De Burgerlijke Stand van 21 april

Leen de Groot (1946)

In de jaren zestig was deze Utrechter een toppertje. 41 wedstrijden won hij maar liefst als amateur. Niet alleen criteriums, maar ook Olympia’s Tour in 1968 en in datzelfde jaar de Ronde van de Haarlemmermeer. Het jaar daarvoor had hij ook al twee klassiekers gewonnen, namelijk de Ronde van Midden-Zeeland en die van Drenthe. Het was allemaal niet genoeg om mee te gaan naar de Olympische Spelen van 1968 in Mexico, maar ja daar gingen jongens naar toe als Fedor den Hertog, Joop Zoetemelk, René Pijnen, Jan Krekels en Harrie Jansen en de eerste drie behoorden tot de wereldtop bij de liefhebbe5rs. Bondscoach Joop Middelink baadde in die tijd in weelde. Leen de Groot was één jaar prof bij Caballero. Hij won de Ronde van Dinteloord. Daarna nooit meer iets van gehoord. Wie wel?

Wat staat er nog meer in het geboorteregister?

Piet Verschuren (1921)

Deze Rotterdammer was best wel een aardige renner in aanmerking genomen dat in de eerste vijf jaar van zijn profcarrière Nederland bezet was. Na de oorlog ging hij nog door tot en met 1952. Aan zijn palmares te zien heeft hij bijna alleen maar in Nederland gekoerst en hij won in totaal vijf wedstrijden. Verder behaalde hij nogal wat ereplaatsen, wat bij mij de vraag oproept wie iets meer kan melden over deze Piet Verschuren. Als hij nog leeft wordt hij vandaag 85 jaar.

Door Fred van Slogteren, 20 april 2006 22:00

Leen de Groot

Leentje heeft nog geruime tijd bij de veteranen gefietst. Het afgelopen jaar heb ik hem nog gesproken en hij vertelde me nogal wat hartproblemen te hebben.

Geplaatst door Jan van der Horst, 21 april 2006 06:18:28

leen de groot

Ik ontmoette Leen de Groot in een zinderend Zuid- Frankrijk op camping Chateau Boisson. In een aangenaam koele ruimte van het kasteel zat hij naast (toenmalig) minister Pieter Winsemius op een bankje. Ze wisten van elkaar niet wie ze waren, maar hadden wel een gezamelijk interesse. Namelijk de live tv-uitzending van een Tour-etappe. Fignon won dat jaar dus het zal '83 of '84 geweest zijn.
Later liep ik hem nog eens in Utrecht tegen het lijf , hij deed toen iets in de installatiebrache. Aardige gast overigens, die een enorme bewondering koesterde voor de rennerscapaciteiten zijn halfbroer Wim Breeuwer: "die kon pas fietsen"

Geplaatst door theo, 26 april 2006 12:46:42

Leen de Groot/Wim Breeuwer

In 19546/1957 fietste ik bij wielerclub de Volharding.Wim Breeuwer en Wim Emo woonden in de buurt van de Daalsedijk.Ik ging wel eens met hen trainen.Het kleine halfbroertje Leen de Groot keek ons aan en dacht ongetwijfeld: wacht maar,mijn tijd komt nog wel.Overigens, fijne gast die Wim Breeuwer.

Geplaatst door Jan Aalbertsen, 28 juli 2011 11:37:45

Wim Breeuwer-Leen de Groot

Met beide renners uit Utrecht heb ik mogen koersen, ik dacht dat zij lid waren van " de Volharding ", echter weet dit niet zeker, kan ook " het Stadion " geweest zijn. Ja Wim was een op mijn lijkend renner, doordouwer en het werk niet schuwend, Leen de Groot was van een iets latere tijd, heb trouwens nooit geweten dat hij een halfbroer is van Wim, kan mij herinneren dat Leen heel rap kon spurten, en menig bloemstuk na afloop in ontvangst mocht nemen. Het is altijd leuk iets van zulke jongens ( nu oudere mannen ) te vernemen, en zonder deze slogblog van Fred, had ik niet aan dit stukje begonnen, niet dat ik ze vergeten ben, echter als je nooit meer wat van je laat horen, raak je echt in de vergetelheid, dus dit is ook een methode om je herinneringen te opperen, en aan de ware wielerliefhebbers te serveren. Ik hoop dat het met hen goed gaat, en wellicht kan iemand mij hierover wat informeren, ben benieuwd hoe het hun in het verdere leven vergaan is.Weet de Hr. Fred van Slogteren hier iets meer van?. Groeten Theo ten Dam.

Geplaatst door Theo ten Dam, 07 juni 2012 23:54:01

Wim Breeuwer

Het gaat heel goed met Wim Breeuwer. Hij is al 45 jaar getrouwd met Willy en heeft 2 dochters waarvan ik er 1 ben...! Hij woont nog steeds in Utrecht en is een trotse opa van 3 kleinzoons en 1 kleindochter. Leuk om hier iets over m'n vader te lezen. Af en toe komen er nog wat verhalen naar boven en hij is nog steeds goed bevriend met oud wielrenner Lex van Kreuningen. Ik ga m'n vader vertellen over deze site zodat hij alles zelf kan lezen en reageren. Esther Hopstaken-Breeuwer.

Geplaatst door Esther Hopstaken-Breeuwer, 19 oktober 2012 18:03:17

Wim Breeuwer

In de 50er jaren heb ik weleens getraind met Wim Breeuwer.In de koers een felle opdonder, maar daarbuiten een uiterst aimabel mens.Ik kan mij nog de 182 km. rit van "Het Stadion" herinneren. Hij versloeg toen Lex van Kreuningen. Overigens ook een aardig bescheiden mens gebleven.
Met mij gaat het minder goed(uitgezaaide kanker)
Ik wens jullie beide het allerbeste toe.

Geplaatst door Jan Aalbertsen, 24 juli 2013 13:03:24

Piet Verschuren

Ik ben ook op zoek naar meer informatie over Piet Verschuren. Hij is mijn vader. Ik hoop dat er mensen zijn die mij iets meer over hem kunnen vertellen. Zowel over zijn wielrencarriere als over de oorlogsperioee.
Geplaatst door Petra Verschuren, 15 januari 2018 18:54:52

Leen de Groot

Leen was tot een jaar geleden mijn buurman in Nieuwegein. Hij en zn vrouw zijn ontzettend fijne buren geweest voor ons. Zo zelfs dat onze dochter van 2 jaar 'Opa' tegen hem zei. :-)

Wij zijn met pijn in ons hart verhuisd naar een groter huis, maar zien Leen en z'n vrouw nog met enige regelmaat.
Geplaatst door Patricia van Schaik, 14 juli 2019 21:17:22

Leen z'n broer was Jan de Groot.

Jan, na halfbroer Wim Breeuwer de oudere broer van Leen, was een rappe in de sprint. Door omstandigheden is onze carriere niet een lang leven beschoren. Voor mij was Jan een weldoener.Heeft veel voor mij gedaan. In die tijd ' begin zestiger jaren' was er buiten de genoemden ook nog Jan Rademakers,een Stadion lid met een reeks overwinningen. Evenals Arie van Veenendaal. Bij de Volharding was Lex van Kreuningen de topper met Olympische deelname (1960 Rome). Met Lex en nog enkele maten heb ik ook aan de Elfstedentocht ( ja die verschrikkelijke van 1963) deelgenomen. Enfin, genoeg om over na te denken.
Geplaatst door Maarten, 21 september 2019 19:50:10

Wim Emo

Wim Emo was een zoon van de zuster van mijn opa Zijn moeder was Wies Westrik-Emo Zij woonde in de Daalsedijk in Utrecht Ik weet nog dat Wim een Criterium in IJsselstein won op koninginnedag Tweede werd toen een heel jonge en nog niet zo'n bekende Joop Zoetemelk Ik heb nog een mooie foto van Wim aan de start van Olympia's tour met Piet van Denen, Ad Russen, Dick Bouquet, Benny Groen, Cees Zoontjes en Wim Emo in het team van COOP Ploegleider was toen Hein van Brenen
Geplaatst door Hans Balk, 24 maart 2022 15:07:49

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web