Uit de stalling van Peter R. de Fiets …

“Na jaren van stilte rond zijn  persoon is Jan Raas deze dagen weer volop in het nieuws, want wat al lang had moeten gebeuren is gebeurd. Er is een lijvig boekwerk verschenen over onze grootste klassiekerrenner. De foto op de cover is al typerend voor het krachtmens uit Heinkenszand, die over een verschroeiende einddemarrage beschikte. Of bestond zijn geheim soms uit het feit dat hij …

… altijd Raasdonders (kapucijners met uien en spek) at? Als je daar niet van gaat vliegen dan weet ik het niet meer. Of ben ik nu aan het raaskallen?
De mooiste fietsen uit mijn verzameling komen van ome Ko uit Zeeland. Een persoonlijke vriend van Jan die al zijn fietsen opkocht. Jan is ook goed  bevriend met Ernesto Colnago en hij is dat merk als ploegleider altijd trouw gebleven. De mooiste Colnago in mijn collectie is de tijdritfiets van Toni Rominger. Maar er zijn via ome Ko ook andere juweeltjes overgekomen uit zijn ploegleiderstijd met Kwantum, SuperConfex, Buckler, WordPerfect, Novell en natuurlijk Rabobank. Ik zal er een paar uitlichten. De blauw met geel uitgevoerde Buckler Colnago van Edwig Van Hooydonck. De donkerblauwe met witte letters van Rob Mulders. Abdoe heeft ook nog één seizoen voor Jan gefietst op een roodwitte Colnago voor de ploeg van Novell.
Voor Jan geldt: eens een vriend, altijd een vriend. Hij was dus niet alleen trouw aan Colnago, maar bij zijn ploegen werden de superbe pro-onderdelen gebruikt van Suntour. Misschien is het vloeken in de kerk, maar die waren kwalitatief nog wel beter dan Shimano of Campagnolo. Alleen kon Suntour de concurrentie met de beide giganten niet volhouden en was Jan genoodzaakt over te stappen naar een ander merk. Ome Ko zorgde er ook voor dat de ouwetjes in zijn schuur van bijvoorbeeld Adrie van der Poel mijn kant op kwamen. Een Vitus, een Alan en een Concorde! Wat Jan zelf betreft heb ik geen fiets uit zijn profperiode, maar wel twee Cera-fietsen uit zijn amateurtijd, zoals bekend het merk van zijn zwager Cees Raas die in zijn beginjaren zijn mentor was. De geplaatste foto toont een tijdritpak van Raas uit de Tour, waarbij hij op dat moment in de groene puntentrui reed. Een leuke quizvraag is: ‘over welk jaar spreken we?’ Voor Jan was er maar een ding dat telde en dat was winnen, alle andere zaken zoals bekers en dat soort snuisterijen interesseerden hem geen zier. Daarom ben ik zo blij ben met een van de weinige overgebleven parafernalia: een voorbouw met zijn naam erin gegraveerd. Weliswaar op Belgische wijze (Jean Raas), maar dat mag de pret niet drukken. Volgens mij zal de bloeddruk van Jan Raas daar niet van omhoog gaan, want in competitie was het een koele kikker. Hoewel? Renin Angiotensin Aldosterone System – kortweg RAAS – is een in de medische wereld bekend systeem en dat heeft alles met bloeddruk te maken.

Tot over veertien dagen!”

Peter Ravensbergen

Door Fred van Slogteren, 21 april 2009 8:00

Groene trui

Volgens mij dateert de groene trui uit de Tour de France van 1980, de Tour van Zoetemelk. Hijzal dit tijdritpak wellicht in een van de ploegentijdritten gedragen hebben.

Jan Raas droeg de groene trui toen hij opgaf c.q. niet meer startte. Op dat moment had hij meer punten voor de groene trui dan de uiteindelijke winnaar van het groen, Rudy Pevenage.

Geplaatst door William van Peer, 21 april 2009 13:18:59

groene trui

De Zwitser Fritz Schaer droeg in 1953 al de groene trui in de Tour en hij was de eerste groene trui drager. Dus kom niet aan met Raas en 1980, dat
klopt van geen kant. Het was wel even eerder......

Geplaatst door wim van eyle, 21 april 2009 15:35:05

Volgens mij was de vraag: "de geplaatste foto toont een tijdritpak van Raas uit de Tour, waarbij hij op dat moment in de groene puntentrui reed. Een leuke quizvraag is: over welk jaar spreken we?
Mijn antwoord hierop is dat ik denk dat de trui afkomstig is uit 1980.

Natuurlijk weet ik dat de groene trui is ingevoerd in 1953. Ik heb er zelf eentje thuis liggen van mijn grootvader Wim van Est uit 1957.

Geplaatst door William van Peer, 21 april 2009 21:14:48

groene trui

sorry william, verkeerd begrepen.

Geplaatst door wim van eyle, 22 april 2009 06:39:51

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web