Uit de stalling van Peter R. de Fiets ...

"Het Spaanse onderdelenmerk Zeus is vooral bekend geworden als namaak van het Italiaanse wereldmerk Campagnolo. Het succes van Campagnolo was het succes van Zeus en dat beeld werd nog in de hand gewerkt door het feit dat de onderdelen van de twee merken onderling uitwisselbaar waren. Dat doet vermoeden dat er ...

... eerst het merk Campagnolo was en dat er toen een fabrikant op het idee kwam, om vanwege het succes van Campa, de spullen na te gaan maken. Maar Zeus is als bedrijf tien jaar ouder dan Campagnolo, want ene Luis Arrequi begon in 1926 zijn fabriekje in de Baskische stad Eibar. Er staan meer dan honderd patenten op naam van Zeus, dus om nou te zeggen dat het om een ordinaire kopieerder gaat, is ook wat overdreven. Eibar is een oude industriestad en als zodanig vooral bekend als een centrum van de wapenindustrie. Er werden aanvankelijk sabels en later ook pistolen en geweren gefabriceerd. Luis Arrequi zal zijn vakkennis waarschijnlijk in die bedrijfstak hebben opgedaan, want dat is nog duidelijk te zien aan de vaardigheid om gaten te maken. Dat hadden die vroegere wapensmeden in de genen, sterker in Eibar is het maken van gaten tot kunst verheven. Kijk maar eens goed naar de onderdelen van Zeus, overal zijn er gaten in geboord en heus niet alleen om gewicht uit te sparen, maar ook uit esthetische overwegingen. Het oog wil immers ook wat. De achterderailleur van de beroemde 2000 serie woog slechts 184 gram en lichter zijn ze op de wereld niet gemaakt. De naam van het merk is ontleend aan de Griekse mythologie, want Zeus was de oppergod tussen al die goden op de Olympus. Een machtige alleenheerser in het godenrijk, die alleen maar angst had voor zijn jaloerse gemalin Hera die hem permanent bespioneerde vanwege zijn vele buitenechtelijke escapades. Luis Arrequi maakte mooie producten, maar hij heeft de zegen van Zeus bijna nooit kunnen afdwingen. Zelfs niet voor zijn naamgenoot Luis Ocaña, de in Frankrijk wonende Spanjaard die net zo veel flonkerend wielertalent had als domme pech. Al klimmend leek hij geschapen door Zeus zelf, maar de andere goden deden er alles aan om hem tot het het icoon van het slachtofferschap te maken. In 1969 was er die val op de Ballon d’Alsace, in 1971 was alleen het onweer op de Col de Mente hem te machtig en in 1972 was er die verschrikkelijke regen op de Soulor. Nee Luis had dan wel de uiterlijke kenmerken van een wielergod, maar hij was net zo mazzelig als een hond die op zijn verjaardag verzopen wordt. Tot Zeus besloot zich eindelijk met zijn aardse evenbeeld te gaan bemoeien door alle ongeluk bij hem weg te houden. En zo won Luis, op zijn met Zeus onderdelen afgemonteerde fiets, in 1973 alsnog de Tour de France om daarna weer in zijn slachtofferrol terug te stappen. Er bestaan ook complete fietsen van het merk Zeus maar volgens mij zijn alleen de balhoofdplaatjes er van origineel, want de stalen frames werden elders gemaakt. Tegenwoordig neemt Orbea, de materiaalsponsor van onder meer de Euskaltel-ploeg, de fabricage van Zeus frames voor haar rekening. De onderdelen van Zeus hebben nog steeds iets goddelijks, zeker waar het de gaten betreft. De bijnaam van deze Spaanse onderdelenfabrikant is dan ook niet voor niets 'King of the Drill'.

Tot over veertien dagen!"

Peter Ravensbergen
 

Door Fred van Slogteren, 30 december 2009 9:00

Zeus

Daar waar wij de dure Campagnolo onderdelen oneindig reviseerden kon men de veel goedkopere Zeus gewoon vervangen voor nieuw!
Waarom zien we dit merk eigenlijk hier niet meer?

Geplaatst door Jan v d Horst, 31 december 2009 07:36:21

zeus

Slechts af en toekijk ik op deze site. Er is op wielergebied zo veel op het net. Wat een prachtig nostalgisch artikel over Zeus. Ooit had ik ( ik ben van 1946 ) als recreant een Vittorio met een Zeus cranckstel. Best goed materiaal.

Geplaatst door Jan Quax, 01 januari 2009 16:53:17

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web