De Burgerlijke Stand van 27 februari

Piet van Katwijk (1950)

De beste van de drie broers Van Katwijk uit Oploo. In de Raleigh-ploeg van Peter Post ontwikkelde de kleine Brabander zich tot een vechtertje, een bijtertje die in de voorjaarsklassiekers vaak tot de smaakmakers behoorde. Opgeven was er niet bij. Hij kotste liever de longen uit zijn lijf, dan dat hij afgaf. Mentaliteit, karakter en intelligentie. Hij heeft er alles uitgehaald en gelouterd stapte hij na zijn carrière het bedrijfsleven in als ondernemer. DGA van Havenco, een bedrijf in verzorgingproducten. Hij heeft me er eens rondgeleid en ik was onder de indruk. In de showroom stond een skelet voor onderwijsdoeleinden. Mijn voorstel om hem ludiek met dat skelet in de armen te fotograferen wees hij van de hand. Hij was liever de man met de cape, zoals in de sterspot voor Sandeman sherry die in die tijd nog dagelijks op de beeldbuis was.

Wat vermeldt het geboorteregister nog meer?

Gerrit Bontekoe (1893 Overleden 25.08.1962)

In het boek Temidden der kampioenen, de biografie van Piet Moeskops, komt zijn naam enkele malen voor. Hij was de vriend en trainingsmaat van de hoofdpersoon. Een zware val maakte een eind aan zijn wielercarrière waarin hij vooral op de tandem furore maakte met ene Van Duyn, een andere Haagse renner. Toen duidelijk werd dat hij niet meer kon fietsen financierden zijn wielervrienden de start van een fietsenzaak op de Loosduinseweg. Die werd een begrip want Gerrit Bontekoe maakte er met zijn zoon een prachtige zaak van.

Door Fred van Slogteren, 26 februari 2006 23:00

Gerrit Bontekoe

Hallo Fred,

Hier nog wat gegevens over Gerrit Bontekoe. Hij was in 1928 trainer en coach van de Olympische wielerploeg. Met Daan van Dijk - Bernard Leene won hij goud op de tandem. Bosch van Drakesteijn, de ploegachtervolging en Toine Mazairac op de sprint, pakte de coach ook nog drie keer zilver. Daarmee was de wielerploeg het succesvolste Nederlandse team tijdens de Spelen van Amsterdam.
Bontekoe bereidde de renners voor met hulp van Piet Moeskops, de vijfvoudige wereldkampioen bij de profsprinters.

Geplaatst door Ron Couwenhoven, 07 maart 2008 18:41:04

MV

Inmiddels is ook Gerrit Bontekoe jr al weer enkele jaren geleden overleden. Op hun beurt hebben de zoons de zaak weer aan de Loosduinseweg in Den Haag overgenomen. Die hebben hetzelfde fijne servicelevel in stand gehouden. Was vorige weer in de zaak, en je wordt daar echt fijn geholpen. De oude zwart-wit foto's waar naar hieboven wordt gerefereerd hangen nog voor in de zaak.

Geplaatst door MV, 27 februari 2011 10:41:12

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web