De Burgerlijke Stand van 26 februari

Cor Wals (1912, overleden 05.04.1994)

Een heel goede wielrenner deze Hagenaar. Hij blonk vooral uit op de baan en hij reed vele zesdaagsen. Een aantal daarvan met Kees Pellenaars. De journalist Pierre Huyskens heeft eens een prachtig boekje geschreven over D’n Pel. Daarin komt Wals prominent voor en heb ik kunnen lezen hoe goed ‘De Slingerplant’, zoals zijn bijnaam luidde, wel was. Hij was ook immens populair tot hij in de oorlog eens aan het NK stayeren meedeed gehuld in een trui met daarop de gehate letters SS. Het werd hem niet in dank afgenomen en na de oorlog werd zijn naam doodgezwegen. Toen ik mijn vader eens vroeg wie Cor Wals was, wilde hij er niet over praten, zo verontwaardigd was hij nog over het foute gedrag van Wals in de oorlogsjaren. Hij is – samen met de atleet Tinus Osendarp – het symbool geworden van de foute sportman. Dat is jammer en zonder dat boekje van Huyskens had ik dat beeld nooit kunnen nuanceren. Het is nog wel te koop op wielerbeurzen en ik beveel het hierbij van harte aan.

Wat vermeldt het geboorteregister nog meer?

Johnny Brouwer (1947)

Deze Rotterdammer was vijf seizoenen beroepsrenner en daarin is hij er niet in geslaagd zich echt te onderscheiden. Hij had zeker talent, maar dat heeft hij niet kunnen omzetten in goede prestaties. Zijn enige profoverwinning behaalde hij in 1970 in Hansweert. Hij reed toen in een shirt van gelegenheidssponsor Brandpunt Buitenspel. Dat was in die tijd een TV-programma, herinner ik me.

Door Fred van Slogteren, 25 februari 2006 23:00

Zwager van Sijthoff

De geblokte Johnny Brouwer, die een geweldige spurt had en in de amateurploeg van Trio Bubblegum (met onder anderen Eef Dolman, André van Middelkoop en Eddie Beugels) niet bepaald uit de toon viel, was een zwager van de al jong gestorven 'modekoning' Theo Sijthoff, die met Tiny Brouwer was getrouwd. Dat echtpaar kreeg onder anderen de dochter die enige tijd de teerbeminde van René van der Gijp was. Ben ik nog te volgen?

Han de Gruiter.

Geplaatst door Han de Gruiter, 25 februari 2013 23:46:41

Danielle

Ja, en deze dochter, Danielle is vandaag overleden.
Geplaatst door Gaya, 04 maart 2016 19:05:04

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web