De Burgerlijke Stand van 22 april.

Wilfried DAVID (1946, België)

Deze oud-renner uit Brugge heeft best een mooie erelijst met overwinningen in de rondes van België en Romandië en een tweede plaats in de Ronde van Spanje van 1971. Die palmares is echter niet zodanig dat hij daarmee tot de grote Belgische coureurs uit het verleden behoort. Hij is wel om een andere reden in mijn geheugen blijven hangen: Wilfried was, en is dat waarschijnlijk nog steeds, brildrager. En die zijn zeldzaam in het internationale peloton. De bekendsten uit de wielerhistorie komen uit ons land, want met Jan Janssen, Jan Raas, Gerrie Knetemann en laten we Arie van Vliet niet vergeten, scoren we hoog op de internationale brilladder. Vier oud-wereldkampioenen met zo’n kenmerkende fok op de neus en van Nederlandse origine. Zover heeft Wilfried David het niet gebracht, maar op het uiterlijk van zijn bril raak ik niet uitgekeken. Wat een joekel. Brildragers hebben als wielrenner een handicap, zeker als het ...

... regent en de wegen bemodderd zijn. Ook het beslaan van de bril bij het klimmen is een vervelend bijverschijnsel. Bovengenoemde renners weten er alles van, maar ze moesten er gewoon mee leven. Hoe gaat dat eigenlijk tegenwoordig? Ik zie haast geen brildragers meer in het peloton. Allemaal op de lenzen overgestapt of is er een andere reden? In de tijd van David waren er nog geen lenzen, maar in de tijd van Raas en Knetemann wel. Maar de specifieke oogkwaal moet wel kunnen worden opgelost met zo’n op-het-oog-bril. Een renner als Aart Vierhouten zie ik in de wedstrijd nooit met een bril, maar daarbuiten bijna altijd. Hoe zit dat? Het zal de jarige Wilfried David allemaal worst zijn. Die viert vandaag zijn 63ste verjaardag met een waarschijnlijk moderner product van Hans Anders op zijn neus. Of misschien ook niet. Is zijn oogkwaal er één waarvoor lenzen een oplossing zijn of is hij misschien gelaserd? (Foto: dewielersite.net)

De andere op 22 april geborenen zijn:

BOWEN, Bart (1967, Verenigde Staten)
CASTAING, Francis (1959, Frankrijk)
DAVIS, Scott (1979, Australië)
DI LORENZO, Alberto (1982, Italië)
DJERNIS, Henrik (1966, Denemarken)
ELEN, Jos (1967, Nederland)
GADRET, John (1979, Frankrijk)
HUNTER, Robert (1977, Zuid-Afrika)
JOLY, Emile (1904, overleden 24.02.1980, België)
KÖCHLI, Paul (1947, Zwitserland)
SASTRE CANDIL, Carlos (1975, Spanje)
STELT, Marko van der (1977, Nederland)
TORP, Linn (1977, Noorwegen)
ZITTA, Pavel (1985, Tsjechië)

Door Fred van Slogteren, 22 april 2009 0:00

brildragers

zelf koers ik natuurlijk niet, maar als brildrager weet ik wel dat het bij regen op de fiets geen pretje is vanwege het slechte zicht. één van de redenen dat alex zülle nog wel eens viel bij slecht weer? behalve zülle, raas en knetemann herinner ik me ook nog bert pronk en laurent fignon als brildragers. de bril op deze foto is trouwens wel een prachtexemplaar.

Geplaatst door ronnie vd bogaart, 22 april 2009 07:55:01

bril

Tegenwoordig dragen ze juist allemaal een bril, zo lijkt het. En lang niet altijd een zonnebril. Maar ook vaak genoeg een bril met een transparant vizier. De geschiedenis herhaalt zich. Vroeger hadden de coureurs ook wel (stof)brilletjes op.

Geplaatst door marcoV, 22 april 2014 12:52:31

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web