Het was me het weekje wel!

Voor mij persoonlijk een weekje met twee hoogtepunten. De 3e editie van de Eneco Ronde van het Groene Hart afgelopen zondag en de laatste loodjes werk aan de biografie van Jan Raas, mijn boek dat op 18 april a.s. in het stadhuis van Maastricht aan de pers gepresenteerd zal worden. Waarom in Maastricht? Omdat op die zaterdagmiddag de internationale wielerpers daar samenkomt om de accreditaties op te halen voor de Amstel Gold Race en waar omstreeks vier uur ’s middags ook de ploegleiders van de deelnemende formaties binnendruppelen voor de gebruikelijke  ploegleidersvergadering die om vijf uur begint. De organisatie van de Amstel Gold Race zal samen met de ...

... pr-afdeling van Arko Sports Media een programma verzorgen om het boek, waaraan anderhalf jaar intensief is gewerkt, zo goed mogelijk te promoten. Ik kom hier a.s. dinsdag op terug.

Als voorzitter van de werkgroep pers en pr van de Eneco Ronde van het Groene Hart heb ik de wedstrijddag als een roes beleefd. Samen met Philip van der Ploeg – gewaardeerd lid van de werkgroep voor het onderhoud van de database en het verzenden van persberichten – zaten we in de volgerskaravaan. Alles wat we onderweg zagen en via de Tourradio hoorden, gaf Philip per sms of telefonisch door aan Rutger van Stappershoef, onze eminente webmaster in het perscentrum in Woerden. Rutger zette alle informatie direct op de website en met de minuut groeide het aantal hits tot onvoorstelbare hoogte. Vooral onze Belgische wielervrienden, die de rechtstreekse beelden van SBS6 niet konden ontvangen, volgden op deze wijze de koers van minuut tot minuut. Het was een geweldig mooie wedstrijd - loodzwaar vanwege de harde tegenwind tussen Rotterdam en Amsterdam – bekroond met een prachtige finale. Na afloop vroeg ik aan de winnaar Geert Omloop of deze koers te vergelijken is met de Vlaamse semiklassiekers, waarvan er dit weekend twee op het programma staan. De nog nahijgende Belg, die overigens een uitstekend spreker bleek te zijn, vertelde dat de Ronde van het Groene Hart die vergelijking met glans kan doorstaan. En dan zie je dat sommige Nederlandse kranten onze ronde afdoen met een paar regeltjes, maar afgelopen donderdag wel een uitgebreid verslag met foto’s publiceerden over Dwars door Vlaanderen. Ik snap de Nederlandse pers niet. Gelukkig zijn er ook media die genoeg verstand van wielrennen hebben om te zien dat de Ronde van het Groene Hart een groeibriljant is, die kan uitgroeien tot de tweede koers van ons land. Sebastiaan Timmerman van NOS Radio is er zo één. Prima gozer trouwens, die Sebas! (Foto: Henk Theuns)

Op het erepodium v.l.n.r.: minister Gerda Verburg, stichtingsvoorzitter Paul Nouwen, rondemiss Elke Nijpjes, Graeme Brown (2e), Geert Omloop (winnaar), Aart Vierhouten (3e), wethouder Loes Ypma van Woerden en Jeroen Overgoor, directeur communicatie van Eneco.

Door Fred van Slogteren, 29 maart 2009 8:00

Paul

Mooie finale inderdaad, leek wel een amateurkoers. Jammer dat Koning Kermiskoers wint, een mooie naam is natuurlijk beter voor het prestige.

Die paar regels in de pers is volkomen begrijpelijk. Wielrennen leeft niet in Nederland, zeker niet in de steden van de Randstad waar de sportredacties zitten. Die gaan echt niet in een lege polder staan. We mogen blij zijn dat er nog sponsoren zijn voor dit soort wedstrijden.

Dezelfde dag was hier in Limburg de Venloop door Venlo. Het publiek stond zes rijen dik, vele kilometers lang. Wellicht moeten jullie een kijken hoe ze er in Venlo voor hebben gezorgd dat dit evenement echt is gaan leven.

Veel plezier in Maastricht!

Geplaatst door Paul Verstappen, 29 maart 2009 20:27:39

Paul 2

Sportredacties in de randstad mogen en moeten worden aangesproken op hun journalistieke professionele instelling en hadden er om die rednen gewoon moeten zijn!
Nederland is een polderland dus zullen ze in de polder moeten staan als ze hun vak tenminste serieus nemen!Er is geen trucje of iets gaat leven dat blijkt vanzelf. Voorwaarde is wel dat professionals hun vak verstaan en verslag doen waarvan ze dat moeten doen.Helaas is hier sprake van misplaatste hooghartigheid
bij sommige sportredacties..

Hans Prakke

PS Paul denk aan onze weddenschap de komende klassieke weken. Ik ben vol vertrouwen!

Geplaatst door Hans Prakke, 29 maart 2009 23:48:55

Groene Hart

Beste Paul, Ik voel de behoefte om hier en daar iets recht te zetten ten aanzien van jouw mening over de Ronde van het Groene Hart. In de eerste plaats over de winnaar. Vanwege het feit dat Geert Omloop vooral heeft geëxcelleerd in kermiskoersen, wordt de man zwaar onderschat. Wat hij in de groene polder liet zien getuigde echter van klasse en slimheid. Trouwens, wat is er mis met kermiskoersen. Een van de grootste Nederlandse renners uit de geschiedenis was ooit koning der kermiskoersers. Ik neem aan dat je De Renner van Tim Krabbé hebt gelezen. Daarin wordt een kermiskoers beschreven en dat is heel wat anders dan een Nederlands criterium.
Wielrennen leeft wel degelijk in Nederland. In de eerste plaats vanwege het publiek onderweg. De ronde gaat door tal van dorpen en steden en overal stonden de mensen enthousiast langs de weg. Nee niet in de open en lege polders, maar dat lijkt me logisch. In Frankrijk en België staat er onderweg buiten de bebouwde kom ook haast niemand. De kijkcijfers van het tv-verslag geven een beter beeld. Die zijn van dit jaar nog niet bekend, maar als het er net zoveel zijn als de vorige twee jaar, dan ligt dat rond de 300.000 kijkers. Plus een miljoen hits op onze website. En wat de belangstelling van de media betreft, heeft Hans mijn mening uitstekend verwoord. Mijn werkzaamheden voor de Ronde van het Groene Hart zijn hobby, ik heb er geen financieel belang bij. Daarom zeg ik onbevooroordeeld dat de ronde de potentie heeft de tweede Nederlandse klassieker van internationale allure te worden. Kijk niet altijd naar het buitenland. Alle grote klassiekers van nu zijn allemaal klein begonnen en vanwege het parcours, het deelnemersveld en de televisie tot instituten uitgegroeid. Geef de Ronde van het Groene Hart daarom een kans om ook een grote koers te worden. Hij is er zwaar genoeg voor. De twee Nederlandse Tourwinnaars komen beide uit het gebied en Jan Janssen wil je graag uitleggen dat hij in het Groene Hart heeft leren klimmen, omdat de remmende invloed van tegenwind voor hem gelijk staat met een oplopend wegdek.

Geplaatst door Fred, 30 maart 2009 08:18:28

Paul

Fred,

Volgens mij haal je wat dingen door elkaar. Ik vind het een leuke koers, die zijn plekje op de kalender verdient. Ik ben zelfs zo'n grote liefhebber dat ik een uurtje naar die vreselijke SBS-uitzending heb gekeken.

En als het wielrennen hier zo leeft, waarom doet de NOS dan zo lastig bij het uitzenden van de Giro?

Geplaatst door Paul Verstappen, 30 maart 2009 12:58:07

Pers

In grote lijnen ben ik het met Paul Verstappen eens.Alleen om de winnaar een Koning Kermiskoers te noemen,vind ik niet kloppen!In het verleden is Geert Omloop ook al eens Kampioen van Belgie geweest en daar win je toch niet van alleen maar pannekoeken!
Wat betreft de belangstelling en verslaggeving van de pers,kan ik het alleen maar eens zijn metPaul en Hans.
Verder vind ik dat de Ronde van het Groene Hart zeker kan uitgroeien tot tweede klassieker van ons land,na AGR.
...en Paul,de Venloop was inderdaad schitterend!!!

Geplaatst door Harry Hermkens, 30 maart 2009 13:55:06

Paul Verstappen

De Venloop is een uniek gebeuren inderdaad, een waar volksfeest. Wanneer ik - als deelnemer- de Parade opdraai prikt het zweet in mijn ogen en lopen de koude riliingen over mijn rug.
Maar het is wat kort door de bocht om dat feest te vergelijken met het Groene Hart.
Afijn, vanaf 2/4 a.s. worden er -na 5 jaar - weer trainingswedstrijden georganiseerd op de baan van de Berckt bij ons in Baarlo. Kom daar ook eens kijken en toon daarmee je echte (groene ?) sport/wielerhart. Harry H is ook van harte welkom.

Geplaatst door theo, 30 maart 2009 19:05:52

Theo, dat is goed nieuws! Ik dacht dat het koersen in Baarlo verleden tijd was. Is er een site waar de agenda opstaat?

En toch denk ik dat je best iets van de Venloop kunt leren. Als Fred zegt dat het in de dorpjes gezellig druk was, waarom ga je dan een rondje maken over een lees Amsterdams bedrijventerrein? Maak er een dorpsfeest van, dat hoort bij de wielersport.

Geplaatst door Paul Verstappen, 30 maart 2009 22:06:12

bedrijventerrein

Organisaties van wielerwedstrijden hebben vanwege de veiligheid van renners en publiek met nogal wat beperkingen te maken. De finish in het hart van een stad is natuurlijk een prachtig idee, maar ook onmogelijk. En daarom verboden. Starten mag wel, als er maar tot buiten de bebouwde kom geneutraliseerd gereden wordt. Zo is het en niet anders en de Ronde van het Groene Hart is een van de veiligste wedstrijden van het seizoen. Dat compliment hebben we van vele renners mogen ontvangen.

Geplaatst door Fred, 31 maart 2009 07:28:43

Wielerbaan Baarlo

Jaren geleden,in de goede oude tijd!,werden er op de baan in Baarlo 2 a 3 keer in de week,wedstrijden verreden voor wielrenners uit alle mogelijke groeperingen!Vele bekende en onbekende wielrenners streden hier om de prijzen of fietsten om kilometers te maken.
Jarenlang is de baan dicht geweest en nu gaat ze weer open!
Op de vraag van Theo om er te komen kijken,zeg ik volmondig Ja!
Misschien ga ik wel weer mee fietsen.
Theo en Paul,tot dan!!

Geplaatst door Harry Hermkens, 31 maart 2009 20:32:12

Baarlo

Via de Ronde van het Groene Hart naar het rondje van Baarlo. Ik ben aangenaam verrast. Zelf fietste ik er een enkele keer ook rondjes. De caravans zijn hopelijk opgeruimd?

Geplaatst door Philip, 31 maart 2009 20:42:25

De finish in de binnenstad is zeker een van de troeven van de Venloop, maar er is veel meer. En waar staat geschreven dat een finish in de binnenstad verboden is?

Ik mag overigens hopen dat de wedstrijden in Baarlo mogen bijdragen aan een nieuwe impuls voor het Limburgse wielrennen, want op dit moment is de situatie dramatisch. Het kan alleen maar beter worden.

Geplaatst door Paul Verstappen, 01 april 2009 01:02:30

Baarlo

Ja,Die website met info over de baan in Baarlo is er.
Met uitslagen en klassementen.
www.olympia.baarlo.nl

Geplaatst door Rock, 20 juli 2009 20:06:48

Meneer of mevrouw Rock, dank u! Dat er maar een nieuwe Maassen of Brentjens gespot mag worden.

Geplaatst door Paul Verstappen, 21 juli 2009 11:05:14

Maassen en Brentjens

Ja wie zullen de nieuwe helden worden. De "ouwe" helden Maassen en Brentjens hebben in ieder geval al persoonlijk weer acte de presence gegeven op de baan (zie de foto's op de website)

Geplaatst door theo, 21 juli 2009 15:30:32

wielerbaan

In de tijd dat er nog sintels of ijzerslakken lagen,reden wij er al wedstrijden dit was begin 60 jaren,later werden het trainingswedstrijden en ook meerdaagse wedsstrijden,ik heb nooit begrepen dat baarlo of de provincie er niet meer mee heeft gedaan, de animo was groot en voor de trainingsopbouw was het ook heel goed.

Geplaatst door noud giesbers, 08 juli 2014 16:22:53

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web