De Burgerlijke Stand van 18 juni.

Fredy BUDZINSKY (1879, overleden januari 1970, Duitsland)

De naam van deze lang geleden geboren en ook al lang overleden Berlijner zal weinigen iets zeggen. Toch is hij al eens op de slogblog voorbijgekomen als de auteur van een van de boeken op de boekenplank van Wim van Eyle. Fredy Budzinsky is namelijk veel bekender geworden als wielerjournalist en auteur van wielerboeken dan als wielrenner. Toch is hij dat laatste wel degelijk geweest en zeker geen slechte. Op 17-jarige leeftijd was hij al beroepsrenner en legde hij zich toe op het stayeren. Hij was een tijdgenoot van het fameuze duo Dickentman – Robl aan het prilste begin van de twintigste eeuw. In die tweestrijd kon hij zich niet mengen en misschien werd hij daarom wel gangmaker. Ook dat gaf op den duur geen bevrediging en dat had tot gevolg dat hij de actieve wielersport de rug toekeerde om er over te gaan schrijven. Hij raakte als journalist verbonden aan het toonaangevende wielerblad Radwelt, en binnen enkele jaren was hij er hoofdredacteur. Daarnaast was hij bestuurslid van ...

... het Deutsche Radfahrer Verband, een soort KNWU. Radwelt kon het in de crisis van de jaren dertig niet bolwerken en Budzinsky vond onderdak bij Illustrierter Radrennsport, de concurrent. Hij schreef er lange doorwrochte artikelen en ook zijn gedichten kwamen regelmatig in de kolommen van het blad terecht. Als hoofdredacteur moest hij in 1936 zijn functie neerleggen, vanwege het feit dat hij met een joodse vrouw getrouwd was. Dat vonden de nazi’s niet zoals het hoort om het eens netjes te zeggen, en Budzinsky verdween jarenlang in de anonimiteit om na de oorlog als hoofdredacteur op zijn post terug te keren. De jaren ondergronds bleek hij gebruikt te hebben om een aantal wielerbiografieën te schrijven over grootheden op twee wielen, als natuurlijk Dickentman en Robl, maar ook over Walter Rütt, Willi Arend en Gabriel Poulain. Ook het leven van onze landgenoot John Stol legde hij vast en dat was de eerste Nederlandse zesdaagserenner van wereldformaat. Budzinsky was bezeten van de zesdaagse sinds hij er in 1907 over had gelezen. Met name over de Six van New York, een evenement dat door het Nederlands-Duitse koppel Stol-Rütt was gewonnen. Budzinsky fantaseerde over een Berlijnse Sechstagenrennen en hij maakte van zijn fantasie ook werkelijkheid. Ondanks veel tegenwerking ging op 15 maart 1909 in de Berlijnse Zoo de eerste Europese zesdaagse van start. Het werd een groot succes en dat sloeg over naar verschillende andere Europese steden. In Amerika is het spektakel allang uitgestorven, maar in Europa, en met name in Nederland en Duitsland, is het in gemoderniseerde vorm nog steeds heel populair. Dat danken we in feite aan Fredy Budzinsky en zeg nu niet dat als hij de zesdaagse niet in Europa had geïntroduceerd, iemand anders het wel had gedaan. Dat zeggen we tenslotte ook niet over Edison. (Foto: archief dewielersite.net)

De andere op 18 juni geborenen zijn:

BAESTAENS, Vincent (1989, België)
BRANDLI, Nicole (1979, Zwitserland)
DEBAETS, César (1892, overleden 20.11.1974, België)
CLAEYS, Dimitri (1987, België)
FONTAN, Victor (1892, overleden 02.01.1982, Frankrijk)
GUTIERREZ CATALUNA, José (1974, Spanje)
MULDER, Teun (1981, Nederland)
TUSLAITE, Daiva (1986, Litouwen)
VELDT, Lau (1953, Nederland)

Door Fred van Slogteren, 18 juni 2009 0:00

Dickentman

Naar aanleiding van de geboortedag van Budzinsky ontving ik vanmorgen van André Stuyfesant, die een boek over Piet Dickentman aan het schrijven is, het onderstaande gedicht van de jarige van vandaag. Het is een publicatie van 5 juni 1903 en het gaat over de komende wedstrijd op de Berlijnse Treptow-baan waar de wereldkampioen van 1902, de Fransman Emile Bouhours, de strijd aanbindt met Piet Dickentman. Budzinsky is duidelijk op de hand van de Nederlander en geeft hem in het gedicht adviezen hoe hij van de Fransman kan winnen. Of Dickentman er iets aan gehad heeft, betwijfel ik, want de eerste raad die Buzinsky geeft is om in de wedstrijd linksom te rijden. Hartelijk dank, André. Het blijft fascinerend die oude tijden.

Bouhours – Dickentmann in Treptow am 7. Juni 1903.

An Piet Dickentmann zum Match gegen Bouhours am 7. Juni 1903 in Treptow.

Ich sagte Dir in Friedenau:
Ich kenne Treptow ganz genau
Und weiss, wie man es muss beginnen
Um dort ein Rennen zu gewinnen

Herrn Bouhours aus der Normandie
Sah ich bisher in Treptow nie,
Doch Dich mein Piet, sah ich vor Jahren
Auf Mulders Quintuplet dort fahren.

Du bist nun endlich unversehrt
Zu uns hierher zurückgekehrt,
Und wirst nach den Australischen Reisen
Die erste Deutsche Bahn umkreisen.

Hör Piet! Du bist mein lieber Freund
Und willst gewinnen, wie mir scheint,
Willst Deinen grossen Gegener schlagen;
Wie Du das machst, will ich Dir sagen.

Vor allem fahre links herum
Und radle nicht “mangs” Publikum;
Dann such’ die Spitze gleich zu kriegen,
Hältst Du durch’s Ziel sie, wirst Du siegen.

Halt deine Beine gut in Gang;
Die Bahn ist kurz, die Fahrt ist lang
Kämpf’ tapfer mit dem alten Knaben
Der Bouhours rast und will sein Opfer haben.

Fredi Budzinski
Hausdichter der “Rad-Welt”

Geplaatst door Fred, 18 juni 2009 10:19:02

Blijven lezen

Vanwege o.a. dit soort mooie teksten Fred, blijf ik je weblog lezen en glimlach om je vingertje, je (begrijpelijke) vingertje van censuur.

Groet,
Joep

Geplaatst door Joep Scholten, 18 juni 2009 11:42:55

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web