Hoe is het mogelijk?

Met stijgende verbazing naar De Omloop Het Volk (sorry) zitten kijken. Was dit de Rabo-ploeg? Aanvallend en dominant zetten ze de finale in. Een vijfmanskopgroep had meer dan zes minuten. Toen kwamen de Rabo’s. Vier man gingen in de achtervolging, als was het een ploegentijdrit. Het hele spul werd uit elkaar getrokken en een man of twintig bleven over. En toen ging Langeveld, het jonge talent uit Lisse die gisteren op tv meedeelde voor een podiumplaats te gaan. Hij kreeg Haussler mee en die twee werkten perfect samen. Ze achterhaalden de kopgroep. Het restant daarvan werd ...

... gelost en opgeslokt door de achtervolgende groep met vier Rabo’s die alles controleerden. Langeveld en Haussler pakten meer dan een minuut en daar achter moest het alleen van Hoste en Chavanel komen. Kennelijk heeft toen Langeveld laten weten dat hij het niet zou kunnen afmaken tegen de sterk rijdende Duitser. Eerst ging Flecha, die werd teruggepakt en toen ging Nuyens. Die kreeg Gilbert en Amorison mee. Ze leken de twee op kop te gaan achterhalen, maar Chavanel haalde de drie in zijn eentje terug. En toen viel het weer stil. De twee op kop liepen weer uit en met nog twaalf kilometer te gaan, ging Flecha weg. Onbegrijpelijk. De achtervolgende groep explodeerde. Flecha werd teruggehaald en toen ging Posthuma. Ik zat er verbijsterd naar te kijken. De voorsprong van Langeveld en Haussler slonk als sneeuw onder de zon. In de laatste kilometer reed Haussler op kop en Langeveld had een kans. Maar Haussler zette niet aan, want die was veel slimmer dan die vijf Rabo’s bij elkaar. Haussler hoorde de groep naderen en wist dat zijn ploegmaat Hushovd daar bij zat en de Noor was de snelste van het hele stel. Perfect gespeeld door de Cervelo’s want Thor maakte geen fout. Een zekere tweede plaats, en wellicht een eerste, hebben de Rabo’s weggegeven en dat Flecha nog derde werd is nauwelijks een pleister op de wonde. Uit de achteraf interviews met Nuyens en Flecha begrijp ik dat de oortjes een grote rol hebben gespeeld. Heeft Erik Dekker gefaald of zijn de renners te gehoorzaam geweest? Het was een mooie koers, maar er had voor Rabo meer ingezeten. (Foto: © Cor Vos)

Door Fred van Slogteren, 28 februari 2009 16:56

Omloop Het Nieuwsblad

Zelden zulk een onbenul van een ploegleider aan het werk gezien als Erik Dekker. Ik begin steeds beter te begrijpen waarom Thoms Dekker
daar is vertrokken. Renner X is niet gelijk aan Erik Dekker! Verplaats je eens in een ander!
wim van eyle

Geplaatst door wim van eyle, 28 februari 2009 18:07:57

Ongelooflijk dom gereden door de Rabo's. Ze zullen dit jaar geen klassieker winnen. Langeveld is sterk, maar niet snel genoeg. Posthuma gaat voor de winst in de Ruta del Sol, dat zegt alles.

Geplaatst door Paul Verstappen, 28 februari 2009 18:45:09

erik dekker

Erik Dekker wil zich bewijzen als de Grote Alwetende Ploegleider en dat doet hij over de rug van zijn renners.Hij is een Gladjanus, ofwel gewoon een Lapzwans (zie www.wielerexpress.nl). Kortom, een Enge Man.

Geplaatst door jan zomer, 01 maart 2009 10:47:36

Rabo

Het was gisteren een verademing,om de Raboploeg zo nadrukkelijk in beeld te zien fietsen!Jammer dat de aanvallende manier,geen resultaat opleverde!Om nu de ploegleider de schuld van dit alles te geven,gaat mij te ver.Het zijn nog altijd de renners,die het moeten doen!Het gebrek van een Raboman,met een goede eindsprint,was de oorzaak van het wedstrijdverloop,met de gekende afloop.
Met deze ploeg komen de resultaten heus wel!We zitten pas aan het begin!

Geplaatst door Harry Hermkens, 01 maart 2009 11:07:50

tv-verslag

Door snel te schakelen tussen Nederland 1 en de Belg viel het verschil in vakmanschap weer eens op tussen de commentatoren van beide zijden. De Nederlanders hadden het nauwelijks over de tactiek van de Rabo's, maar over de terugkeer van de dagen van Raleigh, terwijl Wuyts en De Cauwer niet uitgepraat raakten over het domme rijden van Rabobank.

Geplaatst door Michel, 01 maart 2009 11:22:39

Erik niet gek

Als gisteren de Rabo's hadden gewonnen was hun ploegleider Erik Dekker de held nu ze hebben verloren door oa botte pech heeft Dekker het gedaan. Wat makkelijk en wat goedkoop. Niks enge man, niks alwetend gewoon gegolt en verloren. Wel graag tegen je verleis kunnen dat hoort ook bij de sport. Dekker heeft in het verleden op het punt van koerstaktiek sterke staaltjes laten zien en verdient iets meer krediet dan hij nu vanachter de computer krijgt!
Hans Prakke

Geplaatst door Hans Prakke, 01 maart 2009 17:24:46

Remember Marco van Basten?Een goede renner is nog geen goede ploegleider.

Geplaatst door Paul Verstappen, 01 maart 2009 18:02:59

Ik had altijd grote bewondering voor Erik Dekker als renner.
Of ik ooit dezelfde bewondering voor hem zal hebben als ploegleider? Ik gun hem alle succes maar ben bang dat hij nu toch een verkeerde baan heeft gekozen.
Wel genoten van de koers!

Geplaatst door Gerard van Dongen, 01 maart 2009 23:19:40

Bogmaals een verkeerde gok

maakt iemand nog niet tot een mislukkeling in zijn vak. Hij die niet waagt zal niet winnen. Misschien wordt niet iedere voormaige topsporter een succescoach maar er zijn toch ook wel heel veel voorbeelden van het tegendeel: Ernst Happel,Rinus Michels,Johan Cruyff, en om in het wielrennen te blijven: Walter Planckaert,Walter Godefroot,Peter Post,enzovoorts enzovoorts. Kortom oordeel toch niet zo emotioneel, opportunistisch en sn snel maar geef iemand een eerlijke kans!
Hans Prakke

Geplaatst door Hans Prakke, 02 maart 2009 03:56:07

Wijsheid op de luie bank voor de buis

Niets mooier dan een analyse op afstand, niets dommer ook. Voetbalanalytici, beursbeschouwers, verkiezingsuitslagvoorspellersen nu ook deskundigen wat betreft het wielrennen. Ik val mijn oud-klasgenoot Hans graag bij als hij kwalificaties gebruikt als opportunisme, emotioneel; ik proef zelfs enig regionalisme.
Toen ik zelf nog koerste en wij, (Joop, Fred en Joep) 's maandag in een training het afgelopen weekend analyseerden, deugde er niets aan de tactiek van elkaar. Hoewel we in dezelfde wedstrijden reden, de één vooraan, de ander in het midden en één op het elastiek, leek het of we elk van ons ín een andere koers hadden gestreden. We deden het allemaal fout omdat we niet wonnen. Zoveel jaar later (Fred en Joop koersen nog steeds) maar de meningen hebben meer diepgang, het relativeren is in ons systeem gekropen. Ik ben zo vrij om dat volwassenheid te noemen. Fred deed en doet met zijn junioren mooie dingen en Joop rijdt nog steeds vooraan. Ik lijd elke zondag in het wiel van jeugd die dat in mijn ogen eeuwig blijft. We hebben meningen, maar genieten vooral als er iemand iets moois doet. Dat moois is soms winnen en soms is dat een mooie aktie die net niet tot winnen leidt. Belangrijk is dat we uitgepierd op de bank zitten en steeds opnieuw ondervinden hoe het is om met de kop in de wind te rijden. Het behoedt ons hopelijk, en dat moge duren tot het einde van onze tijd, om onzin uit te kramen, zoals De omloop van het Volk (ik ben hardnekkig) op dit weblog heeft losgemaakt.
De Groeten.

Joep Scholten

Geplaatst door Joep Scholten, 02 maart 2009 09:36:34

Joep

Beste Joep, Ik ben altijd weer blij dat iemand de moeite neemt om op mijn schrijfsels te reageren. Zo ook met jouw reactie. Wat ik minder geslaagd vind is je neiging – je hebt dat al eerder op de slogblog gedaan - om iedereen die niet aan wielrennen heeft gedaan het recht te ontzeggen erover te oordelen. Je hoeft m.i. niet zelf gefietst te hebben om te weten dat de kansen van Langeveld, om met Haussler vooruit te blijven, ernstig werden verkleind toen zijn ploeggenoten (Flecha, Nuyens, Posthuma) op minder dan een minuut achter hem gingen demarreren. Dan vliegt het tempo omhoog. De kans dat Langeveld de Duitser in de sprint klopt is kleiner dan andersom, maar de kans op winst is groter dan wanneer je een groep terug aan de kop brengt met daarin mannen als Hushovd en Boonen. Bovendien moet je als coach vertrouwen hebben in je renner en dat ook uitstralen. Je moet zo’n jongen via het oortje overtuigen dat hij het kan, omdat ook Haussler aan het eind van zijn latijn kwam, gezien het zichtbare feit dat hij in de laatste 500 meter geen sprint meer in huis had. Mijn oordeel over de fouten van Dekker worden vanmorgen in AD Sportwereld bevestigd door Dekker zelf: “We hadden alles op de zege van Sebastian moeten zetten. Aanvallen van de achtervolgers hadden mijn jongens af moeten stoppen, in de hoop dat Sebastian Haussler toch kon verslaan.” Voila. Dus als ik onzin uitkraam, beste Joep, dan doet Dekker dat achteraf ook. Hopelijk heeft hij ervan geleerd. Groet! Fred

Geplaatst door Fred, 02 maart 2009 12:28:37

Dag Fred, Ik vind je geen gelukkige hand hebben in het staven van je gelijk. Je haalt het AD aan, da's mooi maar wat bewijst het? Het aantal meningen in een richting zegt niets over de kwaliteit ervan. De aanhang van Wilders in de polls zegt niets over de interinsieke waarde van zijn ideeën, laat staan zijn partij.
Wie aantallen in de strijd gooit om zijn gelijk te bewijzen, begeeft zich al gauw op het terrein van barkrukwijsheid, ik ben er allegisch voor. Misschien is dat wel de diepere reden waarom ik zelden in café's vertoef.
Wat betreft de Omloop: Jouw mening voor een betere en dat geldt ook voor de mijne. Ik kan een heel exposé gaan houen waarom jouw visie niet zou deugen en waarom die van mij wel of andersom. We hebben allebei gekeken en daar onze waarheid aan verbonden. Ik deed aan wishfull thinking toen ik probeerde enige sleet te ontdekken in het rijden van Haussler. Ik zag niets. Ik vergeleek zijn beenritme met dat van Langeveld en dat scheelde amper een tandje. Beide mannen zagen er nog goed uit, voor wat dat waard is. Hoe hoog mag je kansen dan inschatten? Ik weet het niet en daar helpt geen koerservaring of wat dan ook bij. In het achterveld loerden Husvovd en Boonen. En dan besluit je tot iets. Ik weet niet of ik het zelfde had gedaan. Wel weet ik, indien ik Langeveld was geweest, ik Dekker verrot had gescholden. Misschien is dat ook wel gebeurd en de jongens doen er goed aan dat voor zichzelf te houden, want volgende week is er weer een koers. Maar dat gemakszuchtige op afstand geoordeel! Bij voetbal is dat al niet te pruimen en je moet er toch niet aan denken dat we dit onaneren voor oudere heren ook op het wielrennen gaan loslaten!
Jan Zomer mag van mij uithalen; het past bij hem en het geeft zo'n vertrouwd gevoel. Dat heb ik ook altijd met rotweer, daar vloek je even op maar diep van binnen wil je het voor geen goud missen. 't Hoort bij de masochistische exercitie die wielrennen ook is. Met incasseren als permanente oefening; het incasseren van vooral verlies. Als je dat leert, wordt winnen des te mooier.
Zover het wielrennen, want over andere thema's maak ik me meer druk. Wil je daar iets van weten, lees dan mijn laatste roman 'De Vrouw met de Blauwe Bloemen'. Gegarandeerd geen woord over wielrennen. Toch sluit ik niet uit dat ik ooit nog eens een roman ga schrijven waar het fietsen een van de leidende thema's zal zijn. Tot die tijd wacht ik op jouw boek over Raas.
Beste Fred, blijf schrijven en ik zal reageren als ik dat nodig vind.
Groet,

Joep

Geplaatst door Joep Scholten, 02 maart 2009 13:15:19

taktiek

Lees de Wieler Revue nieuwsbrief

Geplaatst door wim van eyle, 02 maart 2009 16:46:23

Langeveld

Tweede is nog altijd mooier dan derde, had die jongen gewoon zijn wedstrijd laten
rijden.Dan had hij met zijn tweede plaats veel moraal gekregen voor de volgende klassiekers, maar of dat nu nog zo is betwijfel ik.
Hopelijk gaat Langeveld e.e.a.
recht zetten.

Geplaatst door Bap van Breenen, 02 maart 2009 19:47:37

Grote woorden

worden soms gebruikt om grote emoties weer te geven. Dekker zit fout, kan er niks van,blundert enz enz. Het siert mensen als ze bij nader inzien zouden willen toegeven dat ze wat te snel geoordeeld hebben. Wie ik hier bedoel? Wie de schoen past trekke hem aan!
Wielergroet,
Hans Prakke

Geplaatst door Hans Prakke, 03 maart 2009 02:11:35

weddenschap

met Paul Verstappen: goede fles wijn. Inzet: zijn bewering dat Rabo dit jaar geen klassieker wint. Daar houd ik hem aan! Wat een snel oordeel na 2 (twee) wedstrijden!!
Groet, Hans Prakke

Geplaatst door Hans Prakke, 03 maart 2009 02:15:31

Steven de Jongh

Gisteravond Steven de Jongh gezien en gehoord in Holland Sport? www.uizending.gemist.nl Ik heb daar niets aan toe te voegen. Groet! Fred

Geplaatst door Fred, 03 maart 2009 07:56:06

Openingsweekend

Blunder of niet, feit blijft dat de Rabo's gedurende het openingsweekend nadrukkelijk aanwezig waren, daar waar bijv. de Lotto's uitblonken door afwezigheid.
En voor hetzelfde geld valt het kwartje de goede kant op in Kuurne en wint Flecha.
Ik zie renners liever strijdend ten onder gaan dan naamloos meerijden en naar het podium sprinten. Maar da's persoonlijk.

Geplaatst door J. de Beer, 03 maart 2009 11:32:15

Aan Hans:
Goed idee, die staat!

Moeten we wel even vaststellen wat een klassieker is. De Brabantse Pijl en Dwars door Vlaanderen tellen dus niet mee, al is voor die Vlamingen Nokere Koerse al een klassieker, geloof ik.

1. Milaan-San Remo
2. Vlaanderens Mooiste
3. Parijs-Roubaix.
4. 'Luik'
En vooruit, ook Gent-Wevelgem, Waalse Pijl en de Gold Race.

Geplaatst door Paul Verstappen, 03 maart 2009 16:17:53

Duel Vertstappen-Prakke geopend

Akkoord met de voorwaarden! De lezers van deze blog zijn onze getuigen!

Geplaatst door Hans Prakke, 06 maart 2009 02:09:48

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web