De Burgerlijke Stand van 13 februari.

Tinus van der WULP (1904, overleden 19.06.1979, Nederland)

Deze sterke vooroorlogse renner is geboren in Roermond. Als 17-jarige raakte hij besmet door de wielerbacil omdat een oudere broer toen een racefiets aanschafte en hij daar af en toe stiekem een rondje op reed. Twee jaar later had hij genoeg gespaard om zelf een fiets met een krom stuur te kopen. Hij werd lid van een wielervereniging en in 1925 realiseerde hij de eerste aansprekende triomf in de Ronde van ’s-Gravenhage. Een jaar later werd hij kampioen van Nederland op de baan van het oude Amsterdamse stadion door Daan van Dijk te verslaan, de latere (1928) Olympische kampioen op de tandem. Ook Van der Wulp was voor de ...

... spelen geselecteerd, maar het zou er niet van komen. De spelen waren destijds het monopolie van loepzuivere amateurs en na een lange trainingsstage in Parijs met Piet Moeskops begon Van der Wulp koppelkoersen te rijden in Duitsland, samen met de Amsterdammer Jan Hijzelendoorn senior, bijgenaamd De Hit omdat hij in de Jordaan een paardenslagerij uitbaatte. De twee wonnen direct een wedstrijd in Keulen en ze pakten daar gretig het prijzengeld aan, waardoor ze tegelijkertijd de amateurstatus verloren. Op advies van zijn sponsor Opel ging de Limburger achter de motor rijden. Als voorbereiding trainde hij zo lang en intensief dat hij zichzelf min of meer kapotreed en daardoor als prof nooit zijn belofte heeft ingelost. In 1935 werd hij achter de Duitse gangmaker Albert Lutti Käser kampioen van Nederland, maar dat was, hoewel hij veel gewonnen heeft, dan ook zijn enige grote succes als profrenner. Hij reed graag in Duitsland en dat werd zijn tweede vaderland. In 1942 werd hij trambestuurder in Offenbach en in die stad is hij in 1979 overleden.

De andere op 13 februari geborenen zijn:

BOONS, Jos (1943, overleden 15.12.2000, België)
MAERTENS, Freddy (1952, België)
POLLENTIER, Michel (1951, België)
SMIT, Dennis (1981, Nederland)

Door Fred van Slogteren, 12 februari 2009 23:00

Tinus van der Wulp

Over toeval gesproken. Heb ik net op goed geluk (had nog nooit van de man gehoord) een foto van zekere Van der Wulp gekocht en daar komt Fred, onze redder in nood, met een vracht aan info. Best mogelijk dat we het over twee verschillende Wulpen hebben, want bij de mijne staat geen voornaam vermeld. Ik kocht de kiek vooral omdat de afgebeelde coureur is gehuld in een nationale kampioenstrui met het jaartal 1930. Gaat het dan toch om een ander of komt het bovengenoemde stukje van Fred in aanmerking voor aanvulling met een titel? Zo ja, welke dan? Roept u maar!

Han de Gruiter

Geplaatst door Han de Gruiter, 13 februari 2015 13:53:17

van der Wulp

Tinus van der Wulp was drie keer kampioen van Nederland op de baan. In 1926 op het nummer 30 km. zonder gangmaking bij de amateurs. Twee jaar later werd hij kampioen op hetzelfde nummer maar bij de profs. Als stayer was hij in 1935 kampioen van Nederland bij de profs. in 1930 was hij tweede achter John Schlebaum, bijgenaamd De Roetmop. Is die trui niet uit 1935, Han? Groet! Fred

Geplaatst door Fred, 13 februari 2015 15:58:25

Wulp/Kaser

...zonder die zogenaamde 'zware' trainingen had Tinus van der Wulp evengoed de top nooit gehaald. De man was namelijk een derderangsstayer. In de jaren 30 was de volgorde: Frans Leddy, Johnny Schlebaum, de oude Cor Blekemolen en Jan Snoek. Daarna kwam pas Van de Wulp. En wat gangmaker Albert Kaser, geboren Duitser, betreft. Kaser trouwde in 1913 met de zus van Piet van Nek en verkreeg daardoor de Nederlandse nationaliteit. Kaser, decenia lang in Amsterdam gewoond, stierf in 1963.

Geplaatst door andré stuyfersant, 13 februari 2015 16:00:07

Om Wulps van te worden

Op die kampioenstrui van 'mijn' Van der Wulp is toch heus heel duidelijk het jaartal 1930 leesbaar, goede Fred. Mocht je een beetje rap zijn, misschien kun je het zelf nog zien. Ga naar Marktplaats, klik op de inhoudspagina 'Verzamelen' aan, typ 'Wielrennen' in het venster bovenaan en daarna 'Wulp'. Dan staart de kampioen van 1930 (maar op welk onderdeel?) je al gauw aan. Wat heeft die oudheid ons toch een hoop raadsels nagelaten.

Han de Gruiter

Geplaatst door Han de Gruiter, 14 februari 2015 12:43:41

Wulp

Ik meen de foto van Han de Gruiter gevonden te hebben op Marktplaats en de desbetreffende renner is Rinus van de Leur, Nederlands kampioen op de sprint bij de onafhankelijken in 1930.

Hij werd dat jaar ook algemeen kampioen sprint (voor de profkampioen Piet Moeskops en de amateur-kampioen Arie van de Linden).

Geplaatst door William van Peer, 14 februari 2015 19:09:13

Wulp

Ik meen de foto van Han de Gruiter gevonden te hebben op Marktplaats en de desbetreffende renner is Rinus van de Leur, Nederlands kampioen op de sprint bij de onafhankelijken in 1930.

Hij werd dat jaar ook algemeen kampioen sprint (voor de profkampioen Piet Moeskops en de amateur-kampioen Arie van de Linden).

Geplaatst door William van Peer, 14 februari 2015 19:09:18

Bedankt William!

Grandioos, William van Peer! Je blijkt hoe langer hoe meer een potentiële opvolger van onze Fred. Ik neem diep mijn toupet af voor jouw geweldige kennis van de wielergeschiedenis. Het is me een raadsel waar je het allemaal vandaan haalt, maar ik ben er hagstikke blij mee. Dankzij jou weten we nu dat er inderdáád meerdere hondjes met de naam Fikkie hebben gekoerst. Bedankt voor je inbreng. Alaaaaaffff!!!!

Han

Geplaatst door Han de Gruiter, 14 februari 2015 21:14:10

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web