De Burgerlijke Stand van 9 januari.

Emanuele SELLA (1981, Italië)

Hij was de revelatie van de Ronde van Italië van vorig jaar. Emanuele Sella won zo maar drie zware bergritten, pakte de bergtrui en eindigde als zesde in het algemeen klassement. Een renner uit de ProContinental ploeg CSF Group Navigare. Hij had al eens eerder een rit gewonnen in de Giro en in 2007 was hij als elfde in de eindstand geëindigd, maar dat hij dit kon had niemand voor mogelijk gehouden. Hij ging na zijn overwinningen gewoon naar de dopingcontrole en er werd niets gevonden. Bestaan er dan toch nog wonderen in het vroom katholieke Italië? Het leek erop. Kort na de Giro speelde iemand van de ...

... farmaceutische industrie Roche de scheikundige formule van het product Mircera in handen van de WADA en met die kennis gingen de dopingcontroleurs naar de Tour. Op 23 juli stond er ook een onaangekondigd op de stoep van huize Sella voor een out-of-competition-controll en met de nieuwe methode werd onomstotelijk het gebruik van Cera vastgesteld. Sella speelde aanvankelijk de vermoorde onschuld en eiste op hoge toon een contra-expertise. Bij een verhoor bij de CONI kon hij niet meer ontkennen en de trotse bergkoning koos eieren voor zijn geld en legde vervolgens een volledige bekentenis af met daarbij de namen van iedereen die erbij betrokken was geweest. Niet omdat hij echt berouw had, maar omdat hij daardoor op een lichtere straf hoopte. En dat lukte ook nog want in plaats van de gebruikelijke twee jaar, mag hij in augustus 2009 al weer aan wedstrijden deelnemen. Diepte schaamte zou hem nog gesierd hebben en even buiten de publiciteit blijven zou zijn imago zeer ten goede zijn gekomen. Maar in december jongstleden gaf hij al weer een interview aan La Gazetta dello Sport. Het werd een huilerig verhaal; waarin hij opbiechtte in het niets te hebben willen verdwijnen, om ergens in de wereld waar niemand hem kent een nieuw leven te beginnen. Hij heeft het helaas niet gedaan. (Foto: © Cor Vos)

De andere op 9 januari geborenen zijn:

ANDERSEN, Mette (1974, Denemarken)
BERGES, Emilien Benoît (1975, Frankrijk)
BESSY, Fréderic (1972, Frankrijk)
GILLETT, Amy (1976, overleden 18.07.2005, Australië)
HERMANS, Mathieu (1963, Nederland)
JAKOBS, Willy (1945, België)
LAVARINHAS, Rui (1977, Portugal)
MARCUSSEN, Michael (1955, Denemarken)
VOOGD, Heidi de (1980, Nederland)

Door Fred van Slogteren, 9 januari 2009 0:00

Sella

Sella is een huichelaar,zijn collega,s moeten hem in Augustus van de weg af rijden.Wees een kerel. Gegokt en verloren,en pak je straf.

Geplaatst door C.Veerman, 09 januari 2009 08:43:43

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web