Het was me het weekje wel!

Wat een weelde, wat een luxe! Vandaag eindigen twee wielerrondes en in de ene staat een Nederlander aan de leiding, die zich vandaag staande moet houden in een mini-tijdritje, en in de ander staat de Russische kopman van de belangrijkste Nederlandse wielerformatie voor bijna dezelfde opgave. Gezien hun capaciteiten als tijdrijder moeten zowel Lars Boom als Denis Menchov in staat worden geacht de klus te klaren en dus is het best nog even spannend. Vooral de prestatie van Menchov in Italië is van grote klasse. Deze introverte man heeft er in vier jaar tijd voor gezorgd dat Rabobank al drie hoofdprijzen (winst in een van de drie grote wielerronden) als trofee in de kast heeft staan. En wat ook wel eens gezegd mag worden, alle drie ...

... de keren onder leiding van Adri van Houwelingen. Dat heeft er volgens mij wel degelijk mee te maken, want de rustige en sympathieke Bommelaar ligt al jaren heel goed bij de renners. Ik heb eens een dag naast hem gezeten en was onder de indruk van de vaderlijke manier waarop hij met de renners omging. Ook op Menchov heeft hij veel invloed al gaat het te ver om het succes geheel aan zijn manier van coachen op te hangen. De ploeg stond als één man voor, naast en achter de Rus en dat is een heel verschil met de wijze waarop ze hem vorig jaar in de Tour de France onder leiding van Breukink maar lieten aanmodderen. Terwijl alle andere kopmannen permanent omringd werden door drie à vier knechten, moest Menchov in de vlakke ritten het zelf maar uitzoeken, met onnodig tijdverlies als gevolg. Daarom stond Denis vorig jaar in Parijs niet op het erepodium, hoewel hij die plaats later toch nog heeft gekregen. Hij is op dit moment nog niet zeker van de winst, want een val of een lekke band kan nog roet in het eten gooien, maar zelfs als dat zou gebeuren, hebben Menchov, Van Houwelingen en de hele ploeg een formidabele prestatie neergezet, waarmee het hele ongelukkige voorseizoen wat mij betreft is vergeven.
Natuurlijk niet vergeten, want dat moet volgend jaar veel beter en dat zit er dik in als we naar de prestatie gisteren van Lars Boom kijken. Wat een macht spreidde deze nog piepjonge, meervoudige wereldkampioen ten toon als hij op de Waalse heuveltjes aanging. Als dat over een paar jaar geen grote is, dan weet ik het niet meer. In de koninginnerit op het parcours van Luik-Bastenaken-Luik was het gisteren een ouderwetse Holland-België pot met een gelijkspel op de finish. Bert De Waele de ritwinst en Lars Boom de leiderstrui met één seconde voorsprong op Greg Van Avermaet en De Waele en zeven tikjes op Dominique Cornu. Dat wordt spannend vanmiddag en hou ook Thomas Dekker in de gaten. In aanleg ook een geweldige tijdrijder met slechts vijftien tellen achterstand.
Tot mijn onaangename verrassing is Studio Sport vanmiddag in Rome aanwezig voor een liveverslag van de afsluitende tijdrit van de Giro. Het maakt me een beetje boos, want drie weken lang hebben we het op de Nederlandse publieke zenders met een korte samenvatting moeten doen en nu er Nederlands succes gloort, heeft het de heer Smeets behaagd in persoon aanwezig te zijn. Ik zou zeggen: uiterst hypocriet. Laat dat toetje nu ook maar aan de Belg en die twee aardige jongens van Eurosport. De hele (overwegend) Nederlandse Rabobankploeg heeft fantastisch gepresteerd in de afgelopen drie weken en toen lieten Smeets cs. het afweten ten faveure van heel veel hockey, handbal en Roland Garros, waar zegge en schrijve één Nederlandse tennisster een rondje mee mocht doen (sorry Arantxa Rus, niets ten nadele van jou), terwijl daar in Italië Nederlandse wielerhistorie werd geschreven. Menchov heeft na vandaag (het is de goden verzoeken, ik weet het, maar ik heb er alle vertrouwen in) drie grote wielerronden gewonnen, maar ik heb op de Nederlandse televisie of in een Nederlandse krant nog nooit een fatsoenlijk interview met de kopman van Rabobank gezien of gelezen. Is er wellicht niemand te vinden die even Spaans of Russisch kan tolken, of is het gewoon arrogante luiheid? Net zoals destijds met Joop Zoetemelk: ‘er zal toch wel niks uitkomen’.
Mijn kijkadvies voor vandaag: vanaf 14.05 uur België 1 om eerst op het puntje van de stoel naar de verrichtingen van Lars te kijken en daarna jezelf opvreten bij die vijftien komma drie superspannende kilometers van Menchov en Di Luca in de enige stad ter wereld waar dit duel der gladiatoren met reden mag worden uitgevochten.
(Foto’s: © Cor Vos)

Door Fred van Slogteren, 31 mei 2009 10:00

Het was me het weekje wel!

Als het aan Mart Smeets ligt, dan zat hij wel in de Giro. Maar zijn bazen bepalen waar mijnheer Smeets moet zijn.
Wordt hij gemist?

Geplaatst door Jan v d Horst, 31 mei 2009 15:41:53

Het Weekje...

Drie jaar geleden kon de regisseur van StudioSport kiezen tussen de Dutch Open want een golftoernooi en de Giro. Hilversum koos dus voor de bruisende en swingende wereld van de holes, green, putter, kadies, burdy’s en golflinks om dat met maar liefst acht uur live op het scherm te gooien. Sommigen dingen vallen niet uit te leggen…
Wel de Dutch Open maar niet de Giro d’Italia: een vorm van cultuurbarbarisme! De Giro is wél het Nirvana van de sport waar iedere meter doortrokken is met pure wielergeschiedenis, en heroïek. En wat Smeets betreft: ik heb op deze site vaker gefulmineerd tegen deze met zichzelf zo ingenomen praalhans. Laten wij, wielerliefhebbers nou God op onze knieën danken dat er zo iets als de BRT is...

Geplaatst door André Stuyfesant, 31 mei 2009 17:48:42

zwakke knieën

Beste Jan, Leuk dat je het voor je stadgenoot opneemt. Er is echter een tijd geweest dat Smeets het in het openbaar durfde zijn toenmalige bazen aan te vallen. In een interview met Ischa Meijer in Vrij Nederland nam hij de heren genadeloos de maat. Hij werd prompt ontslagen om vervolgens direct weer te worden aangenomen, vanwege de vele protesten uit heel Nederland. Toen was hij nog een kerel, maar met het ouder worden zijn zijn knieën kennelijk ernstig verzwakt. Groet! Fred

Geplaatst door Fred, 31 mei 2009 18:09:17

Daarvoor zijn twee redenen:
1. Alle dopingaffaires.
2. Nederland loopt niet warm voor een wielrennende Rus, ook al rijdt die bij Rabobank.

Geplaatst door Paul Verstappen, 31 mei 2009 21:08:39

Commentaar

Sorry,maar ik vond,en ik niet alleen!,het commentaar op de Belg ,gegeven door toch twee ervaren commentatoren,zeer negatief voor Menchov.Het was Di Luca voor en achter,tot plotseling Menchov een ruime voorsprong had bereikt en tot hij plotseling tegen het asfalt knalde!
In de afgelopen drie weken heb ik meerdere malen gemerkt,dat de zeer chauvinistische verslaggeving van Jose DeCauwer en compagnon,mij erg vervelend overkwam.Het ergste was het geval met de Cervelo-belg,die op last van Sastre,zich uit de kop van de wedstrijd moest laten terugzakken.Wat er toen geroepen werd,door deze twee Belgische wielerliefhebbers,sloeg werkelijk nergens op!In een eerdere reactie toonde ik reeds mijn ongenoegen hierover!
...en ja,op Eurosport wordt wel normaal verslaggegeven!

Geplaatst door Harry Hermkens, 31 mei 2009 21:59:18

NOS

Ik ben benieuwd wat de NOS straks doet als de Vuelta in Assen start en volgend jaar als de Giro prominent in Amsterdam, Utrecht en Middelburg komt. Blijven ze dan ook in Hilversum achter als de karavanen richting Spanje en Italië zijn vertrokken of doen ze dan wel waartoe de publieke omroep is opgericht: verslag doen van topsportevenement waarvoor heel veel mensen (belastingbetalers) in Nederland belangstelling hebben?

Geplaatst door Michel Jacobs, 02 juni 2009 10:46:15

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web