De Burgerlijke Stand van 8 december.

Jorge BATIZ (1933, Argentinië)

Tegenwoordig rijdt er in het gemondialiseerde profpeloton nog wel eens een verdwaalde Argentijn mee, maar in vroeger tijden kwam dat niet voor. Dit ondanks het feit dat er in Buenos Aires vele jaren lang ieder jaar een zesdaagse werd georganiseerd. De meeste daarvan zijn gewonnen door Europese renners, die de oversteek naar dat verre land hadden gemaakt. Op de erelijst staan dan ook namen als Fausto Coppi, Miguel Poblet, Danny Clark en ook onze landgenoot Frans Slaats. Die won in 1944, midden in de oorlog en dat is een verhaal apart. Slaats vertrok begin 1940 naar Argentinië om daar de zesdaagse te rijden. Toen hij daar was trokken de Duitse legers Nederland binnen en Slaats kon niet meer terug. Pas na de oorlog keerde hij weer met die ene triomf in de Zesdaagse van Buenos Aires op zijn erelijst aan de zijde van de Italiaan Rafael Di Paco. Op de lijst van winnaars van Buenos Aires staan ook enkele Argentijnen en ik zal hun namen niet oplepelen, omdat ze u waarschijnlijk toch niets zeggen. Mij in ieder geval niet. Behoudens dan die ene van ...

... Jorge Batiz, die begin jaren vijftig in de wielersport stapte als sprinter. Hij won in 1955 goud bij de Panamerikaanse Spelen in Mexico City, en in dat zelfde jaar en het jaar erop werd hij tweede bij het WK sprint voor amateurs. Hij won diverse sprintwedstrijden in Zuid-Amerika en in Europa en besloot zich toen toe te leggen op het zesdaagsewerk. Hij reed zes jaar achtereen in Buenos Aires, won daar vijf keer en eindigde de zesde keer als tweede. In Europa heeft hij er geen gewonnen, maar hij werd wel twee keer tweede. Dat was in de Zesdaagse van Madrid en de laatste keer reed hij met de beroemde stayer Guillermo Timoner. Ze mochten hem graag in Europa, dat kleine Argentijntje. Een aanvallend en strijdlustig rennertje die in het gewoel meedraaide alsof ze in zijn geboorteland niets anders doen. (Foto: archief Jac Reijendam)

De andere op 8 december geborenen zijn:

DONADONI, Alice (1988, Italië)
GAUL, Charly (1932, overleden 06.12.2005, Luxemburg)
KAPUSTA, Sylwia (1982, Polen)
KONOVALOVAZ, Ignaz (1985, Litouwen)
LOUDER, Jeff (1977, Verenigde Staten)
MOUREY, Francis (1980, Frankrijk)
PIRARD, Frits (1954, Nederland)
VEENSTRA, Wiebren (1966, Nederland)
VRIJMOED, Maurice (1988, Nederland)

Door Fred van Slogteren, 7 december 2008 23:00

Jorge Batiz

In een van de meest recencente afleveringen van de muur (weet niet meer precies welke, volgens mij nr. 26) staat een heel artikel over Batiz, en zijn bijzondere band met coppi. Dat zal ook wel een van de redenen zijn waarom hij het 'gemaakt' heeft in europa.

Geplaatst door edo elfrink, 10 december 2010 10:08:52

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web