De Burgerlijke Stand van 25 februari

Paul van Schalen (1972)

In zijn zevende jaar als beroepsrenner won Paul van Schalen tot ieders verrassing de semi-klassieker Veenendaal-Veenendaal. Dat is een pittige koers die niet onderschat mag worden, dus heeft Van Schalen een imponerende prestatie neergezet. Hij staat nu aan het begin van zijn achtste profseizoen in de nieuwe Ubbink-Syntec ploeg, de voortzetting van zijn oude ploeg Axa. Zijn carrière wordt gekenmerkt door een gestaag stijgende lijn en ik hoop dat hij daar nog een paar jaar mee kan doorgaan.

Wat vermeldt het geboorteregister nog meer?

Cees van Amsterdam (1938)

Hij kreeg het met de paplepel ingegoten. De wielerbacil, bedoel ik. Zijn vader was Aad van Amsterdam een sterke coureur van voor de oorlog. Zo goed als zijn vader is Cees niet geworden, maar hij was zeker geen koekenbakker. Negen seizoenen reed hij bij de profs en hij stond onder contract bij Caballero en Willem II Gazelle. Twee overwinningen behaalde hij en nog een hele reeks ereplaatsen. Aan het grote werk is hij niet toegekomen en ik weet dat veel renners daar moeite mee hebben. ‘Je bent pas renner geweest als je de Tour hebt gereden’, zeggen ze dan zuchtend.

Bas Hordijk (1952, overleden 30.07.1977)

Deze Rotterdammer behoorde in 1974 tot de eerste lichting Nederlandse renners die door Peter Post werd gecontracteerd voor de fameuze Raleigh-ploeg. Dat klinkt nu als heel wat, maar dat was het toen niet want die ploeg stelde nog niks voor. Post had twaalf renners, zes Britten en zes Nederlanders. Van die Engelsen had nog nooit iemand gehoord en van de Nederlanders hadden alleen René Pijnen en Tino Tabak een behoorlijke reputatie. Hordijk moest het allemaal nog bewijzen, want hij was nog maar één jaar prof toen hij bij Post tekende. Hij heeft in zijn carrière vrijwel alleen maar criteriums gereden. Het criterium van Santpoort in 1977 was zijn laatste. Hij kwam er niet over de streep, want hij stierf letterlijk in het harnas door een hartstilstand.

Menno Horst (1986)

Menno staat aan het begin van een carrière bij het continental team Krolstone van manager Rudi Nagengast. Deze jongen uit Emmen wordt vandaag 20 jaar en veel is er dus nog niet over hem bekend. Ik hoop dat dat over een jaar heel wat meer is.

Door Fred van Slogteren, 24 februari 2006 23:00

Bas Hordijk

Bas was een aardige, beetje verlegen jongen met een grote passie, nl Amerikaanse auto's.
Hij reed zelf bij voorkeur ook in zo'n slee rond waarmee hij ongeveer bij ieder tankstation moest stoppen.
Zijn plotselinge overlijden kwam als een grote schok. Willy

Geplaatst door Willy, 25 februari 2009 18:50:15

Bas Hordijk

De reactie van Willy Kwantes allezende, zie ik Bas Hordijk inderdaad in zijn Amerikaanse slee bij de koersen in ons land en België opduiken, vaak in gezelschap van Gerben Karstens die een goeie vriend van hem was. Ik was een generatiegenoot van Bas, die een uitstekende sprint de benen had. Jammergenoeg kon hij geen heuvel oprijden. Niettemin won hij enkele mooie koersen, zoals een etappe in de Ronde van Nederland en de Omloop van het Leiedal in Bavikhove.

Geplaatst door Bennie Ceulen, 25 februari 2009 20:09:34

diverse artikelen

Ik ben al van voor de oorlog en nog niet zo thuis op de computer.
Ik heb 34 jaar met Geurt Pos Kortenhoef gedaan en 3 jaar aankomst Olympia Tour en heb al vele jaren het wielerbacil maar kon zelf niet meekomen. Ik heb wel al veel van deze site genoten, Complimenten !!!

Geplaatst door Cees Schouten, 02 maart 2009 14:37:32

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web