Het was me het weekje wel!

De afgelopen week stond voor mij in het teken van dinsdag 4 november. De Amerikaanse presidentsverkiezingen? Nou nee. Daar is inmiddels genoeg over gezegd en geschreven. We hebben een nieuwe messias als leider van de wereld en dat gaat tegenvallen. Kan niet anders. Nee dinsdag 4 november was de dag van ...

... Joop Riethoven, de inmiddels 87-jarige Leidse wielerorganisator, die dertig jaar geleden de Tour de France naar Nederland haalde. Dat jubileum mocht natuurlijk niet ongemerkt voorbijgaan en zo werd het clubhuis van LRTV Swift, zijn vereniging, goed gevuld met vele wielercoryfeeën uit het heden en verleden. Leiden had het destijds uitstekend georganiseerd, maar er ging tijdens de dag van de proloog van alles mis. In de eerste plaats kreeg Joop zelf op de avond ervoor, tijdens de ploegenvoorstelling, een herseninfarct; in de tweede plaats was er een hoop gehannes over de reclameborden bij de finish en in de derde plaats goot het die dag van de regen. Dat was reden voor de jury om de uitslag van de proloog niet in het klassement op te nemen en de winnaar - Jan Raas - de gele trui te onthouden. Na afloop was iedereen kwaad en het zorgvuldig door Joop Riethoven en zijn medewerkers voorbereide feestje is letterlijk en figuurlijk in het water gevallen.
Het feestcomité van afgelopen dinsdag besloot tot een forumdiscussie met maar liefst elf betrokkenen en ik werd gevraagd om daar als voorzitter enige lijn in aan te brengen. Volgens verslaggever Gert-Jan Onvlee van het Leidsch Dagblad werd het een amusant tafelgesprek met vele hoogtepunten. Een van die hoogtepunten was, volgens hem, het in het nauw brengen van Jean Houben, een van de aanwezigen en destijds in 1978 een van de drie internationale juryleden. Houben werd door Henk Lubberding (destijds deelnemer aan de proloog) en Peter Ouwerkerk (destijds verslaggever van Het Vrije Volk) behoorlijk onder vuur genomen en de zaal volgde de discussie geboeid. Na afloop vroeg Bennie Ceulen het woord. Bennie is de ambassadeur van de Tour in Nederland en hij verraste iedereen met het verhaal dat in Parijs de gebeurtenissen van 28 juni 1978 al lang vergeven en vergeten zijn en aan Joop Riethoven reikte hij een hoge Touronderscheiding uit. Toen moest Joop plaatsnemen in een fraaie auto met het opschrift 'Directeur du Tour de France 1978' en gevolgd door twee touringcars ging het naar het stadhuis, waar burgemeester Lenferink het eerbetoon aan een geëmotioneerde Joop nog een dunnetjes overdeed. Toen weer terug naar Swift voor de borrel en het buffet en het bleef daarna nog lang onrustig in Leiden.
Dat was ook voorzien, maar het ontslag van maar liefst vijf bondscoaches van de KNWU – waaronder Egon van Kessel en Peter Pieters – had niemand voorzien. Ik ga er nog niks over schrijven, omdat de KNWU heeft aangekondigd een structuurwijziging te zullen doorvoeren, waarin geen ruimte is voor het vijftal. De magere resultaten in Beijing hebben niets met dit besluit te maken, roept de bond. Ja Ja! Wordt ongetwijfeld vervolgd.
(Foto: © Jan Duivesteijn)

Door Fred van Slogteren, 9 november 2008 9:00

TOURPROLOOP 1978

Fred, ik had het voorrecht en genoegen om samen met mijn vrouw op deze geweldige happening aanwezig te mogen zijn, hoewel ik het poseren op de door jou geplaatste foto aan mij voorbij heb laten gaan. Aanvankelijk dacht ik met gewoon een bijeenkomst ter herinnering aan de proloog in Leiden 30 jaar geleden te beleven. Er werden echter historische feiten onthuld betreffende het onthouden van de gele trui aan Jan Raas na de winst in de proloog. Jammer dat toenmalig jurylid Jean Houben er niet rechtstreeks vooruit kwam dat de juryleden destijds als geleedpotige (dieren zonder ruggengraat)marionetten dansten naar de pijpen van Levitan, wellicht uit een vorm van 'lijfsbehoud'over overlevingsdrift, want deed men dat als jurylid niet, dan kon je vertrekken. Toen het hele kletsverhaal van Houben vanuit het forum als kletskoek werd bewezen, heb ik zelden iemand zo klein zien worden. Kortom, een fascinerende meeting en ik was in 1978 de dag na de proloog in Sint Willebrord (waar Rini Wagtman de Tour naartoe gehaald had) aanwezig als deelnemer aan een voorwedstrijd voor amateurs en na afloop zag ik van heel nabij Jan Raas alsnog als een getergde leeuw als eerste over de eindstreep denderen en de gele trui veroveren. Er is me nu veel duidelijk geworden wat betreft de intriges na afloop van de memorabele proloog in Leiden.In feite een Groot Verhaal waard.
Complimenten voor jou voor de wijze waarop je als gespreksleider'de waarheid boven tafel hebt gehaald'.
Kortom, een fascinerende en onthullende dag.

Geplaatst door jan zomer, 10 november 2008 14:18:06

Het was me het weekje wel

Wie waren er allemaal in Leiden. Wie is bijv. die oudere heer naast Riethoven? Natuurlijk herken ik Janssen en Zoetemelk. Graag echter nog wat meer namen.

Geplaatst door Ton van Wieringen, 13 november 2008 21:05:27

Namen

Beste Ton, Op de eerste rij zie je links van Riethoven Henk Faanhof en Leo van der Pluym en rechts Monique Knol. Daarachter staan o.a. vlnr. Petra de Bruin,Piet van Heusden, Jaap Oudkerk en Harry Mater. Daar weer achter Henk Lubberding, Jean Houben en Koos Tacx en meer naar achteren herken je nog Jaap Kersten, Cor Schuuring, Cees van Espen, Ruud Bakker, Peter Ouwerkerk, Bennie Ceulen, Jurry Hulzebos, Rini Wagtmans en Hans Prakke. Genoeg namen zo? Groet! Fred

Geplaatst door Fred, 14 november 2008 06:27:45

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web