Uit de stalling van Peter R. de Fiets …

“De Giro d’Italia ging in 1909 van start, als tegenhanger van de gelijknamige autorace die al in Italië plaatsvond en georganiseerd werd door de Corriere Della Sera, ofwel in het Nederlands: De Avondkrant. De organisatie van de Ronde van Italië voor wielrenners was van meet af aan in handen van …

… La Gazetta Dello Sport, een sportkrant die op roze papier werd gedrukt, reden waarom de leiderstrui van de Giro al decennialang dezelfde kleur heeft. Tientallen jaren lang wisten de Italianen de eindzege in eigen land te houden en de eerste buitenlander die de Italiaanse hegemonie wist te doorbreken was in 1950 de grote Zwitser Hugo Koblet. Binnenkort gaat de Giro weer van start en wel op 9 mei in Venetië, waar voor de proloog misschien wel waterfietsen van stal gehaald worden. Volgend jaar start de Giro in Amsterdam en zet dat als wielerliefhebber maar vast in je agenda.
Ter ere van de Giro heb ik vandaag een roze paard van stal gehaald. Het is een WBR Sport uit de Rotterdamse fietsenwinkel van Willem Buitendijk. Het frame is in zachtroze gespoten en heeft een gouden belettering. Ook de weelderig uitgevoerde nervex lugs zijn omlijst met goudverf. Een calligraaf zou er jaloers op worden. De aanschaf van deze beauty is één van de weinige aankopen die ik me in de laatste twee jaar heb gepermitteerd. Nadat ik voor de vierde maal was gaan kijken kon ik me niet meer inhouden. Wat wil je ook? Een Brooks zadel; een Stronglight trapstel; Lyotard pedalen, Universal remmen, Nisi velgen met vleugelmoeren en de acht snelheden zijn afkomstig van Simplex. Alleen de waarde van de onderdelen rechtvaardigen de hele aankoop, want het frame heb ik voor niets.
Er waren destijds negen reacties op een oude WBR fiets uit 1948 die ik hier beschreven heb, met een heel bijzondere. Het is het verhaal van een man die in 1954 op 15-jarige leeftijd met de stoomtram vanuit de Hoekse Waard naar Rotterdam reisde om daar voor 39 gulden bij WBR een lederen Brooks zadel en twee Radium tubes te kopen. Hij was toen lid van De Hoekse Renners, de wielervereniging met de clubkleuren wit/blauw. Die club is in 1948 opgericht, hetzelfde jaar als waarin die oude WBR van mij nieuw door Willem Buitendijk werd afgeleverd. Bekende leden van de Hoekse Renners waren Jo de Haan, Gerrit de Wit, Adri van Steenselen, Jaap de Waard, Dick Groeneweg, Martin Havik, Michael Zijlaard en niet te vergeten de Zeeuwse zusjes Hage. Op zijn WBR won die man diverse koersen en hij prijst nog steeds de kwaliteit van het materiaal waarvoor zijn ouders destijds diep in de buidel hadden moeten tasten. Van de adviezen van Willem Buitendijk heeft hij alleen maar voordeel gehad. De zaak aan de Maashaven waar heel wielerminnend Rotterdam wel eens binnen is geweest zat tegen Katendrecht aan, het beroemde zeemanskwartier waar de roze buurt van Rotterdam was gevestigd. Of die kleur Buitendijk geïnspireerd heeft om dit frame zo af te leveren weet ik niet, maar binnen het kader van mijn veertiendaagse verhaaltje, dat met de roze trui begon, is de cirkel weer rond.

Tot over veertien dagen!”

Peter Ravensbergen

Door Fred van Slogteren, 5 mei 2009 8:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web