Het was me het weekje wel!

Het was geen al te opwindende week, maar alles staat al in het teken van de snel naderende Tour de France. Het optreden van Robert Gesink in de Dauphiné is hartverwarmend, zeker gisteren op de Madeleine. Hij is geen explosieve klimmer, maar zo’n type dat in zijn eigen tempo terugkomt en dan niet aanklampt maar doorgaat. Ik ben benieuwd hoe het hem in de Tour vergaat.
Donderdag werd er in de omgeving van Roelofarendsveen feestelijk een fietsenknooppunt geopend. In het Groene Hart zijn in de afgelopen jaren door de ANWB een aantal fietsroutes aangelegd en dat vond zijn voorlopige bekroning in dat fietsenknooppunt. Mij was gevraagd of ik voor vier oud-wereldkampioenen en/of olympische medaillewinnaars uit de wieler- en schaatssport zou kunnen zorgen, die in de buurt wonen om op de racefiets de notabelen te begeleiden die waren opgetrommeld om de zaak luister bij te zetten. En zo reden Fedor den Hertog, Henk ...

... Angenent, Petra de Bruin en Leen van der Meulen in de spits met daarachter de hijgende bestuurders op huurfietsen. Petra, op klompen, was net terug van Alpe d’HuZes, waar ze zondagavond op tv voor tien minuten prachtige publiciteit zorgde, door op de Alp op een gewone damesfiets van bocht naar bocht te kruipen, om het net niet te halen. Dat ze daarvoor die puist al vijf maal met de racefiets bedwongen had, interesseerde niemand meer, maar met die in de laatste kilometer gestrande tocht, realiseerde ze meer media-aandacht dan die 1399 andere fietsers voor het goede doel. Leen van der Meulen is ook gek op klimmen. De 71-jarige wereldkampioen stayeren 1961 gaat in september alle cols uit de Tour 2009 beklimmen in het gezelschap van zijn vriend Fons Post. Fons is de jongere broer van Peter en hij was in de jaren zestig een verdienstelijk amateurrenner. Na zijn fietsjaren vertrok hij naar Amerika om daar iets groots te worden in het supermarktwezen. Hij is nu ‘retired’ en met Leen –ook iemand met een Noord-Amerikaans verleden- gaat hij straks al die cols over.
Tot slot van mijn ‘weekje’ nog enkele opmerkingen over ‘HELDEN’. Dat is een nieuwe glossy in de traditie van LINDA, CATERINE en weet ik veel hoeveel van die bladen er nog zijn. Dit gaat over sporthelden en de initiatoren zijn vader en dochter Barend. Iemand stuurde me het blad toe en ik heb het doorgebladerd en hier en daar gelezen. Wat mij betreft hoeft er geen tweede uitgave te komen, want het heeft weinig met sport te maken en al helemaal niet met heldendom. Het is een mooi blad, met prachtige foto’s en oogverblindende vormgeving. Dat kun je wel aan Durk Hattink overlaten. Wat me niet bevalt is het hoge PCHooft-gehalte. Ik hoef niet te zien hoe Jolanda Keizer, die leuke meid die het in Beijing zo goed deed, in een jurkje van duizend eurootjes over de horden zeilt en evenmin hoe Gregory Sedoc in een spierwitte broek in de zandbak belandt na een nummertje verspringen. Het blad wordt gedragen door het tien pagina’s tellende interview met het echtpaar Boogerd. Dat is na alle geruchten een boodschap aan het Nederlandse volk dat het met Michael en Nerena de goede kant opgaat. Joep Scholten schreef laatst op de slogblog dat topsporters pas volwassen worden als ze gestopt zijn en daar is Michael druk mee bezig. Dat blijkt onder meer uit zijn opmerking dat het landgoed met villa en zwembad veel te groot is voor drie personen en dat het daarom te koop staat. Michael is bezig een grote jongen te worden en dat is niet cynisch bedoeld. Hij is een aardige gozer en ik gun hem alle goeds in de wereld. Maar hij is geen wielrenner meer en hij verdient de rust om het allemaal goed te laten komen. Daarom had hij er beter aan gedaan de Barendjes niet binnen te laten. Laten die zich maar richten op Thomas Dekker die in het blad volop de gelegenheid krijgt zijn extravagante levensstijl te etaleren, met minimale aandacht voor zijn fietsverrichtingen. En dat allemaal onder de titel HELDEN. Bij dat woord denk ik aan sportheroïek, ruik ik zweet en hoor ik het gerochel van een bijna stervende bij het realiseren van de ultieme sportprestatie. Gek, dat ik er dan altijd een wielrenner bij zie, maar die heeft meer de contouren van Gesink dan van Dekker.
(Foto”s: © Cor Vos)

Door Fred van Slogteren, 14 juni 2009 10:00

extravagantie

In deze tijd waarin iedereen iedereen de maat neemt op het gebied van graaien, kun je je extravagantie alleen nog permitteren als je daverende prestaties neerzet. Na de bankiers, geldbeluste hotemetoten in het onderwijs en de woningmarkt komen ook de sporters aan de beurt. Kan niet uitblijven. De afgelopen week hadden we de transfer van Ronaldo al en publiceerde VI de salarissen van de Feyenoord-coryfeeën. Het begin is er en als Thomas geen sterke Tour rijdt zal zijn levensstijl steeds meer tegen hem gaan werken. Het doet denken aan het Romeinse Rijk, dat ten onder ging aan decadentie en ijdelheid.

Geplaatst door Michel Jacobs, 14 juni 2009 10:42:40

"Helden"

De titel van dit blad is gestolen ven het Brabandse wielerblad HELDEN!
En als ik de inhoud lees,lijk ik wel in een wereld te zitten,waar alles alleen maar om geld draait.Waar is het normale menselijke levensgeluk gebleven?

Geplaatst door Harry Hermkens, 14 juni 2009 12:42:24

Het is eigenlijk volkomen logisch dat Helden er is gekomen. De Linda en Hollands Diep zijn immers erg succesvol. Vorig jaar was er ook al Goud, die heb ik toen wel gekocht. Helden heb ik nog niet gelezen, maar ik heb het wel doorgebladerd. Het is duidelijk bedoeld voor een nieuwe generatie. Wel typisch dat ze de titel jatten van een blad dat het tegenovergestelde is van alles wat de glossy uitdraagt.

Overigens denk ik dat ze bij Helden na Dekker en Boogerd weinig andere Nederlandse wielrenners kunnen vragen. Allicht Theo Bos, Lars Boom en de dames van Leontien.nl en dan heb je het wel gehad.

De Dauphiné Libéré is bijna een belediging voor de wielerfan. Alle toppers rijden 'met de handrem erop'. Die tweede plaats van Gesink is dus leuk, maar hij is wel de enige topper (?) die een beetje doorrijdt. Evans heeft zich gisteren 10 minuten ingespannen en dat was het dan. Verder benieuwd of de UCI komende week echt met een lijstje namen komt.

Geplaatst door Paul Verstappen, 14 juni 2009 15:24:09

Paul Verstappen

Waarom was de Dauphiné Libéré bijna een belediging voor de wielersport als ALLE toppers van zich hebben doen spreken in deze voorbereidingskoers op de grote Tour? De echte wielerfan heeft alvast een kijkje in de keuken gedaan en zit zich zeker niet te verkneukelen aan dat UCI lijstje.

Geplaatst door Jan v d Horst, 14 juni 2009 22:56:27

HELDEN

Jammer, dat de familie Barend zich heeft laten inspireren door de boekenserie HELDEN, wielersport in Brabant. Daarin worden onze wielrenners vol van heroïek en passie wel als echte helden beschreven. Zie www.brabantswielercafe.nl

Geplaatst door Jos de Louw, 17 maart 2010 22:30:01

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web