De Burgerlijke Stand van 24 april

Peter Steevenhaagen (1965)

Ook weer zo’n groot talent uit Haarlem, de stad waar volgens Jan Zomer het ene wielertalent na het andere opstaat en er geen een de absolute top bereikt. Zo ook deze Steevenhaagen. Herman Krott nam hem al jong op in zijn Amstel Bier-ploeg en daar deed hij veel internationale ervaring op. Hij kon aardig klimmen en had een goede tijdrit in de benen. In 1986 werd hij prof bij PDM en als 21-jarige debuteerde hij in de Tour op een 29e plaats. Zeven jaar later moest hij noodgedwongen stoppen omdat hij nergens meer een contract kon krijgen. Hij hoeft zich voor zijn palmares niet te schamen, maar hij heeft geen enkele aansprekende overwinning behaald. Na zijn carrière ging Peter Steevenhaagen in zaken. Hoe het nu met hem gaat, weet ik niet, maar misschien is er iemand die me kan bijpraten. (© Cor Vos)

Wat staat er nog meer in het geboorteregister?

Jaap Bruggenkamp (1932)

Deze stoere renner is geboren in Hengelo, maar hij is mij toch vooral bijgebleven als iemand uit IJmuiden. Een goede degelijke amateur, die het bij de profs niet redde. Hij won één koers in Eede in Zeeuws-Vlaanderen. Ik heb geen idee wat er daarna van hem geworden is.

Reinier Groenendaal (1951)

Ploeteren. Aan dat woord moest ik altijd denken als ik Rein Groenendaal aan het werk zag. In zijn tijd was een veldrit vaak een modderballet en waar zijn grote tegenstrever Hennie Stamsnijder enigszins sierlijk door de prut stapte, daar ploeterde Rein zich over het parcours. Een gedreven rennertje, een bijtertje die met die mentaliteit mooie overwinningen heeft behaald. Hij is nu nog steeds bij iedere cyclo cross te vinden als de begeleider van zijn zoon Richard. Diens palmares is beduidend langer, maar daar zit die kleine Snorremans niet mee. Alles voor ’t jong. (© Cor Vos)

Jaak Verbrugge (1955)

Hij was betrekkelijk onbekend toen hij in 1979 een contract kreeg bij de nieuw opgerichte ploeg van DAF Trucks. Hij stelde ploegleider Fred De Bruijne niet teleur en daarom mocht hij mee naar de Tour. Hij werd vierde in de 7e etappe en hij hielp zijn kopman Jo Maas waar hij maar kon. Uit die Tour herinner ik mij een foto, die ik vele malen heb gezien maar nu niet meer kan vinden. Verbrugge staat wanhopig langs de kant van de weg op een nieuw wiel te wachten nadat hij het zijne aan ploeggenoot Guido Van Calster had afgestaan. Hij steekt het te vervangen wiel hoog in de lucht. Het mooie is die blik in zijn ogen. Daarin zie je wat het voor een renner betekent om de Tour te rijden. De man uit Putte reed ook in 1980 voor DAF, maar daarna was het over en uit. (© Cor Vos)

Emiel Kerstens (1959)

Een coureur uit het wielerdorp Rijsbergen. Hij reed vijf jaar bij de profs, maar kon in dat milieu geen potten breken. Na steeds in kleine ploegjes te hebben gereden, kreeg hij in 1986 een contract bij de Kwantum-ploeg van Jan Raas. Hij bleek niet in staat die kans te verzilveren en het jaar daarop was Emiel geen renner meer.

 

Door Fred van Slogteren, 23 april 2006 22:00

jaap bruggenkamp

Op het gouden jubileum in februari 2005 van Supportersclub De Lieshoutse Wielrenners was Jaap Bruggenkamp een van de eregasten. Hij won namelijk in 1955 (als amateur) en 1956 (als onafhankelijke) de ronde van Lieshout. In 1957, inmiddels prof bij Radium, verhuisde hij naar Goes en werd met de ploeg van "Middelkamp" in '57 en '58 Nederlands Kampioen ploegentijdrit voor clubs. Na zijn sportcarriere ging hij met een "Zeeuws meisje" terug naar IJmuiden en werd daar ambtenaar Bouw- en Woningtoezicht bij de gemeente. Bij het Zaanse DTS was hij nog een tijdje ploeg-begeleider in de roemruchte periode van Tiemen Groen,Piet de Wit Cees Stam, Harm Ottenbros en al die andere kleppers van toen. Als gepensioneerde klimt Jaap nog een keer of drie per week op de koersvelo. Zijn imposante kuif is inmiddels wel zilvergrijs.

Geplaatst door theo, 26 april 2006 12:24:07

peter stevenhaagen

Hallo je vroeg je af wat peter stevenhaagen nu doet hij zit nog steeds in de zaken maar hij voert nog steeds ze grote hobby uit in de zomer en dat is jongen talenten begeleiden (junioren beloften etc) voor de knwu of voor het district Noord Holland en dit doet hij met veel plezier

Geplaatst door d Stevenhaagen(broer), 08 juni 2007 10:30:31

Peter Steevenhagen

Beste Fred, de naam van Peter is Steevenhagen met vier e's in totaal en slechts ene a. Geen kwestie van spijkers op laag water zoeken, maar een poging de geschiedschrijving zo zuiver mogelijk te houden. Je slogblog dreigt een soort naslagwerk te worden en daarom is het extra belangrijk dat het correcte info biedt, zeker wanneer het om controleerbare feiten als de schrijfwijze van namen gaat.

Die van de Haarlemmer is ongetwijfeld nogal eens verbasterd, want toen ik met Herman Krott een gesprek over diens Amstelploeg zou gaan voeren, kreeg ik bij wijze van toegangscode eerst de vraag te beantwoorden: "Hoe schrijf je de naam Steevenhagen?" Dat ging me blijkbaar correct af, want Herman knikte tevreden. Doe ermee wat je wilt, Fred, het is jouw blog. Groet van Grijze Gruit.

Han de Gruiter.

Geplaatst door Han de Gruiter, 25 april 2012 14:19:06

Steevenhagen

Beste Han, Dank voor je correctie. Het is in alle jaren veranderd. Blijf me corrigeren, zeker als je de slogblog de status van naslagwerk (of is het naslawerk?) aanmeet. Groet! Fred

Geplaatst door Fred, 25 april 2012 15:02:33

Peter Stevenhaagen

Haha, die is goed! David, de jongere broer van Peter schrijft zijn eigen naam met 2 aa's.
Ik zal het eens aan hun moeder (mijn vroegere buurmeisje) vragen.

Geplaatst door Jan v d Horst, 25 april 2012 16:26:35

Peter S.

Beste Jan van der Horst, vertel ons nog eens wat die moeder van Peter Ste(e)venha(a)gen je over de juiste schrijfwijze van die naam heeft verteld? Ik heb hier destijds alleen maar onthuld wat Herman Krott zaliger me door de strot duwde en als Peters ploegbaas van Amstel Bier moest hij het toch wel weten, dacht ik zo. Mijn naam was (en is) Haas met twee aajen en van broertje David word ik ook niet veel wijzer. Hoe heette die helblonde gozerd nou écht?

Han de Gruiter.

Geplaatst door Han de Gruiter, 25 april 2014 17:57:40

Peter S.

Soms train ik in het groepje waar Peter S. ook deel vanuit maakt. Peter is weer goed bezig, de kilo's vliegen er af.
Als ik in de gelegenheid ben en mijn tong niet over schoentje mijn hangt zal ik hem met het risico op een uitbrander naar zijn naam vragen.
Tot die tijd zou ik maar uitgaan van Peter Stevenhaagen, want Peter S. klinkt zo crimineel!

Geplaatst door Jan v d Horst, 25 april 2014 19:45:25

Stevenhaagen

Ik heb Peter afgelopen donderdag geïnterviewd voor het tweede deel van mijn trilogie over de geschiedenis van Nederland in de Tour en de schrijfwijze van zijn naam is Stevenhaagen. Aardige kerel trouwens. Groet! Fred

Geplaatst door Fred, 26 april 2014 06:41:01

P. Stevenhaagen

Bedankt jongens voor de reactie. Eindelijk absolute zekerheid, want ik mag aannemen dat Peter zelf het toch beter weet dan zijn toenmalige ploegbaas van Amstel het meende te weten. Drie e's en twee aa's moet de naam Stevenhaagen bevatten. Kortom, weer een groot probleem de wereld uit. Op naar het volgende!

Haegsche Han.

Geplaatst door Han de Gruiter, 29 april 2014 07:23:58

haagen

Zie pagina 38 en verder in Wielerexpress 1994

Geplaatst door Jan Henri, 29 april 2014 09:11:23

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web