Uit de stalling van Peter R. de Fiets …

“Tot mijn ontsteltenis kom ik er achter dat ik op deze plaats nog nooit een stukje heb geschreven over ‘Legnano’ een van de grootste Italiaanse merken. Dat merk heeft een heel mooi balhoofdplaatje, met de afbeelding van Alberto Da Giussiano,  die als ridder met een getrokken zwaard zijn heldendom benadrukt. Hij versloeg bij het plaatsje …

… Legnano in 1176 op verpletterende wijze Frederik Barbarossa.
Enkele weken geleden was het een dag rustig op het werk en in plaats van nóg eens de krant te lezen, nam ik twee uur op en fietste in de richting van het Zuidplein. Waarom mag Joost weten. Er kwam een tegenligger op een gehavende rode racefiets voorbij. De al wat oudere man met een Zuid-Europees uiterlijk was me al gepasseerd toen ik het beeld van hem op die fiets nog eens in slow motion door m’n hoofd draaide. “Verrek, dat was volgens mij een Legnano”, zei ik tegen mezelf. Ik draaide me als een haas om en sprintte de man op de rode racefiets achterna. Dat was niet moeilijk, want hij reed niet hard en hij moest bovendien stoppen voor een stoplicht. Ik keek nog eens goed naar de fiets en ja hoor, het was een echte Legnano, alleen niet in het karakteristieke olijfgroen, maar in de goedkopere uitvoering in rood. Vol enthousiasme begon ik tegen de berijder, van deze Ferrari onder de racefietsen, over de beroemde Gino Bartali, die zijn hele wielerleven voor dit Italiaanse merk heeft gereden, terwijl ik ondertussen verliefd naar de mooie hoge flensnaven keek en naar de Nisi velgen.
Alleen vanwege het feit dat hij deze fiets bereed, hield ik de man voor een kenner en een Italiaan, die deze legendarische fiets ooit uit zijn geboorteland had meegenomen toen hij als gastarbeider in de jaren zestig naar Rotterdam kwam. Het stoplicht sprong op groen en de man die mijn verhaal over Bartali uitdrukkingsloos had beluisterd, keek me aan en zei: “Ikke Turk en fiets komt van kringloopwinkel. Veertig euro.” Hij reed door en liet mij verbijsterd achter, in de wetenschap dat dit wel eens de enige Legnano zou kunnen zijn, die regelmatig in Rotterdam rondtoert. Als ik hem vijftig euro had geboden had ik hem waarschijnlijk zo mee kunnen nemen, maar ik was te verbouwereerd om daaraan te denken.
De Legnano op de foto is wel olijfgroen met rode en witte biezen. De lugs zijn mooi verchroomd en de zadelpenbout zit aan de binnenkant van het kader, wat kenmerkend was voor dit merk.
En dan nog even dit. Liefhebbers van deze rubriek mogen de klassieke wielershow en wielerbeurs die op 22 maart a.s. in het Limburgse Neerkant wordt gehouden, natuurlijk niet missen. Voor slechts twee eurootjes kun je er terecht tussen 10.00 en 16.00 uur. Het adres is Moostenstraat 3.
 
Tot over veertien dagen!”

Peter R. de Fiets

Door Fred van Slogteren, 10 maart 2009 10:00

race stuur.

ik zoek een aluminium race stuur met in het midden opschrift marcel kint rik van steenbergen brik schotte enz dit met een titan pen 6 cm.
het stuur was in de 50er jaren zeer populair,en als race stuur bijna enig.

Geplaatst door leeners, 12 november 2009 22:01:50

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web