De Burgerlijke Stand van 19 april

John Stol (1884, overleden 26.07.1973)

John Stol was de eerste Nederlander die een zesdaagse won. Dat was in 1907 in New York en de toen 23-jarige Amsterdammer had de Duitser Walter Rütt daar als koppelgenoot. Stol won er in zijn carrière zes. Dat lijkt niet veel, maar hij startte in maar 19 zesdaagsen en dan is zijn score bijna één op drie. Bovendien was in zijn tijd de concurrentie moordend en werden zesdaagsen over de hele wereld georganiseerd. Vliegtuigen verkeerden nog in een experimenteel stadium en daarom verplaatste Stol zich per trein of per boot. Daarmee was hij meer tijd kwijt dan met fietsen. Na zijn carrière was hij vele jaren actief in de KNWU. Hij was in die hoedanigheid een ouderwetse regent (zoals iedere bobo in die tijd), die zelf in de beste hotels verbleef en de renners in armetierige pensionnetjes of jeugdherbergen onderbracht. Ook deed hij bij het selecteren naarstig aan vriendjespolitiek en het merkwaardige is dat hij dat nog doodnormaal vond ook. Net als trouwens iedereen in die tijd. Maar er waren renners die zijn bloed wel konden drinken. Wat niet wegneemt dat John Stol als baanrenner de vader en grootvader is geweest van latere zesdaagsekanonnen als Van Kempen, Pijnenburg, Schulte, Post, Pijnen en natuurlijk Danny Stam en Robert Slippens.

Wat staat er nog meer in het geboorteregister?

Nico van Est (1928)

Zeventien kinderen werden er in de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw geboren in het gezin Van Est in Fijnaart. Zes van de jongens werden wielrenner en drie daarvan prof. Wim, Nico en Piet. Nico, ook wel Klaas genoemd, was de minst succesvolle van de drie. Hij startte in 1954 in de Tour, maar na een valpartij in de tiende etappe kwam hij te laat binnen en moest hij de thuisreis aanvaarden. Een vriendelijke, gevoelige man die eigenlijk te lief was voor het profpeloton. Van werken was hij niet vies en daar is heel wat door de toenmalige renners van geprofiteerd. Overwinningen leverde het zelden op en Klaas hield het wielrennen al snel voor gezien. Hij werd boer en hij heeft zich kromgewerkt. Tot op de huidige dag. “Ik heb heel mijn leven geworken”, zei hij in november 2005 tegen Dominique Elshout van Wieler Revue.

Daan Luyckx (1966)

Daan – die vandaag veertig jaar wordt – is er één van ’t Heike, ofwel het wielerdorp St.Willebrord dat enkele weken geleden weer eens ouderwets uitliep om hun Rini te huldigen ter gelegenheid van zijn boek ‘Ongekend’. Zo ver als Rini, diens oom Wout en Wim van Est heeft Daan het niet gebracht. Hij was aan het eind van de jaren tachtig vier jaar beroepsrenner, onder meer bij TVM. Een keer 76e in de Ronde van Italië en enkele ereplaatsen in criteriums. Meer heeft het niet opgeleverd, maar hij denkt er vast met plezier aan terug. Daan is nog volop actief in de wielrennerij als manager van het continental team Fondas P3.

Ronald Mutsaars (1979)

ZZPR.nl is een sympathieke organisatie die als intermediair voor Zelfstandigen Zonder Personeel (ZZP) werk zoekt in de bouw. Omdat die club erg actief is in de wielerprovincie Brabant, werd er ook bemiddeld voor enkele werkloos geraakte wielrenners. Ronald is er een van, want na zes jaar in het oranje van Rabobank gereden te hebben was er geen plaats meer voor hem. Ronald – zoon van oud-coureur Henk Mutsaars – kan het besluit van de sponsor wel begrijpen. “De Pro-Tour betekent dat je een goede sprinter, klimmer of tijdrijder moet zijn. Ik kan alles een beetje, maar blink nergens in uit.” Als ZZP’er hoopt hij nog enkele leuke jaren in de wielersport te beleven. Dat zal wel lukken.

Door Fred van Slogteren, 18 april 2006 22:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web