Uit de stalling van Peter R. de Fiets

“Al vanaf het begin van deze rubriek zeurt Fred aan m’n kop wanneer RIH aan de beurt is. Fred is helemaal gek van RIH, want hij is een Amsterdammer en hij heeft er zelf een gehad tot die in elkaar zakte. Ik heb twee RIH-fietsen in mijn verzameling, dat wil zeggen de ene is alleen een frame. De ander heeft wel alle kenmerken van het beroemde Amsterdamse merk, maar het is een toeristenuitvoering. Dus met dikke banden, verlichting, een slot en zelfs een kettingbeschermer. Maar wel met een mooie titan verchroomde voorbouw en ingekleurde lugs en dat maakt het wel weer een echte RIH. Net als dat frame. Dat heb ik van iemand die dat heeft laten bouwen en niet honderd ...

... procent tevreden was over het spuitwerk. Er mankeert niks aan, maar je hebt van die mensen. Van die pietjes precies die zich blauw kunnen ergeren aan iets wat een ander niet ziet. Maar ja, ik heb hem nu en ik ga hem een keer afmonteren, zoals een echte RIH afgemonteerd moet worden.
RIH is natuurlijk een merk met een enorme kampioenentraditie. Tientallen wereldkampioenen hebben er op gereden. Handgemaakte racefietsen uit de Amsterdamse Jordaan. Als je de namen van die kampioenen leest dan gaat de hele Nederlandse wielergeschiedenis aan je voorbij. Helaas kom je het merk haast niet meer tegen in wegkoersen, maar op de baan rijden ze nog steeds vooraan. Een paar maanden geleden heeft de huidige eigenaar Wim van der Kaay het 85-jarig bestaan van het bedrijf gevierd. Voor mij mag hij nog jaren doorgaan.

Tot volgende week!”

Peter Ravensbergen

Door Fred van Slogteren, 25 april 2006 8:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web