Uit de stalling van Peter R. de Fiets ...

"Watneys-Avia was in het begin van de jaren zeventig de sponsor van een Belgische ploeg. De ploegleider was Willy Jossart en de bekendste renners waren Fonske De Bal, André Dierickx en Frans Verbeeck. Bij de materiaalsponsor, het fietsenmerk Groene Leeuw, houden ze kennelijk wel ...

... van een pint, want na jarenlang hun naam te hebben verbonden aan het het biermerk Wiel's gingen ze in 1970 in zee met Watneys. Mooie groen/gele fietsen waren het en dit exemplaar behoorde toe aan Jacky Coene, een van de knechten van de ploeg. Zijn naam staat dan ook in gele letters op de horizontale buis van de fiets en dat maakt nieuwsgierig. Wie was de wielrenner Jacky Coene? Ik heb het antwoord snel gevonden. Coene werd geboren in Beernem en hij was elf jaar, van 1969 tot en met 1979, beroepsrenner. Zijn palmares oogt mager, maar dat geldt niet voor die van zijn dochter Veronique, die eveneens op de koersfiets zat en bij de vrouwen onder andere kampioene van België was bij de militairen, maar ook in de categorie medici en paramedici. Op medisch gebied heeft Veronique een waslijst aan opleidingen op haar naam staan en als een echte bolleboos is ze afgestudeerd aan de universiteit van Gent in iets heel moeilijks, want de titel van haar afstudeeropdracht luidt:  'Cardiorespiratorische en metabole aanpassingen tijdens gefractioneerde duurtraining met of zonder krachtcomponent in de dameswielersport'. Ik denk niet dat Leontien van Moorsel en Marianne Vos direct weten wat dat inhoudt en ik vermeld het daarom alleen maar voor de volledigheid. Watneys is dus een biermerk en de band met de wielersport is wellicht, dat een echte ouderwetse Vlaamse stoemper wat (neys) in zijn bidon had als hij ging koersen. Het is een mooi donkerrood biertje met een alcoholpercentage van 8 procent. Bij degustatie (een mooi Vlaams woord voor proeven) komt naast het aroma van karamel ook de smaak van rijpe bosvruchten naar boven en dat wordt nog eens extra geaccentueerd door de smaak van gebrande moutsoorten. Het klinkt lekker en ik denk dat de renners van de ploeg er na een overwinning wel eentje op genomen zullen hebben. Hoewel, die Frans Verbeeck, die voor de meeste overwinningen zorgde, was geloof ik meer van de melk. Onze aandacht is in deze winterse dagen meer gericht op het schaatsen dan op het wielrennen. Zelfs in België is het veldrijden op de tweede plaats gedrongen door dichtgevroren plassen, vaarten en grachten. Maar over twee weken is het wellicht allemaal weer gewoon water en is er weer alle aandacht voor al het moois dat in het Brabantse wielerdorp Hoogerheide staat te gebeuren. Sven Nijs reed tien jaar lang voor Rabobank en dit jaar rijdt hij voor het Belgische equivalent van samenwerkende boeren onder de naam Landbouwkrediet. Sven is wederom een grote kanshebber voor de regenboogtrui, al heb ik er vertrouwen in dat onze eigen Lars Boom na zijn val tijdig hersteld is en zijn wereldtitel in eigen land gaat prolongeren. In dat geval is de vraag gewettigd, wie er dan tweede wordt en iedere rechtgeaarde Vlaming zal dan met de pint in de hand reageren met: "Wat? N(e)ys!" Proost!

Tot over veertien dagen!"

Peter Ravensbergen

Door Fred van Slogteren, 13 januari 2009 9:00

Jacky Coene

Dag Meneer,
Ik ben Veronique Coene, de dochter van Jacky van deze fiets. We zijn aangenaam verrast deze foto's op internet te vinden.
Met vriendelijke en sportieve groeten, Veronique

Geplaatst door Veronique Coene, 01 juli 2012 20:49:21

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web