De Burgerlijke Stand van 28 februari

Jan Boven (1972)

De Rabobank ploeg heeft renners in dienst die je vrijwel nooit in uitslagen tegenkomt. Jan Boven is er zo één, net als Grischa Niermann. Zij zijn er om de kopmannen te helpen. Dat doen ze allebei kennelijk geweldig, want hun positie staat in Holten nooit ter discussie. Jan is er al vanaf het eerste jaar (1996) bij en ik denk dat hij er nog wel een paar jaar aan vastknoopt. Behalve een uitstekende helper is hij ook een man voor de moraal. Altijd vrolijk en goedgemutst straalt hij optimisme uit. En dat is veel waard als het de kopmannen eens tegen zit. (© Cor Vos)

Wat vermeldt het geboorteregister nog meer?

Charles van de Voorde (1919 Overleden 1954)

Charles van de Voorde, het klinkt als een naam uit een meidenroman uit de jaren twintig van de vorige eeuw. Jongens van adel of minstens studentjes in Leien flirtten hevig met de nuffige en baldadige meisjes van goeden huize. Zijn naam strookt niet met de foto die ik in een boek heb gezien. Een fors uit de kluiten gewassen boerenzoon met stekeltjescoupe uit het Zeeuwse plaatsje Clinge die in 1939 zijn enige overwinning behaalde en na de oorlog twee maal in de Ronde van Spanje startte. In 1947 reed hij die uit op de zestiende plaats. Hij had dus echt wel iets in zijn mars.

Alain van Katwijk (1979)

Deze telg uit een fameus wielergeslacht is zijn vijfde profseizoen ingegaan. Hij rijdt dit jaar in het shirt van ProComm-Van Hemert en ik hoop voor hem dat het een beter seizoen wordt dan vorig jaar. Aan goed advies zal het niet liggen want vader Jan en oom Piet en oom Fons warten gelouterde profs. In ieder geval is Alain het seizoen goed begonnen met een derde plaats in de Beverbeek Classic. Na twee jaar droog te hebben gestaan zal de zegereeks uit eerdere jaren hopelijk weer worden voortgezet. (© Cor Vos)

Door Fred van Slogteren, 27 februari 2006 23:00

Charles van de Voorde

Had nog nooit van hem gehoord, maar kwam hem tegen in Leve de Vuelta. Best een talentvolle renner daar. In 1946 behaalde hij 2x een 3e plaats en handhaafde zich tot het einde van de tweede week in de top tien. Uiteindelijk moest hij opgeven in de rti van Bilbao naar Santander, toen hij viel in een afdaling. Een jaar later won hij bijna een etappe in de rit naar SAn Sebastian (rit 10) maakte hij deel uit van een kopgroep van 5 en werd op de meet nipt geklopt door Delio Rodriguez. Hij werd 16e in de eindstand.

Geplaatst door Arjan, 26 september 2009 06:01:37

renner

graag krijg ik wat meer te weten, over charel van de voorde? ik heb die toen ik nog kind was, weten rijden jos.

Geplaatst door jos bolsens, 11 april 2010 21:08:41

Charles van de Voorde

Omdat elke bijdrage, hoe klein ook, kan helpen een vollediger beeld van Charles te krijgen, mag ik misschien toevoegen, ooit te hebben gelezen dat deze sterke bonk een tijd op zee heeft doorgebracht en na zijn (korte?) loopbaan als coureur een hotel in Hulst (Zeeuws-Vlaanderen) zou hebben gehad. Het enige dat ik zeker weet, is dat die Van de Voorde ooit tweede achter Lei Pepels (Stein) was in een criterium voor profs in Elsloo. De week voordien, op 18 augustus 1946, had hij daar in de buurt een prima NK gereden op de Cauberg door als zesde te eindigen na Bouk Schellingerhoudt uit Zaandam, Theo Middelkamp uit Kieldrecht/B), Jacques alias Huub Sijen (Maastricht), Frans Pauwels (Kieldrecht/B) en Cees Joosen (Made). Ja, hij kon wel wat, die Zeeuwse Hulk.

Han de Gruiter

Geplaatst door Han de Gruiter, 16 april 2012 17:35:22

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web