Het balhoofdplaatje van Otto …

“Jan de Reus uit Halfweg werd in 1931 kampioen van Nederland bij de amateurs. Hij werd driemaal op rij clubkampioen van De Bataaf. Dat was in 1931, 1932 en 1933. In dat laatste jaar werd hij beroepsrenner, maar er waren hem geen grote successen beschoren. In 1937 hield hij het al voor gezien en hij werd …

… framebouwer. In eerste instantie voor de leden van zijn club, omdat hij de commerciële mogelijkheden niet zag met zoveel concurrentie in de naaste omgeving. Zowel in Amsterdam als in Haarlem waren er heel wat framebouwers van allure, waar de wielrenner terecht kon voor een handgemaakt frame. In tegenstelling tot Springfield, RIH Sport, Nieuwendijk, Slesker enzovoort was Jan de Reus kleinschalig bezig en dik tevreden dat hij met plezier mocht werken aan mooie kaders. Hij was nog meer tevreden als zijn klanten er overwinningen mee behaalden. Wat dat betreft had hij geen klagen want in zijn werkgebied wemelde het jarenlang van de goede renners, die nationaal en internationaal successen boekten. En zo werd hij ongemerkt ook een beroemd merk. Zijn meest succesvolle klant is ongetwijfeld Theo Smit geweest. Zoals wel meer beroepsrenners van toen bestelde hij zijn frames bij de maker waar hij vertrouwen in had en liet ze dan zo nodig spuiten in de kleuren van zijn sponsor. Theo won in de Tour van 1975, op een als een Gazelle vermomde Jan de Reus, zomaar twee etappes en een jaar later nog twee, maar dan in de Ronde van Spanje. In zijn nadagen heeft Theo als sprinter nog een seizoen in Japan gewoond om daar in keirin-wedstrijden uit te komen. Daar mocht Jan de Reus de fietsen echter niet voor leveren, want bij deze tak van sport moet ieder onderdeel door de Nippon Jitensha Shinkokai, ofwel de Japanse keirin associatie, gehomologeerd worden. Dit in verband met het feit dat er op keirin gegokt wordt en er dusdanige bedragen in om gaan dat iedere vorm van beïnvloeding, door wat dan ook, vermeden moet worden. Theo Smit is als wielrenner allang met pensioen, en ook Jan de Reus bouwt al jaren geen frames meer. Vorige maand vierde deze krasse knar zijn honderdste verjaardag. Cycles Jan de Reus bestaat echter nog als een mooie en moderne fietsenwinkel waar geen maatframes meer verkocht worden. Het is echter wel een echte wielersportzaak in het centrum van Zwanenburg, op een steenworp afstand van Halfweg waar het allemaal begon. De huidige eigenaar heet Ron Snijders, niet alleen een oud-wielrenner, maar ook een telg uit een bekend Halfwegs wielergeslacht.

Tot volgende week!”

Otto Beaujon

Door Fred van Slogteren, 27 februari 2009 10:00

Jan de Reus

Prachtig verhaal Otto, ik genoot er van. Ik heb het onmiddelijk doorgesturud naar mijn Amerikaanse vriend Marty, die een Jan de Reus heeft (via mij) uit ca. 1988. Wie bouwde toen de frames?

groet

Freek Faro

Geplaatst door Freek Faro, 24 april 2009 17:42:44

Jasper Bouma

Een van de bekendste framebouwers in Amsterdam was Jasper Bouma. Die bouwde frames met de merknaam Jabo. Maar hij bouwde ook voor anderen en in 2005 vertelde hij me: "Ik ben eigenlijk smid van beroep, maar ben framebouwer geworden bij De Magneet, die oude fietsenfabriek. Daar heb ik het vak geleerd. Na de oorlog heb ik bij Joco gewerkt als framebouwer. Maar ik kreeg onenigheid met Toon de Jonge en toen ben ik voor mezelf begonnen. Mijn eerste klant was Jan de Reus uit Halfweg. Ik leverde frames aan hem, gelakt en al. En dan plakte Jan zijn merknaam er op. Ik bouwde voor iedereen in het hele land: Gerrit Bontekoe, Wout Verhoeven, Willem Buitendijk, noem maar op. Ik heb ook nog voor Pellenaars gebouwd toen hij de Televizier-ploeg had. Die reden op Batavus fietsen die door mij werden gebouwd." Groet! Fred

Geplaatst door Fred, 24 april 2009 21:05:03

Balhoofdplaatje van Otto

Leuk stukje om te lezen, maar helaas klopt er het een en ander niet!!!!!
Jan de Reus sr was mijn de wielrenner en hij is inderdaad met de (race)rijwielhandel begonnen. Zijn frames l;iet hij maken door een bekende framebouwer, die dus ook voor de andere handelaren fram's bouwde Ome Ko de Lange. Jan de Reus jr is echter wel zelf de frame's gaan bouwen en HIJ bouwde de frame's voor oa Theo Smit en andere bekende wielrenners.
Jan de Reus is ook geen "krasse knar"die zijn honderste verjaardag vierde maar al in 1987 op 79 jarig leefdtijd overleden. Zijn zoon Jan DE FRAME bouwer is helaas al op 55 jarige leefdtijd in 2001 overleden.

Geplaatst door Ineke de Reus van Ommeren, 16 juni 2009 16:24:59

race frames

ook witte co uit de amsterdamse hazenstraat bouwde frames voor jan de reus , evenals de super vittorio frames voor jan groot in alkmaar.
dit wat betreft 50er jaren.

Geplaatst door w.leeners, 27 juli 2009 21:05:08

Balhoofdplaatje Jan de reus

Beste Otto,een leuk stukje over het balhoofdplaatje van Jan de Reus,toch wil ik het een en ander even rechtzetten.Jan de Reus was mijn vader,hij was in zijn tijd zeker geen onverdienstelijke renner,in 1931 werd hij kampioen van Nederland op de weg,mijn vader is in 1987 op 79 jarige leeftijd overleden.

Geplaatst door H.Buijs de Reus, 18 juli 2010 22:09:20

Jan de Reus

Hè hè, eindelijk. Ik was al bang dat ik 'm niet zou tegenkomen.
Het fietsplaatje van Jan de Reus.
Mijn vijfde, zesde en zevende racefiets.
Met de hand en volledig op maat gebouwd door Jan de Reus.
De eerste twee door Jan Sr en de laatste door Jan Jr.
De mooiste was mijn eerste Jan de Reus. Een prachtige oranje "bolide", geheel Campagnolo afgemonteerd.
Reynolds 531 buizen. De laatse was niet de mooiste qua bouw, maar wel de mooiste qua kleurstelling. Geheel naar eigen ontwerp. Die fiets had overigens Columbus buizen.
Alle drie de frames heb ik jarenlang tot volle tevredenheid gebruikt.
Ennnnn, als ik m'n nieuwe racefiets ging afhalen, in Zwanenburg naar een fokker van konijnen. Je kon daar mooie exemplaren uitzoeken en ze werden meteen voor je geslacht en schoongemaakt.
Dat was genieten.
Konijn eten en ondertussen verheerlijkt naar je nieuwe fiets kijken die een avondje in de woonkamer mocht staan.

Geplaatst door Bert Visser, 28 augustus 2011 22:38:53

Sinds vandaag

Mn eerste racefiets...al jaren loop ik te zoeken naar een fiets die bij me past. En wat blijkt,het is nog een REUS ook! Ik ben voordat ik de fiets kreeg natuurlijk flink gaan informeren en zoeken naar t merk..ben dus zeer blij met dit stukje! Zal de fiets zsm op t web zetten

Geplaatst door Maikel, 10 juli 2012 22:58:13

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web