De Burgerlijke Stand van 16 april

Suzanne de Goede (1984)

Vorig jaar behaalde dit mooie meisje uit Zoeterwoude maar liefst 17 overwinningen, waaronder een wereldbekerwedstrijd in Nieuw-Zeeland en een etappe in de Ronde van Toscane. Het is dan typisch Nederlands om te gaan roepen dat ze dat nooit zal kunnen overtreffen, zoals ik hier en daar gelezen heb. Getalsmatig misschien niet, maar ze heeft in 2006 wel al de eerste uitgave van de Omloop Het Volk voor vrouwen gewonnen en dat is geen kattepis. De Goede ligt er dan ook niet wakker van, want ze is een type dat zich geen druk laat opleggen en zoveel mogelijk haar eigen plan trekt. Als lid van het AA Drink Cycling Team weet ze dat het echtpaar Zijlaard-Van Moorsel alle vertrouwen in haar heeft en voor een omgeving zorgt waarin Suzanne zich senang voelt. De eerste grote overwinning is binnen. Er zullen er zeker nog meer volgen. Het is pas half april. (© Cor Vos)

Wat staat er nog meer in het geboorteregister?

Huub Vinken (1926)

De naam Huub Vinken associeer ik direct met het WK voor amateurs in 1949. Gewonnen door mijn Amsterdamse vriend Henk Faanhof en Huub Vinken uit Geleen werd derde. Samen hadden ze de Luxemburger Kass in de tang genomen en Faanhof had het perfect afgemaakt. Maar waar Henk een voor die tijd mooie profcarrière liet volgen, daar steeg Vinken niet boven de middelmaat uit. In drie jaar tijd behaalde hij acht overwinningen waaronder een etappe in de Ronde van Nederland, maar hij bleef daarmee ver verwijderd van de Locomotief-selectie van Kees Pellenaars. Zijn twee Nederlandse kampioenschappen op het baanonderdeel 50 km. zonder gangmaking zijn waarschijnlijk de hoogtepunten van zijn carrière geweest. Ik geloof dat hij na het fietsen rijwielhandelaar is geworden. Wie weet iets meer van Huub Vinken?

Ab Donker (1930)

Appie Donker zag ik voor het eerst rijden in de Ronde van de Albert Cuyp, de beroemdste marktstraat van Nederland. Het viel me op dat er het Appie, Appie, Appie gescandeerd werd en toen ik rondliep zag ik waarom. Loodgietersbedrijf Donker & Zoon stond er op een winkelruit in de Gerard Doustraat waar de renners ook passeerden. Appie reed een thuiswedstrijd. Een goede renner met een fanatieke inslag. Hij reed altijd erg aanvallend, maar hij heeft volgens mij nooit echt voor het wielrennen gekozen. Hij werkte bij zijn vader en dat ging voor. Daarom zitten er gaten in zijn carrière. 1957 was zijn beste profjaar. Hij won de B-uitgave van de Ronde van Vlaanderen en hij reed de Ronde van Italië. Later is hij ook nog gaan stayeren. Als loodgieter ben ik hem nog wel eens in de stad tegengekomen en jaren later ook als pensionado. Dat was een jaar of wat terug bij wijlen de RAI dernyrace van Harry Mater. Appie zag er goed uit, maar er werd niet meer gescandeerd.

Door Fred van Slogteren, 15 april 2006 22:00

Huub Vinken

In tegenstelling tot wat (Fred's informatiebron?) Wikipedia weet te melden, heeft de op 16 april 1926 in Heerlen geboren Huub Vinken niet pas na zijn carrière een wielersportzaak geopend, maar al veel eerder. In 1950, zijn eerste jaar als prof, stond ik tijdens een fietsvakantie bij hem in de zaak, die als bron van inkomsten natuurlijk veel belangrijker was dan de paar tientjes die een korte plek in de criteriums hem als befaamd spurter konden opleveren. Ik neem aan, dat zijn bescheiden erelijst en beperkte loopbaan daar alles mee te maken had.

De winkel was gevestigd aan een straat in Geleen met de niet alledaagse naam Op de Veij. Schuin tegenover de zaak van Vinken woonde ook de later zo beroemde Jan Nolten, voor mij toen nog een amateur van wie ik alleen wist dat hij tot de nationale top behoorde en wat moest ik in vredesnaam met de krabbel van een amateur? Het eind zou zoek zijn. Om Huub te plezieren, toch maar even aangebeld en prompt op de koffie genood door moeder, want Jan was trainen. Gelukkig kwam die lange blonde toch nog tijdig thuis en wat was ik trots toen hij me een jaar later in Chaam, eenmaal prof geworden, meteen herkende en spontaan begroette. Ach ja, die kinderhanden ....

Han de Gruiter

Geplaatst door Han de Gruiter, 16 april 2012 12:01:39

Appie Donker

De Amsterdammer Appie Donker was niet alleen in zijn eigen stad een graag geziene coureur, maar ook bij ons in Den Haag. Ik kan me herinneren, hem kort na de oorlog als nieuweling naar de zege in wijlen de Ronde van het Zuiderpark te hebben zien snellen en het jaar daarop als amateur datzelfde kunstje te hebben zien flikken. We waren onder de indruk en dat kan kleine Ab moeilijk zijn ontgaan.

Han de Gruiter

Geplaatst door Han de Gruiter, 16 april 2012 12:10:13

Appie Donker

Ja Han, ik denk met groot genoegen nog terug aan deze Ronde van Het Zuiderpark, georganiseerd door het Haags Vacantie Comité, altijd einde Julie begin Augustus, ja de finish lag zo beetje bij het H.P.S.V veld, ik zie het nog zo voor mij , ja het werd immers gehouden in onze achtertuin, wij wonen er nu nog steeds allebij in hetzelfde huis , jij in de Hulshortststraat en ik in de Staverdenstraat ja wij zijn intussen zo´n 65 jaar verder en nog steeds betrekkelijke buren in de wijk Rustenburg - Oostbroek, ja de namen van Tinus en Jan Kettenis, Apppie Donker, Gijs Pouw, Patsy Willekes, Piet Kooiman, Rinus van Rijn, Bertus Ouwenhand,André de Korver , Manus Brinkman, Wout en Jan Vehoeven, Teun v,d, Stel, Mattie v.d. Heuvel helemaal uit Hengelo, ook al in die tijd, kwamen naar den Haag, Piet en Frans Versluis en nog vele anderen reden hier hun 40 ronden van 2,5 kilometer, dus geen 80, zoals de criteriums vandaag de dag, ja 100 km. moesten de renners in die tijd op hun racefiets afleggen, kom er vandaag de daag eens om, of slaat mijn fantasie op hol?, ik eindig mijn verhaal uit de grijze oudheid, en zeg U allen gedag. Theo ten Dam.

Geplaatst door Theo ten Dam, 18 april 2012 13:13:55

Ab Donker

Op Delpher.nl kom ik in Het Vrije Volk van 1957 dagelijks een Giro verslag van Jan Liber tegen. Ab Donker reed hierin als knecht voor o.a. Wout Wagtmans, Wim van Est en Gerrit Voorting. Het was zijn eerste grote ronde. Tot de Tour heeft hij het nooit kunnen schoppen. Mede door toedoen van Kees Pellenaars. De opmerking van ploegleider Kees Pellenaars aan de finish in Milaan was niet mals. "Donker heeft in vlagen goed gereden, maar hij heeft nog weinig durf. HIj durft zich nog niet te laten zien. Hij is nog veel te veel meerijder. En je weet aan meerijders heb ik verschrikkelijk het land."
Donker reed daarna weinig prijs meer en (voor zover mij bekend) ook geen grote ronde. Den Pel kon je maken of breken in die tijd.......
Geplaatst door Arjan, 08 oktober 2018 19:45:50

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web