Uit de wasserette van Henk

© Henk Theuns

“Als ik terugdenk aan de periode Panasonic dan denk ik aan Peter Post, aan successen, aan wereldbekers, aan hoogte- en dieptepunten en aan die boerenzoon uit Voorst die mij ooit dit shirtje gaf. Een coureur die er in de ploegen van Post altijd bij was als een constante factor. Toen Henkie na zestien profseizoenen eindelijk afscheid nam was daar die grote Mokumse ploegbaas, die in zijn afscheidsspeech liet zien dat hij ondanks al die uiterlijke hardheid en die streetwise aangeleerde over-mijn-lijk-mentaliteit toch ook maar een gewone emotionele jongen is. En gelukkig had Henk toen nog dat lange matje waarachter ...

... Peter de Grote zijn tranen kon verbergen. En Wim Jansen en Theo Bouman pinkten achterin de zaal een traantje mee, want het succes van Peter, Henk en al die andere coryfeeën was mede het succes van Haagtechno, die Bossche wondertent die in die periode uitgroeide tot het kroonjuweel van beursgigant Hagemeyer. Panasonic – het elektronisch topproduct van moederconcern Matsushita - is de eerste multinational geweest die de wielersport als een ideaal vehikel zag om wereldwijde naamsbekendheid te verwerven. Het internationale concern dat de weg bereidde voor Rabobank en al die andere ambitieuze wereldleiders die de wielersport het financiële draagvlak hebben gegeven om tot een mondiale sport met miljoenen fans uit te groeien. Maar dat was nooit gelukt als de Panasonic-ploeg er met de pet naar had gegooid en niet had beschikt over mensen als een teambuilder als Henk Lubberding, een sieraad voor de wielersport en een warm mens.

Tot volgende week!”

Henk Theuns

Door Fred van Slogteren, 26 april 2006 8:00

Henk Lubberding

Ik had eind verleden jaar een fascinerende ontmoeting met Henk en zijn vrouw Corina op de boerderij in Voorst, waarbij hij mij uitvoerig vertelde over zijn privéleven en uiteraard zijn zestien wielerjaren bij Peter Post. Een gevleugelde en veelzeggende uitspraak van Henk was: 'Ik verplaatste mij als renner altijd in de schoenen van de ploegleider Peter Post'.
Het resultaat van ons urenlange gesprek is terug te vinden in Wielerexpress 2006. Zie www.wielerexpress.nl

Geplaatst door jan zomer, 26 april 2006 09:06:59

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web