De Burgerlijke Stand van 19 december.

Minie BRINKHOFF (1952, Nederland)

In de jaren zeventig werd er nogal laatdunkend gedaan over het dameswielrennen. Veel mensen vonden het geen sport voor vrouwen en de journalisten wisten er ook geen raad mee. Meestal werden ze in een foto-onderschrift aangeduid met 'de charmante die en die'. Dat was soms wat overdreven, want erg modebewust en vrouwelijk was het allemaal nog niet. Leontien van Moorsel en Danielle Overgaag komt de eer toe als eersten 'het vrouwelijk element' extra benadrukt te hebben door mooi opgemaakt aan de start te verschijnen. Maar mevrouw Zijlaard en mevrouw Oerlemans speelden in de tijd van Minie nog met poppen. Toch zaten er leuke meiden in het peloton van toen. Willy Kwantes mocht best gezien worden en dat gold ook voor de jarige van vandaag en zo waren er meer waar het mannelijk publiek wel een oogje aan waagde. Minie had niet veel vriendinnnen in het peloton, want vrouwen worden altijd wat onrustig - om niet te zeggen afgunstig - als er iemand in hun midden is die vanwege haar uiterlijk meer aandacht krijgt dan de rest. Bovendien was Minie spijkerhard in de koers, ze wilde altijd winnen en gaf nooit cadeautjes, zelfs niet aan de dames die ze tot haar vriendinnen rekende. Ze kwam uit de Achterhoek. Uit Zevenaar om precies te zijn en ze is het zusje van mijn goede wielervriend Herman Brinkhoff, ook wel bekend als Mister Ronde van Nederland. De boerendochter was heel allround, want ze stond bij het NK zowel op het podium bij de ...

... wegwedstrijd als bij de sprint en de achtervolging. Twee keer was ze kampioene van Nederland en ze won zilver en brons bij het WK. Ze was een opvallende verschijning met haar lange geblondeerde haar en haar gebronsde kleurtje, omdat ze graag mocht zonnen als ze de kans kreeg. Volgens welingelichte kringen was ze gek op jongens. Dat was in die tijd een probleem, want in de selecties, die naar het WK of buitenlandse wedstrijden werden uitgezonden, was het streng verboden om bij elkaar op de kamer te komen. De dames hebben ook nog enkele jaren een heuse chaperonne gehad. Die had officieel de functie van bondscoach, maar in werkelijkheid was dat Joop Middelink, terwijl Dinie Brinkman er vooral voor moest waken dat die hitsige jongens niet in de buurt van haar harem kwamen. Minie kwam niet in opstand, maar ze saboteerde de verboden wel als het mogelijk was. Zo kroop ze eens op handen en voeten door het struikgewas om te horen wat een groep wielrenners, die voor het slapen gaan nog even buiten zat, te bespreken had. Omdat de conversatie regelmatig over vrouwen ging, hoopte ze in stilte haar eigen naam langs te horen komen. Ze was ooit hevig verliefd op een jonge Jan Aling en ze trouwde met baanrenner Peter Nieuwenhuis. Op hun bruiloft ontstond de romance van Gerrie Knetemann en Greetje Donker. Peter en Minie kregen een zoon en deze Rink Nieuwenhuis werd ook al wielrenner. Genetisch bepaald, aldus Herman. Het huwelijk hield geen stand en Minie is nu al weer jaren getrouwd met Jan de Jong en ze woont in Friesland. Ze wordt vandaag 56 jaar en - als je dit leest Minie - maak er een leuke dag van. Met dank aan Willy Kwantes. (Foto: archief Willy Kwantes)

Door Fred van Slogteren, 18 december 2008 23:00

reactie

Beste Fred, ik heb je artikel gelezen, vind het een leuk artikel. Het klopt inderdaad dat ik tijdens de wedstrijden maar één doel had; winnen! Ik denk dat je anders ook nooit tot de top zult behoren.

Veel wielrenners zijn van boerenafkomst, dat heeft te maken met zowel de opvoeding als wel dat veelal boerderijen op behoorlijke afstanden liggen van scholen. Tja, dan moet je door weer en wind op de fiets en… als je dat dan ook nog eens leuk gaat vinden?

Ik was altijd al een buitenbeentje op fietsgebied. Toen ik twaalf was heb ik me aangemeld bij ome joops toer. Deze toer werd ieder jaar gehouden voor jongens die niet op vakantie konden gaan. Ik kreeg een brief terug waarin stond aan dat deelname alleen voor jongens was. Dat heb ik niet geaccepteerd wat uiteindelijk heeft geresulteerd dat ik het eerste meisje was die aan deze toer deelnam en nu uit 50% meisjes bestaat.

Ik vond koersen fantastisch en vind het nu fantastisch om er naar te kijken. Ik geniet ervan om naar Marianne Vos te kijken.

Dat kruipen door de struiken dat kan ik me niet herinneren, wel mijn eerste liefdes. Ik denk dat relaties ontstaan waar ze kunnen ontstaan. Omdat je altijd met je sport bezig bent zit je ook een beetje opgesloten in die wereld. Hier ontstaan dan ook de relaties.

Nu ben ik met iemand getrouwd die niet uit de wielerwereld vandaan komt, maar door mij al weer 30 jaar erin werkt, zo kan het ook.

Ik wens een iedereen die dit leest prettige feestdagen, een vooral gezond en fantastisch (fietsseizoen) 2009!

Vriendelijke groeten,

Minie de Jong - Brinkhoff

Geplaatst door Minie, 20 december 2008 13:02:42

Mini Brinkhof

Genoemde rensters waren inderdaad ook buiten de koers in staat menig mannenhart op hol te doen slaan, maar gold dat niet evenzeer voor (pak hen beet) een Monique de Bruin, Leontien van de Lienden (Jean-Paul van Poppel's eerste vlam) en Bea Huizinga, om het maar even bij dat trio te houden? Zij kregen alleen wat minder publiciteit.

Mag ik me vanaf deze plaats aansluiten bij de felicitaties voor Mini? Voor haar zag ik begin jaren tachtig een rol als columniste van 'mijn' nieuwe blad 52x12 weggelegd. Helaas bleek initiatiefnemer Pim M. uit (toen) Meerssen over minder kredietwaardigheid dan zelfvertrouwen te beschikken. Hij verdween ook van het ene moment op het andere uit mijn beeld. Weet je het nog, Mini? Groet van Grijze Gruit, ook aan Jan, en nog een fijne dag!

Han de Gruiter

Geplaatst door Han de Gruiter, 19 december 2012 10:28:09

Minie Brinkhoffjarig

Zestig jaar, alsof het niks is. Zo’n vijfenveertig jaar terug reed ze opeens mee bij de Zwaluwen te Doetinchem en niemand vond dat raar. Er waren nog een paar meiden (Drina Barends herinner ik me nog van naam en nog iemand wier verloofde Bennie Elshof heette). Dat Minie het meest gezegend was met talent werd snel duidelijk. Jij en die andere meiden trainden egelmatig met ons mee. Van eindeloos lang geleden herinner ik me de rit naar Honselersdijk in het Zwaluwbusje. Omdat we te laat dreigden te komen, verkleedde jij je al vast in de bus terwijl we door het Westland crossten. In de spiegel kijkend heb ik zitten grinniken om de benauwde gezichten van je mannelijke collega-renners naast je.
Goed beschouwd was dat in een tijd dat er nogal wat mannen erg denigrerend konden praten over vrouwen in bepaalde sporten, bijv. wielrennen en voetballen. Gelukkig bij de Zwaluwen nooit iets gemerkt van dat soort Talibanisme.
Inmiddels laten de dames wielrenners in Nederland zien (trouwens dat is een grote constante door de tijd) dat ze ‘Sportbedrijven’ met een hoofdletter schrijven.
Minie gefeliciteerd, ik toost op je gezondheid.

Groet,

Joep Scholten

Geplaatst door joep scholten, 19 december 2012 19:11:17

Minie Brinkhoff jarig

Joep: ik kan je helpen aan de naam van de vriendin van Bennie Elshof. Dat was Willemien Goossens.
En laten we bij die Zwaluwenrensters ook niet de naam van Hennie Hondeveld vergeten. Zij en Ineke Heusinkveld, de latere mevrouw Oudkerk als ik mij niet vergis, waren de eerste Achterhoekse rensters.

Geplaatst door Herman Brinkhoff, 25 december 2012 15:16:05

Ineke Heusinkveld

Sorry, ik geloof dat ik fout zit. Was het niet Ineke van IJken die in de Achterhoek verzeild raakte toen ze trouwde met Ben Heusinkveld? Olympiër Jaap Oudkerk was denk ik nu getrouwd met een Olympische zwemster.

Geplaatst door Herman Brinkhoff, 25 december 2012 19:59:42

ineke heusinkveld-van Ijken

Ineke van Ijken werkte in Bunsschoten op kantoor bij Polynorm. Ben Heusinkveld (kampioen van Gelderland 1962) ging daar werken toen hij lid van de Polynorm ploeg werd.Ineke en Ben werden een paar. De familie van IJken waren brugwachters van de Eem-brug, zo ook later Ben, die vlakbij op de fiets aan een hartstilstand overleed. Een jaar of wat geleden sprak ik Ineke nog (mobiel) in voorbereiding op een artikel over oud Polynorm renner Piet Buuts. Ze was toen als vrachtwagenchauffeur ergens onderweg in Zuid-Duitsland.
Zie ook een artikel uit de Volkskrant van 2001
http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2844/Archief/archief/article/detail/606450/2001/02/24/Ineke-Heusinkveld-brugwachter.dhtml

Geplaatst door theo, 25 december 2012 21:21:07

Jaap en Marian

Jaap Oudkerk leerde op de spelen van 1964 de zwemster Marian Heemskerk kennen. Een kerkelijk huwelijk volgde, net als niet lang daarna de scheiding. Jaap wil er niet meer aan herinnerd worden. Groet! Fred

Geplaatst door Fred, 25 december 2012 22:45:21

Minie de Jong

En vandaag wordt Minie 62. Waar blijft de tijd. Zij is nog steeds een goede vriendin van mij en dat vind ik toch wel heel bijzonder. Bloemen worden later deze ochtend bij haar bezorgd en vanuit een regenachtig Zaandam wens ik haar een gezellige dag met Jan, hun kinderen en kleinkinderen. Groet! Willy.

Geplaatst door Willy Wiersma Kwantes, 19 december 2014 05:27:53

Minie de Jong

Ik ben niet erg origineel merk ik. Ook vandaag wordt een bos bloemen namens mij bij Minie bezorgd.
63 wordt zij inmiddels en dat is meer bijzonder dan het lijkt gezien de grote groep leeftijdgenoten cq oude wielervrienden die dit niet gered hebben. Minie viert haar verjaardag in petit comité. Ik wens haar een fijne dag en nog heel veel jaren.

Geplaatst door Willy Wiersma Kwantes, 19 december 2015 09:56:33

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web