Van de boekenplank van Wim ...

IN DE PISTE

door Tom Lanoye

"Tom Lanoye is in Vlaanderen een grote meneer. Een schrijver/dichter die ook theaterstukken schrijft en vooral populair is door zijn spectaculaire optreden in het theater en voor de TV, waar hij op een heel bijzondere manier uit eigen werk voordraagt. Hij debuteerde in 1980 en in ...

... 1984 publiceerde hij bij de Nederlandse uitgever Bert Bakker dit dichtbundeltje met de titel 'In de piste'. Nu zult u ongetwijfeld denken, dat moet op de piste zijn, want de slogblog is een wielersite en die Van Eyle schrijft altijd over wielerboeken. U hebt helemaal gelijk, maar als verzamelaar wil je alles hebben en zo bezit ik ook boeken waarin het wielrennen slechts zijdelings voorkomt. De gedichten in dit boekje gaan over van alles en nog wat en soms staat er een versje in over de wielersport. Zoals deze over de klassieker Gent-Wevelgem. Dat begint met een ode aan de moderne glimmende en strakke koerskleding:

'Mocht ik herbeginnen
zou het net zo doen:
Niet om de poen,
maar om die nieuwe pakken
die zo glimmend spannen
om je billen en om die
van elke ploegmaat.'

De Antwerpse slagerszoon tobte in die tijd waarschijnlijk met het verval van zijn tanden en kiezen. Dat blijkt uit:

'gegroet gebeente in mijn mond,
heil de tanden die mijn voedsel en het vele leven
rollen en vermalen.'

Na alles weer eens tot me te hebben genomen, oh heerlijk uurtje, weet ik weer dat de titel slaat op de arena van een circustent.

Tot volgende week!"

Wim van Eyle

Door Fred van Slogteren, 27 november 2008 9:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web