ad ad ad ad
Deel 3 is uit

Van de boekenplank van Wim …

UNTER ENGELN UND KANNIBALEN

door Helmer Boelsen

“Dit in 2003 verschenen boek is geschreven door Helmer Boelsen en deze Duitse sportjournalist is inmiddels hoogbejaard. Als alles meezit bereikt hij deze maand de leeftijd van 89 jaar. Hij begon zijn carrière in de wielersport in 1947 en hij volgde sindsdien dertig keer de Tour de France, 45 keer het WK wielrennen en 15 keer de Deutschland Tour. Hij publiceert nog steeds en zijn persoonlijke held was bij het verschijnen van dit boek Jan Ullrich. Dat gaat weliswaar dwars tegen de heersende Duitse opvattingen in, maar Boelsen zal de mening zijn toegedaan dat hij zich ...

 

 ... op zijn leeftijd niets meer van kritiek hoeft aan te trekken.

Dat geldt zeker voor dit eerbiedwaardige werk, waarin hij blijk geeft veel van de sport op twee wielen te weten. Het zijn verhalen over vermaarde renners die hem, als schrijvend volger van de wielersport, zijn opgevallen. Van de jaren vijftig tot ver in de jaren negentig en voorbij komen namen als Anquetil, Altig, Merckx, Godefroot, Thurau, Indurain en natuurlijk Ullrich. De nestor van de Duitse wielerjournalistiek schrijft er doorwrochte verhalen over, waaruit blijkt dat zijn research ‘gründlich’ is. Het zijn allemaal eerder gepubliceerde verhalen in de kranten en tijdschriften waar Boelsen in zijn lange loopbaan in publiceerde.

Een degelijk werk met veel aandacht voor Gustav Kilian, oud-renner van voor de oorlog en bondscoach na de oorlog, van een lange reeks succesvolle baanrenners. Hij noemt Kilian 'Crazy Gus' en dat slaat wellicht op het feit dat de zesdaagsekoning van damals tot aan zijn dood dagelijks op de racefiets zat, terwijl hij in zijn laatste dagen nauwelijks nog kon lopen. Maar het fietsen ging nog goed en hetzelfde mag je van Boelsen zeggen. Hij zal vanwege zijn leeftijd zijn beperkingen hebben, maar het schrijven gaat hem nog prima af. 

Door Fred van Slogteren, 2 januari 2014 10:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web