De Burgerlijke Stand van 31 januari.

Rolf JÄRMANN (1966, Zwitserland)

Als je naar zijn palmares kijkt dan is Rolf Järmann een van de beste Zwitserse renners van de jaren negentig geweest. Dat mag je best zeggen met de Tirreno Adriatico, de Ronde van Polen, de Ronde van Luxemburg, het kampioenschap van zijn land en twee keer de Amstel Gold Race op zijn conto. Maar het waren de jaren negentig, de hoogtijdagen van het Epo-gebruik. En ja hoor, na de beëindiging van zijn loopbaan in 1999 kwam Rolfke uit de kast. Niet om te vertellen dat hij van mannen houdt, want hij is al twintig jaar keurig getrouwd en hij heeft drie zonen, maar om de biecht te doen. Ja, ook hij was een gebruiker. En hij voelde zich allerminst een fraudeur, want iedereen deed het, verdedigde hij zich. Het zal wel, maar hij vergeet dat ...

... er toch ook nette ploegen waren, waarin Epo-gebruik absoluut niet werd getolereerd. Zoals in de ploeg van Rabobank en in het jaar 1998 toen Järmann voor de tweede maal de Amstel Gold Race won, maakte Maarten den Bakker deel uit van de die formatie. Peter Post zat in het commentaarhok van de Vlaamse televisie en voorspelde dat Maarten ging winnen. Maar Maarten verloor en Post zweeg bedremmeld, terwijl in Zeeland Jan Raas de mosselen uit hun schelpen vloekte. Vorige week schreef hij mij in een mail: wij reden in die jaren met gewone benzine, terwijl de rest op super reed. De jaren negentig kunnen we niet meer terugdraaien, maar dat er heel wat renners zijn die daar met onterechte trots op terugkijken is zeker. Ik vraag me af hoe Maarten den Bakker destijds op die bekentenis gereageerd heeft? Misschien moeten de cijfergoochelaars van wielerland de jaren negentig eens opnieuw berekenen en alle verdachte renners van toen uit de uitslagen verwijderen om te kijken wat daar uit komt. Maar ja dat is mosterd na de maaltijd en dient geen enkel doel. (Foto: © Cor Vos)

De andere op 31 januari geborenen zijn:

ANGELONI, Adriano (1983, Italië)
BORGHETTI, Luigi (1943, Italië)
DANESI, Serena (1986, Italië)
DESGRANGE, Henri (1865, overleden 16.08.1940, Frankrijk)
DROUILLY, Mathieu (1986, Frankrijk)
GABROVSKI, Ivailo (1978, Bulgarije)
HARINGS, Huub (1939, Nederland)
KLOMP, Aldo (1976, Nederland)
NICKSON, Bill (1953, Groot Brittannië)
PEREZ RODRIGUEZ, Israel (1978, Spanje)
POPOVA, Yulia (1989, Rusland)
PROFIJT, Marije (1985, Nederland)
SPETGENS, Jan (1947, Nederland)
STEEN, Niels van der (1972, Nederland)
TAMANINI, Luisa (1980, Italië)
TEUBEN, Tonnie (1966, Nederland)
TROVELLESI, Silvia (1986, Italië)
WESEMAEL, Wilfried (1950, België)
ZAUGG, Kurt (1920, Zwitserland)

Door Fred van Slogteren, 30 januari 2009 23:00

jarmann

Ik sprak Maarten den Bakker indertijd na zijn Amstel Gold Race. Een nette en aardige kerel vond ik hem. Hij vertelde me toen dat hij sl
werkt maakte van de superbenzine die toen met name door de Italianen gebruikt werd. Niemand wilde r wat aan doen, daarom is hij maar een paar keer afgestapt omdat hij toch niet kon winnen. Hadden die anderen geen super gebuikt dan het Maarten een knal van een erelijst gehad, daar ben ik van overtuigd. Maar hij bleef (te) aardig en in feite onmachtig. Jammer.
wim

Geplaatst door wim van eyle, 31 januari 2009 15:58:50

Als je alle verdachte renners van toen uit de uitslagen verwijdert, blijft er maar heel weinig over.

Toch denk ik dat Den Bakker in een eerlijke strijd niet vaker als winnaar uit de bus was gekomen. Daar was hij gewoon niet explosief en snel genoeg voor. Maar misschien had hij wel een degelijke ronderenner kunnen worden? In ieder geval vraag ik me af hoe hij het ondanks alle rotzooi in het peloton zo lang heeft volgehouden. Waarom is hij niet gewoon gestopt?

Geplaatst door Paul Verstappen, 31 januari 2009 19:22:31

ach, rabo reed tot ergens half jaren 90 zonder super.
ene jaar boogerd en co nog wanhopig in de tirreno, want konden totaal niet mee, andere jaar opeens rabo met sorensen smaakmaker aldaar.
Deden ze gewoon ook wat eenieder deed, en gelijk hadden ze!

Geplaatst door Jan, 02 maart 2009 18:24:53

Maarten den Bakker

Ik zie Maarten den Bakker en Rolf Järmann nóg gezamenlijk op het topje van de St.-Pietersberg verschijnen en aan de afdaling naar de Maasboulevard beginnen. Als cleane Maarten tot die laatste twee kilometers van de Amstel Gold Race zijn blijkbaar gedrogeerde vluchtmakker Rolf Järmann had kunnen bijbenen, was hij toch niet de mindere? Waarom hem dan nu nog in de rol van slachtoffer opgediend?

Han de Gruiter
n

Geplaatst door Han de Gruiter, 31 januari 2013 15:02:28

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web