De Burgerlijke Stand van 30 maart.

Albert FRITZ (1947, Duitsland)

Deze Duitser is een van de beste zesdaagserenners aller tijden geweest en in de ranglijst die zesdaagsestatisticus Jac van Reijendam in 2000 opstelde, staat hij op de zesde plaats. Achter Sercu, Clark, Pijnen, Post en Bugdahl, maar vóór Van Steenbergen, De Wilde, Pfenninger en vele andere grote SIX-mannen die veel bekender zijn geworden dan hij. Dat duidt er waarschijnlijk op dat deze renner uit het Schwabenland zeer bescheiden is en niet graag op de voorgrond treedt. Hij werd meestal gekoppeld aan een landgenoot en pas in zijn nadagen reed hij enkele keren met buitenlanders. Wel goede buitenlanders want hij won zesdaagsen met mannen als Sercu en Pijnen, die absolute toppers waren. Zijn Duitse partners mochten er ook zijn, want Altig, Renz, Peffgen en Thurau behoorden eveneens tot de tenoren in het rokerige zesdaagsewereldje van damals. Ja, zo kan ik het ook, zult u misschien denken, 34 zesdaagsen winnen met zulke partners. Neemt u echter van mij aan dat ...

... die beroemdheden echt niet met Fritz hadden willen rijden als hij een koekenbakker was geweest. Hij was trouwens ook een heel behoorlijk wegrenner voor hij zich geheel op de winterse specialiteit stortte. Zo won hij drie keer een rit in de Ronde van Zwitserland en nam hij ook een keer deel aan de Tour de France. In welk jaar dat was heb ik niet kunnen achterhalen, maar het staat in de statistieken en die liegen doorgaans niet.

De andere op 30 maart geborenen zijn:

DE VREESE, Laurens (1988, België)
FRAPPORTI, Marco (1985, Italië)
HARMS, Jos (1984, Nederland)
SCHUURING, Cor* (1942, Nederland)
STELT, Robbert van der (1979, Nederland)
VAN COMPERMOLLE, Kenneth (1988, België)
VERHOEVEN, Wout (1931, Nederland)

* Van ingewijden heb ik vernomen dat Cor onlangs een zware operatie heeft ondergaan, maar dat het weer de goede kant opgaat met deze voormalige Amsterdamse profrenner. Sterkte Cor en ik hoop je spoedig weer in de wielerwereld tegen te komen. En een fijne verjaardag gewenst.

Door Fred van Slogteren, 29 maart 2009 22:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web