Het was me het weekje wel!

Met veel genoegen denk ik terug aan afgelopen maandag toen in de Orangerie in Den Bosch tijdens het jaarlijkse wielergala de prijzen werden uitgereikt voor de beste wielrenner, wielrenster en belofte van het jaar. Robert Gesink, Marianne Vos en Coen Vermeltfoort werden de winnaars en daar kan iedereen vrede mee hebben, lijkt me. Volgend jaar komt er nog een prijs bij: de Peter Post Carrière Prijs, bestemd voor de wielrenner die zijn carrière beëindigd heeft en daarin zijn of haar stempel op de wielersport heeft gedrukt. Dat had dus dit jaar Michael Boogerd of Maarten den Bakker geweest kunnen zijn om even een voorbeeld te geven. Wat mij betreft mag de keus ook breder zijn, zodat er ook mensen in aanmerking komen die zich jaar in jaar uit zonder eigenbelang verdienstelijk maken voor de wielersport. Ik ken er wel een stuk of dertig. De prijs werd naar Post vernoemd omdat ...

... hij afscheid heeft genomen als voorzitter van de Club 48, waarvan hij twaalf jaar lang het boegbeeld was. Zijn opvolger heet Theo de Rooij en daar mogen we alle vertrouwen in hebben. Het was in ieder geval een leuke dag.
Net als jongstleden woensdag toen ik in de ochtenduren een paar uur aanwezig was op de Velodrome Amsterdam. Daar komt drie keer in de week een peloton oud-renners bijeen om op een ontspannen manier op de baan te rijden. Het gaat nergens om en het lijkt op dom rondjes rijden, maar het is zonder meer goed voor lijf en leden en een goed gevoel in je kop. Tussen die mannen zag ik oud-Nederlands kampioen Piet van der Lans rijden en Jan Derksen junior, zoon van senior en ooit een van de beste schaatsers van ons land. Piet Krol niet te vergeten, een pensionado die al jaren langer op de fiets zit dan menig beroepsrenner, alsook de 79-jarige Piet van Heusden, wereldkampioen achtervolging in 1952. Ik was verrast toen ik in die groep nog een bekend gezicht meende te zien, alleen kon ik dat hoofd met die helm erop, niet thuisbrengen. Toen hij na zijn zoveelste rondje het middenterrein opstuurde en hij na te zijn afgestapt die helm afzette, zag ik het. Harold Knebel (foto), de grote baas van Rabo Wielerploegen B.V. had niet eens een Raboshirtje aan maar een neutraal zwart/wit tricot. Hij doet dit al jaren, vertelde hij me. We hebben een half uurtje geanimeerd met elkaar gebabbeld en ik ben er van overtuigd geraakt dat we met deze man toch echt wel een wielerdier in huis hebben en geen kille bankman die niets van wielrennen zou begrijpen, zoals ik her en der heb gelezen. En toen ik hem enthousiast hoorde praten over de Tourploeg van 2010 met Menchov, Freire, Gesink, Mollema, Bos, enzovoort wist ik het zeker: er staat veel moois te gebeuren.
Het leukste bericht van de week is de reactie van de heren voetballers op het feit dat ze net als wielrenners, atleten, tennissers enzovoort strenger gecontroleerd zullen worden op het gebied van dopinggebruik. Ze moeten ook hun whereabouts gaan opgeven en elke dag tussen zes en negen uur 's ochtends een uur beschikbaar zijn voor eventuele out of competition controlls. 'Een ernstige inbreuk op de privacy', fulmineerde Danny Hesp, voorzitter van de vereniging van contractspelers. En Ron Jans, de trainer van FC Groningen is van mening dat er dan maar beter gestopt kan worden met voetballen. Ja, het is me toch wat. Ik heb die heren niet gehoord toen de privacy van andere sporters in het geding was, maar nu ze er zelf mee te maken krijgen is Leiden in last.
(Foto: © Cor Vos)

Door Fred van Slogteren, 30 november 2008 9:00

Belofte van het jaar

Waarschijnlijk is mij ontgaan,hoe de verkiezing van belofte van het jaar,wordt verkregen.Volgens mij kon via de WielerMagazinesite gestemd worden.Tevens was er de club van 48,en deze stemmen tezamen bepalen wie de winnaar is.
Op de site van WielerMgazine,was Wout Poels toch de grote winnaar.
Hoe is dan de stemming verder verlopen,of is er mij iets ontgaan?

Geplaatst door Harry Hermkens, 30 november 2008 11:47:36

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web