Uit de stalling van Peter R. de Fiets ...

"Titanium heeft als scheikundig symbool Ti en het atoomnummer 22. Het heeft een typisch goudgrijze kleur. Het is in 1795 ontdekt door Martin Heinrich Klaproth en die noemde het naar de Titanen uit de Griekse mythologie. Het materiaal heeft de zelfde sterkte als staal maar heeft slechts 60 procent van de dichtheid daarvan en titanium roest niet. Vandaar dat het meestal ...

... blank gebruikt wordt. In de ruimtevaart en de vliegtuigindustrie werd het al snel toegepast ik maakte er voor het eerst kennis mee in het ziekenhuis waar ik werkte. Daar wordt het gebruikt voor het maken van een heupprothese, omdat het materiaal geen afstootverschijnselen vertoont bij het inbrengen in het menselijk lichaam. Intussen zijn er legio toepassingen, zoals brillen en sieraden. Kortom, titanium is een juweel van een  materiaal. Het is niet zeldzaam want het komt voor in 0,6 procent van onze aardkorst en is het op vier na het meest voorkomende metaal. Het is wel relatief duur omdat de verwerking zo gecompliceerd is. Als er tijdens het fabricageproces zuurstof bijkomt dan wordt het bros. Daarom moet het in een beschermde omgeving worden gelast en dat is de voornaamste reden voor het forse prijskaartje.
De Amerikaanse fietsenmerken Merlin en Speedwell waren niet de eersten die titanium frames produceerden, maar ze hebben het product wel in de markt gezet. Een warm pleitbezorger van titanium was Adri Haine die er veel over gepubliceerd heeft. Raleigh en Miyata verlijmden als eersten de buizen tot een frame. Toen de Russen titanium buizen en frames gingen produceren werden de producten als een stuk goedkoper. Het gevolg was dat elk zich zelf respecterend fietsenmerk wel een titanium frame in zijn leveringsprogramma had zitten. Ik heb waarschijnlijk een Rus te pakken want het is een plakletterframe waarbij de onderdelen te modern zijn en ik hem opnieuw moeten opbouwen met commandeurs op de schuine buis. Achter op het blad Wieler Revue staat een advertentie van de firma Vannicholas uit Numansdorp en volgens mij is dit nog de enige titanium framebouwer in Nederland. Dit bedrijf geeft op een totaal eigen wijze invulling aan een geborsteld frame. Ik werd getroffen door een passage uit hun brochure, waarin staat: 'Een man die werkt met zijn handen is een arbeider; een man die werkt met zijn handen en hersenen is een vakman en een man die werkt met zijn handen, hersenen en hart is een artiest.' Je houdt van titanium of je krijgt er afstootverschijnselen van, ik denk dat ik toch maar eens een kijkje ga nemen in Numansdorp, zodra mijn titanium fiets weer rijklaar is.
 
Tot over veertien dagen!"

Peter Ravensbergen

Door Fred van Slogteren, 18 november 2008 9:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web