Uit de wasserette van Henk ...

"Het is wel passend om op oudejaarsdag een truitje tevoorschijn te halen met daarop een merknaam die vandaag precies negentien jaar geleden de doodsteek kreeg in de oudejaarsavondconference van Youp van 't Hek. Ondanks zijn grote gevoel voor humor zal Jan Raas die avond niet gelachen hebben, daar onder de kerstboom in 's-Heerenhoek. Na vier jaar zijn ...

... naam te hebben verbonden aan Kwantum Hallen en drie jaar aan SuperConfex - zeven jaar vol grote successen - zou hij op nieuwjaarsdag 1990 officieel beginnen aan een sponsorcontract van drie jaar met bierbrouwer Heineken. Heineken, de fabrikant van het alcoholvrije Buckler biertje, wilde met de ploeg van Jan het merk eens goed in de markt zetten en toen kwam die verrekte Youp de commerciële vooruitzichten even vertsjeren met zijn - overigens zeer leuke - grappen over Buckler-drinkers. 'Buckler dat kent u toch wel? Dat is dat gereformeerde bier. Buckler drinkers, daar heb ik een hekel aan. Van die lullen van een jaar of 40 die naast je in het café staan met hun autosleutels. Rot op jongen, ik sta hier een beetje bezopen te worden. Ga weg gek! Ga in de kerk zuipen idioot!' Met lullen van een jaar of 40 wilde je als consument absoluut niet vereenzelvigd worden, met als gevolg dat de omzetcijfers vanaf 2 januari dramatisch daalden en Heineken geen andere mogelijkheid zag dan het door Youp afgezeken bier van de markt te halen. Een ongelooflijk succes voor een cabaretier, maar gelukkig voor Heineken was het een Nederlandse grappenmaker en geen Franse, Italiaanse of Spaanse. Met name in die landen wilde Heineken met drie jaar wielerprestaties het merk in de schappen van alle supermarkten fietsen en dat is nog gelukt ook. Tot op de huidige dag, want de stem van Youp van 't Hek reikt slechts tot aan de taalgrens in België. Daarbuiten is Buckler nog steeds overal te koop en daar heeft Raas met zijn coureurs voor gezorgd met als succesvolste Buckler-renner: Jelle Nijdam. Hij droeg in 1990 dit truitje en dat zal me in mijn verdere leven altijd aan Youp doen denken. Vanavond is hij er weer en ik denk dat Jan Raas een veel leukere oudejaarsavond zal hebben dan toen. Want Jan drinkt alleen groene Bucklers, zoals hij dat toen noemde, en dat zijn de echte blonde jongens, met het normale percentage! En Buckler? dat is het biertje voor BOB. Proost!

Prettige jaarwisseling en tot volgende week!"

Henk Theuns

Door Fred van Slogteren, 31 december 2009 9:00

Proost...

...over Youp, onze 'olijke' grapjas denk ik toch iets anders dan Henk/Fred. Youp zoekt zijn 'onderwerpen' namelijk met zorg uit. En ik heb, afgelopen voorjaar, daar een staaltje van meegemaakt. Youp en ik troffen elkaar, op die dag, in de hal van het Prinsengrachtziekenhuis. Een vrijwilliger, een jochie nog, en verbonden aan dat betreffende ziekenhuis, vroeg of hij Youp van dienst kon zijn. Dat heeft die arme jongen geweten: afgezeken werd hij door de held van Henk/Fred! Zelden een grotere flapdrol meegemaakt. Over een 'lul'gesproken...

Proost!

Geplaatst door André Stuyfesant, 31 december 2009 18:28:50

HEK

Ik sluit me geheel aan bij de woorden van André, mede omdat ik die van 't Hek eens afschuwelijk heb horen afgeven over de wielersport in een interview met Jeroen Wielaert. Van 't Hek is in het dagelijks leven een heel vervelende arrogante man en op het toneel acteert hij grapjas.

Geplaatst door jan zomer, 01 januari 2009 10:36:14

Youp

Anders dan André en Jan heb ik Van 't Hek nog nooit in het echt ontmoet. Dat geldt ook voor Henk Theuns. Daar heeft zijn stukje ook niets mee te maken. Dat ging over de gevolgen voor Heineken van zijn oudejaarsavondoptreden in 1989. Dat hij privé de man is, zoals André en Jan hem beschrijven, zal misschien waar zijn. Dat neemt echter niet weg dat ik me gisteravond weer enorm heb vermaakt. Ik heb me door hem ook wel eens opgelaten gevoeld. Ik had in 1990 een autotelefoon aangeschaft en dat was mijn trotse onderwerp van gesprek tijdens het Chineesje dat ik met vrouw en goede vrienden nuttigde, voorafgaand aan het bezoek aan het Luxor theater in Rotterdam waar Van 't Hek toen optrad. Hij nam in dat programma de bezitters van een autotelefoon net zo op de korrel als de Buckler-drinkers in 1989 en mijn vrouw en onze vrienden hadden het niet meer van het lachen, waarbij ze mij steeds aankeken. Daarom kan ik me goed voorstellen hoe Freddy Heineken en Jan Raas zich toen gevoeld moeten hebben.

Geplaatst door Fred, 01 januari 2009 10:51:43

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web