De Burgerlijke Stand van 23 februari

Theofiel Middelkamp (1914, overleden 02.05.2005)

Enkele jaren geleden publiceerde Jean Nelissen een boekje met een ranglijst van de honderd beste Nederlandse wegwielrenners ooit. Hoe hij dat allemaal heeft becijferd weet ik niet, maar hij moet er een flink stuk eigen emotie in hebben gestopt anders was Theo Middelkamp nooit op de vijfde plaats beland. Het is sowieso ondoenlijk renners uit verschillende perioden met elkaar te vergelijken. Puur cijfermatig hoort de Zeeuw niet op die plaats thuis, maar ik denk dat De Neel zijn TV-interview uit 1998 zwaar heeft laten meewegen. Zelden zo’n mooi TV-portret gezien. De 84-jarige Middelkamp vissend in de Schelde terwijl hij een prachtige tirade hield over alle mensen die hem de kloten konden kussen. Rancune van een natuurmens die op hoge leeftijd verbaal afrekende met zijn verleden. Nelissen had gelijk toen hij Fieleke op de vijfde plaats zette. Hoger had voor mij ook gemogen, want zo’n ranglijst is natuurlijk flauwekul al heeft het boekje leuk verkocht.

Wat vermeldt het geboorteregister nog meer?

Fons Steuten (1938, overleden 22.09.1991)

Deze Weertenaar maakte in 1964 deel uit van de Televizier-ploeg van Kees Pellenaars. Hij was helemaal geen type voor de Tour, maar toen zijn provinciegenoot Jan Hugens zich wegen ziekte moest afmelden moest Fonske mee. Een week later was hij weer thuis en die zeven dagen zijn waarschijnlijk de zwaarste uit zijn leven geweest. Elke dag afzien en ver in de achterhoede eindigen. In de zevende etappe verloor hij van de tijdslimiet.

Peter van de Knoop (1957, overleden 04.02.2001)

Deze renner is eigenlijk alleen maar bekend door zijn monsterontsnapping in Milaan-San Remo 1985. Hij maakte toen deel uit van een nietig ploegje met de naam Nikon-Van Schilt-Elro Snacks. Die ploeg was geformeerd rond de voormalige vedette Freddy Maertens die was verworden tot een zeer zielig geval. Eigenlijk is de lange solo van Van de Knoop de meest opzienbarende prestatie geweest die de ploeg heeft geleverd. In datzelfde jaar werd de Haarlemmer nog vijftiende in de Amstel Gold Race. Hij is maar één jaar prof geweest en hij overleed ruim vijf jaar geleden aan een hartstilstand.

Cornelius van Ooijen (1986)

Deze jonge renner staat aan het begin van zijn tweede seizoen als beroepsrenner. Hij heeft een plaatsje gekregen in de Belgische Unibet-Davo formatie, de voortzetting van Mr.Bookmaker. Eigenlijk is Cornelius nog een onbeschreven blad en moeten we gewoon afwachten wat hij daar onder leiding van oud-Tourwinnaar Lucien Van Impe gaat presteren. Hij wordt pas 20 vandaag. (Foto: © Cor Vos)

Door Fred van Slogteren, 22 februari 2006 23:00

Fons Steuten

Inderdaad heeft ook Henk Cornelisse (tricot van wielerrestaurant 'De Congo'!!)nog bij de NWB gefietst, echter niet met Cor Schuuring, maar met Werner Swaneveld uit Oudenbosch. Remmelt Hindriks uit Sittard, Jan Spetgens en Fons Steuten horen ook in dat rijtje thuis. De carrièrres van de laatste twee liggen me na aan het hart. Vandaag een reactie over Fons, later misschien over Jan. Dit vooral ook om Freds beschrijving in 'de burgerlijke stand' wat te nuanceren. Ik ben er namelijk zeker van dat 'onze Funs' bij een goede begeleiding en in de Tour van 1964 daarnaast ook een goede voorbereiding, veel beter gepresteerd zou hebben en uiteindelijk wel een type wielrenner voor de Tour zou zijn geworden. Ik moet erbij zeggen dat ik niet geheel objectief ben in deze beoordeling. Samen met veel andere aanhangers was Fons in de vijftiger jaren namelijk mijn favoriete coureur. Behalve zijn goede prestaties, sprak mij zijn uitstraling, zijn introvertheid en vooral zijn perfecte zit en pedaaltred aan. Hij zat gestileerd in zijn Eroba tricot en voor die tijd ook al wat hoger, op zijn fiets en vormde daar als het ware één geheel mee. Geboren in 1938 uit een echt wielergeslacht, begon hij begon met koersen in 1954 en won tal van wedstrijden. In 1959 zegevierde hij 13 maal en eindigde 45 keer bij de eerste 10!! Ook maakte hij deel uit van de ploeg van 'T.W.C. Maastricht', welke in datzelfde jaar in Wijk bij Duurstede clubkampioen van Nederland werd. Ook werd hij bij voorbeeld in 1960 nog derde in Olympia's tour door Nederland. Meestal kwam hij alleen aan, zo ook behaalde hij diverse ereplaatsen in tijdritten in Duitsland en Joegoslavië.
In 1962 en 1963 fietste hij nagenoeg niet, althans niet bij de KNWU.
In 1964 maakte Cees Pellenaers een aanvang met zijn Televizier ploeg. Het eerste jaar moest deze de ploeg wat geforceerd samenstellen. De vijf beste nationale coureurs van toen, namelijk Jo de Roo, Ab Geldermans, Jan Janssen, Peter Post en Huub Zilverberg hadden zich al verbonden aan Franse en Belgische ploegen. Op het laatste moment moest ook Jan Hugens nog forfait geven. Mogelijk herinnerde Pellenaers Fons nog als aanvallende klepper, hij bood hem namelijk een contract aan en in april 1964, twee maanden vóór de start van de Tour, werd 'onze Funs' alsnog beroepsrenner. Onvoldoende voorbereid op het Franse avontuur moest hij iedere dag geweldig afzien. Bovendien kwam hij in de derde étappe zwaar ten val en betaalde nadien hier de tol voor. In de zevende étappe, de Alpenrit naar Thonon-les-Bains, verloor hij met een groep van dertien renners erg veel tijd. Ze arriveerden na de tijdscontrole aan de finish en werden uit de strijd genomen. Overigens viel ook Ercole Baldini,
één der favorieten voor de eindzege, in die étappe uit.
Na zijn profcarrière bleef hij dus koersen bij de Nederlanse Wielerbond. Hij won bij de NWB jaarlijks veel koersen, bovendien in 1973 de wereldtitel in Sankt Johann.
In zijn nadagen in 1976 bracht hij ook 'The Ràs', Ierlands unieke nationale ronde op zijn naam. Deze prachtige ronde werd georganiseerd door NCA (National Cycling Association) een organisatie die zich niet wilde neerleggen bij de deling van Ierland en zich daarom als zodanig buiten de UCI had geplaatst. Geen geringe prestatie als men bedenkt dat in 1979 deze ronde werd gewonnen door Stephen Roche.
Chrétien Breukers heeft ook nog een mooi stukje over Fons geschreven in 'Mopperen aan de meet', een alleraardigst boekje over de Tour de France van 2005 (zie ook www.subliterair.org).
Op de onvolprezen wielersite (www.dewielersite.be)lezen we tenslotte hoe hij op 53-jarige leeftijd verongelukte tijdens een uitstap met de wielertoeristen.

Geplaatst door Jan Gios, 23 november 2006 17:45:14

STEUTEN/GIOS

Tip voor Jan Gios.
Er is maar één absolute Fons Steuten-fan en dat is Wiel Kuntzelaers uit Weert. Hij heeft enkele maanden geleden een “ boek “ van 340 pagina's samengesteld met krantenknipsels
en verslagen van de carrière van Fons Steuten, dus zijn loopbaan vanaf 1954 tot aan zijn dood.De oplage is uiterst beperkt dus je moet snel zijn, Jan.
By the way, het mooist zou het zijn om het samen in wielercafé "de Congo" nog eens te mijmeren over Fons en de Spet .

Geplaatst door theo, 11 december 2006 11:30:38

Cornelius van Ooijen

Cornelius fiets tegenwoordig bij het Cyclingteam Jo Piels!

Geplaatst door Harry Hermkens, 24 februari 2011 18:12:33

Fons Steuten

In 1976 heb ik Fons leren kennen als een lid van de Nederlandse ploeg die toen Zuid Afrika bezocht, In de lange en zware Rapport toer door dat land werd er gereden van Kaapstad naar Johannesburg en Fons reed met de beste mee.5e De wedstrijd is over 1600 kilometer en wordt door de kenners als een van de zwaarste ter wereld beschouwd. Ik was toen de ass.manager /chauffeur en met mijn Afrika kennis kon ik de ploeg goed begeleiden.

Geplaatst door Cor Post, 20 september 2011 21:50:54

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web