De Burgerlijke Stand van 23 april

Arie den Hartog (1941)

Ik ben al mijn hele leven wielerliefhebber, maar pas in 1996 heb ik mijn beroep van tekstschrijver/publicist gecombineerd met mijn hobby. Met Wieler Revue kwam ik overeen een rubriek te beginnen over Dé Dag van beroemde oud-wielrenners uit Nederland en België. Arie was mijn eerste hoofdpersoon in een reeks van 36 geschreven portretten. Ik zocht hem op in het Limburgse dorp Nieuwstadt en we hadden het in het kleine keukentje achter zijn fietsenwinkel over de dag dat hij Milaan-San Remo won. Ik vond hem een beetje een achterdochtige man, bang om te veel te zeggen. Toch mocht ik hem wel. Hij stak niet onder stoelen of banken dat Jan Janssen bepaald geen vriend van hem was, maar hij was wel zo genereus om zijn grote respect voor de wielrenner Janssen uit te spreken. Arie was een heel groot talent, die veel meer uit zijn carrière had kunnen halen als hij had gekund wat Janssen kon. Doorgaan tot de dood erop volgt. Jan Janssen had dat er desnoods voor over, Arie den Hartog niet. Dat maakt het verschil tussen een kampioen en een modale renner. Hoewel modaal? Arie won niet alleen Milaan-San Remo, maar ook de Amstel Gold Race. De huidige generatie Nederlandse renners zou er een moord voor doen.

Wat staat er nog meer in het geboorteregister?

Corné van Rijen (1966)

Deze renner uit het wielerdorp Hoeven had als amateur zeker mogelijkheden, anders krijg je geen contract bij de prestigieuze wielergrootmacht die de Panasonic-ploeg van Peter Post toen was. Een ploeg vol met vedetten en een ploegleider die in elke koers de overwinning begeerde. Het is mooi als je daar bij mag horen, maar voor een jonge renner heel moeilijk om je te handhaven en op te vallen. Dan moet je over een onverstoorbaarheid en een mentale onkwestsbaarheid beschikken van een Joop Zoetemelk. Corné van Rijen had dat niet en na twee jaar Panasonic met een bescheiden palmares reed hij nog een aantal jaren anoniem in kleine ploegjes. Wat is er daarna met hem gebeurd?

Bram Schmitz (1977)

Mart Smeets noemde hem zondag in de Amstel Gold Race een wielrenner met het lijf van een volleyballer. Hij lijkt ook wel een beetje op Peter Blangé. Voor mij is Bram Schmitz echter een lantaarnopsteker, die iedere keer door zijn ploegleider vooruit wordt gestuurd om de koers hard te maken om de tenoren van zijn miljoenenploeg een makkelijke aanloop naar de finale te bezorgen. Ik weet niet of Bram met die rol in de T-Mobile-ploeg tevreden is, maar ik zou willen dat hij echt eens een kans krijgt. Volgens mij kan hij veel meer dan het vuur ontsteken. Net als zijn ploeggenoot Steffen Wesemann trouwens, de beste renner in de Amstel Gold Race. Als die alle steun had gehad van een nog fitte en gemotiveerde ploeg, dan had hij gewonnen. Maar zijn ploeg wordt dit jaar beheerst door de gedachte dat Jan Ullrich de Tour gaat winnen. Daar moet kennelijk alles voor wijken. Ik ben zo bang dat manager Olaf Ludwig – nota bene zelf ooit winnaar van de AGR - aan het eind van het seizoen nog met lege handen staat. Daar kan hij Bram en Steffen in ieder geval niet de schuld van geven.

Door Fred van Slogteren, 22 april 2006 22:00

sterke analyse

Dit schreef Fred precies een jaar geleden in een verhaal over Bram Schmitz en de AGR. Het mag gezegd worden: een sterke analyse met een vooruitziende blik: "...Maar zijn ploeg (T-Mobile) wordt dit jaar beheerst door de gedachte dat Jan Ullrich de Tour gaat winnen. Daar moet kennelijk alles voor wijken. Ik ben zo bang dat manager Olaf Ludwig – nota bene zelf ooit winnaar van de AGR - aan het eind van het seizoen nog met lege handen staat. Daar kan hij Bram (Schmitz) en Steffen (Wesemann) in ieder geval niet de schuld van geven."

Geplaatst door ronnie vd bogaart, 23 april 2007 11:06:34

corné van rijen

In 1988 werd Corné van Rijen (opgezocht) als neo-prof 6e in Parijs-Roubaix. Hij maakte deel uit van een lange vlucht waar Dirk Demol en Thomas Wegmüller uiteindelijk uit overbleven. Een blik in het Wielerjaarboek leert dat Van Rijen van de favorieten alleen nog werd achterhaald door Fignon en Sergeant. Knap hoor!

Geplaatst door ronnie vd bogaart, 23 april 2007 11:16:05

Corne Van Rijen

In De Muur (ik dacht deel 3, in 2003) staat een heel mooi interview met Corne van Rijen dat ook grotendeels over deze Parijs Roubaix gaat.

Geplaatst door Arjan, 23 april 2007 17:51:49

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web