De Burgerlijke Stand van 20 april

Fedor den Hertog (1946)

Zijn verhaal is overbekend, want hij heeft het al zo vaak verteld. Misschien wel het grootste wielertalent dat ooit in Nederland is geboren. Een coureur die als amateur ongelooflijke dingen heeft gedaan, maar die als prof nog geen procent van zijn belofte heeft ingelost, ondanks een nationaal wegkampioenschap en een Touretappe waar menig minder getalenteerde een moord voor zou willen doen. Maar hij had de Tour moeten winnen en alles wat minder is, is voor zo’n talent onvoldoende. Fedor leeft sinds het einde van zijn carrière en het spaak lopen van zijn huwelijk in het dichtstbevolkte land van de wereld op een onbewoond eiland, waar hij niemand toelaat. Hij wil wel, maar hij kan niet. Hij heeft zijn eigen wereld gecreëerd, die voor velen onbereikbaar is. Je zou zo graag tot hem door willen dringen, maar net als je denkt: ik heb beet, dan zegt hij weer iets dat afstand schept. Hij is zich daar zelf heel goed van bewust, maar hij kan niet anders. Hij is Fedor en hij wordt zestig vandaag. Jullie mogen hem wat mij betreft op mijn webleg feliciteren met zijn verjaardag. Ik zorg wel dat die felicitaties bij hem komen, want computers zijn op zijn eiland onbekend. Zie ook Wielerhelden van Oranje

Wat staat er nog meer in het geboorteregister?

Jaap Meijer (1905, overleden 1943)

Het feit dat de datum van zijn overlijden hier niet is vermeld, komt omdat niemand dat weet. De wereldkampioen sprint van 1925 is onder mysterieuze omstandigheden midden in de oorlog om het leven gekomen. Ik heb in 2003 naspeuringen gedaan en zelfs enkele familieleden opgespoord, maar niemand weet het. Wat we wel weten is dat de Amsterdammer Jaap Meijer als baansprinter een groot talent was, die door de grote Piet Moeskops enige tijd als zijn opvolger werd gezien. In 1925 werd hij in Amsterdam wereldkampioen bij de amateurs en hij stond op het hoogste treetje van een geheel Nederlands podium. Uniek in de wielergeschiedenis van Nederland. Lees het unvollendete verhaal van Jaap Meijer in Wielerhelden van Oranje

Joop de Wolff (1909, overleden 11.12.1934)

Nog een Amsterdamse renner van lang geleden. Veel is er niet over hem bekend, maar in het jubileumboek van ASC Olympia lees ik dat hij samen met zijn stadgenoot Van der Heiden in 1934 deelnam aan de zesdaagse van Amsterdam. Het koppel heeft zich daar met veel strijdlust zodanig onderscheiden dat ze nog tijdens de zesdaagse een contract mochten tekenen voor de zesdaagse van Parijs. Een enorme erkenning, maar het is er niet van gekomen. Tijdens die tweede Six van Amsterdam liep De Wolff een zware kou op. Na afloop bleek het pleuritis te zijn, een ziekte waaraan hij datzelfde jaar nog is bezweken. Hij was maar 25 jaar. Goed dat er jubileumboeken zijn.

Adri Suykerbuyk (1929)

De Witte Suykeren werd hij genoemd, deze stoer ogende en witblonde renner uit Bergen op Zoom. Hij kwam in 1953 in de Tourploeg van Kees Pellenaars. Als helper, net als Hein van Breenen en Thijs Roks, die een jaar eerder hadden gedebuteerd. Suykerbuyk kon een goed tempo draaien en hij kon ook redelijk bergop. Het liep hem echter dun door de broek als hij omlaag moest. Daar verloor hij altijd veel tijd mee. Toch kwam hij in zijn debuutjaar als 35e in Parijs aan en dat is niet slecht voor een knecht die eerst zijn kopman moet dienen en dan pas voor zich zelf mocht rijden. Zijn troost was de prachtige prestatie van de hele ploeg, want Nederland won dat jaar het algemeen ploegenklassement en dat was een hele prestatie. De renners verdienden in de na-Tourse weken veel geld in de criteriums en daar heeft Suykerbuyk volop in meegedeeld. Wie weet hoe het met hem gaat?

Herman Hoogzaad (1946)

Twee jaar reed deze vrij onbekende renner uit Noord-Holland bij de beroepsrenners. In het shirt van de sigarenfabriek Willem II. In dat mooie blauwe tricot, dat ook is gedragen door sterren als Rik Van Looy, Peter Post, Jo de Roo, Rini Wagtmans en nog een paar, won Herman Hoogzaad in 1969 de Ronde van Valkenswaard. De vestigingsplaats van de Willem II-fabrieken. Hij zal die dag wel met de nodige bolknakken in Venhuizen zijn teruggekeerd en het is ongetwijfeld het hoogtepunt van zijn carrière geweest.

Jelle van Groezen (1980)

Deze renner uit Waspik komt voort uit de opleidingsploeg van Rabobank. Daar werd hij gezien als een groot talent voor het rondewerk. Het kwam er niet helemaal uit, want Jelle kreeg nogal wat ziekte en blessureleed te verwerken. Toch heeft hij doorgezet en hij is nu een gerespecteerd renner die zich in bergachtige omgevingen goed thuis voelt en ook nog een sterke tijdrit in de benen heeft. In 2005 won hij de Triptique Ardennais en werd hij tweede in de lastige Ronde van Luik. Patrick Lefevere, de teammanager van QuickStep, kreeg daardoor de Brabander in het vizier. Maar hij was niet de enige kandidaat en bij een ProTour-team gaat het niet alleen om prestaties, maar spelen ook marketingaspecten een rol. Om kort te gaan ze namen een jonge Amerikaanse renner en Jelle tekende voor het continental team van Fondas P3, waar hij direct weg mag als zich weer een ProTour-team meldt. Hou hem in de gaten, zou ik zeggen.

Door Fred van Slogteren, 19 april 2006 22:00

Gefeliciteerd!

Fedor, van harte gefeliciteerd met je verjaardag.

Geplaatst door Jaap van Diemen, 20 april 2006 04:22:46

dochter jaap mijer

hallo ik ben de zoon van de zoon van de dochter van jaap meijer stel u vraag en wij trachten hem te beantwoorden

met vr gr boy elenga

Geplaatst door boy, 26 juli 2008 21:02:19

Jaap Meijer

Beste Boy, Kun je je verder bekend maken via fred@slogblog.nl dan neem ik contact met je op. Groet! Fred

Geplaatst door Fred, 27 juli 2008 10:26:44

jaap mijer

heay fred heb je een vraag stuur het naar
boy.elenga@tiscali.nl

we beantwoorden dit zo snel mogelijk...

met vr gr boy elenga

Geplaatst door boy, 03 januari 2009 19:20:46

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web