van de legendarische Evert van Mokum. Maar omdat ik toen nog ...

... vastbesloten was om mijn studie sociale geografie af te maken hield ik de boot van een vast dienstverband nog wat af. Tot ik merkte dat ik bijna al mijn tijd besteedde aan Wieler Revue en mijn doctoraal scriptie over doorstroming (een nog altijd niet opgelost politiek probleem!) in een kast lag te verstoffen. En dus tekende ik een profcontract bij Hulleman. Om gelijk op mijn eerste dag op kantoor geconfronteerd te worden met het afsluiten van een voorbeschouwende special over de Ronde van Midden-Zeeland, die net het weekend daarvoor was verreden… Die dag nam ik mij voor dat als ik het ooit voor het zeggen zou krijgen bij Wieler Revue er nooit en te nimmer een nummer te laat uit zou komen! Die dag kwam overigens vroeger dan me lief was, want op 1 september 1982 ging Uitgeverij Twee Wielen Sport failliet en was ik bij Uitgeverij & Drukkerij Veldhuis opeens hoofdredacteur. En moest ik met mijn jongere collega Wencel Maresch een weekblad zien te runnen. Achteraf begrijp ik niet hoe we het die eerste tijd gered hebben, zonder computers, zonder e-mail, zonder fax, ja zelfs zonder advertentie-acquisiteur! Pas na een tijdje werd die vacature ingevuld door Nel Spaans, een blondine uit Dordrecht die hoegenaamd niets van de wielersport afwist. Gelukkig leerde ze snel, maar ze ging ook alweer snel weg. Pas met de komst van Dini Smeding, bijna 20 jaar geleden, ging het op dat gebied crescendo. Met redacteuren als Marcel Slagman, Herman Harens en Roy Schriemer (en niet te vergeten onze vaste fotograaf Cor Vos en zijn vrouw Carla en een stoet van trouwe en deskundige freelancers) werd er gebouwd aan het instituut dat Wieler Revue uiteindelijk is geworden. Ik bedank iedereen – medewerkers, lezers, adverteerders, collega’s, wielrenners, ploegleiders, organisatoren, enzovoort – voor al die mooie jaren die ik met ze heb beleefd!

Door Fred van Slogteren, 27 april 2006 11:17

Evert de Rooij

Beste Evert
Gefeliciteerd met dit prachtige jubileum!Vanaf het begin,1977!,beleef ik veel leesplezier aan Wieler Revue!
Voor de komende jaren ,wil ik de hele redactie,veel succes toewensen!
Met sportieve groeten

Geplaatst door Harry Hermkens, 29 april 2006 14:42:03

Hallo Evert!

ik was wat aan het surfen en kwam - niet geheel toevallig jou tegen - Misschien leuk om na 38 jaar!!! weer eens contact te zoeken? Wat doe je nou tegenwoordig?

Geplaatst door Oscar de Pater, 26 juni 2008 16:49:07

...even iets rechtzetten!

Beste Evert! Even een geheugen opfrissertje. Is misschien wel op zijn plaats na ruim 25 Wieler Revue en inmiddels ook geen uitgeverij Veldhuis meer. Toen ik bij toeval jouw stelling tegenkwam werd ik niet vrolijk van de manier waarop je over mij schrijft.

Ik, Nel Spaans, inmiddels Nel de Mol was weliswaar 'leek' toen ik voor de functie van advertentieacquisitie gevraagd werd. Maar ik heb inderdaad heel snel geleerd en ondanks de 'erfenis' van Hulleman en de stevige concurrentie van het blad Fiets, in vier jaar tijd een prachtig klantenbestand van adverteerders neergezet.

Heel Nederland en Belgié doorgekrost, beurzen afgelopen en bedrijven plat gebeld. Aan de keukentafel bij Jan Jansen, een hotelletje in het Geuldal, met combinatietarieven naar de grote reklamebureau's, maar ook bij de ondertekening van het profcontract van Teun van Vliet, als vervanger van jullie als redactie, extra handjes voor Cor Vos om de finischfoto van Jacques Hanegraaf te maken....

Door vertrouwen te kweken en naamsbekendheid te creëren hebik een gespreid bedje voor Dini achtergelaten. Ik heb het met veel plezier gedaan!

Dit als aanvulling op jouw omschrijving van de blonide uit Dordrecht.

Hartelijke groeten aan allemaal.

Geplaatst door Nel de Mol (vh Spaans), 10 juni 2010 06:34:41

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web