De Burgerlijke Stand van 14 april

Jos Hinsen (1931)

Ze hebben heel lang gedacht dat Jos Hinsen een Belg was, maar de in het Belgische Rijckevorsel geboren boerenzoon was wel degelijk n’n ollander. Hij kwam zelden in ons land, want er was in d’n bels genoeg te koersen. Begin 1955 begon hij aardige uitslagen te rijden en zijn Nederlanderschap werd ontdekt. Niet dat hij er een geheim van maakte, want hij reed op een Nederlandse licentie, maar het was een beetje een onopvallende jongen. Toen hij in de Ronde van Luxemburg goed reed stapte Kees Pellenaars op hem af en vroeg hem mee te gaan naar de Tour de France. Daar heeft d’n Pel geen spijt van gekregen, want de blonde Nederbelg won de zevende etappe naar Thonon-les-Bains. In de sprint van de kopgroep vloerde hij gereputeerde finishers als Fantini en Caput. Het was zijn eerste overwinning als professional en het zou ook zijn enige overwinning blijven. Hij zou nog tot 1962 doorkoersen, maar zijn palmares vertoonde geen hoogtepunten meer. Ook weer zo’n renner waarvan je je afvraagt wat er van hem geworden is en of hij nog leeft. Als dat zo is wordt hij vandaag 75. In Rijckevorsel waarschijnlijk.

Wat staat er nog meer in het geboorteregister?

Martin Kokkelkoren (1969)

Voor deze renner uit Noordwijkerhout lag in 1990 de wereld open toen hij als beloftevol amateur een contract kreeg aangeboden bij de Buckler-ploeg van Jan Raas. Het aanbod was een droom. Na twee jaar rijpen met een voorzichtig programma begon hij als 23-jarige met het grote werk. Hij reed enkele voorjaarsklassiekers en vervolgens de kleinere rittenkoersen. Door ziekte van Gerrit Solleveld ging hij mee naar de Tour. Hij stelde niet teleur, won bijna een etappe en haalde Parijs. Bondscoach Knetemann nam hem vervolgens naar het WK en Martien Kokkelkoren stond met stip op de ladder. Toen het seizoen erop zat waren er tekenen dat het allemaal misschien iets te veel was geweest. Hij belandde bij de psychiater en hij kreeg antidepressiva. Een jaar later was zijn carrière voorbij. Een merkwaardig incident – waarin hij zeker geen hoofdrolspeler is geweest – zorgde ervoor dat hij op staande voet werd ontslagen. Zijn wereld stortte in. Ik heb begrepen dat het weer redelijk goed met hem gaat. Ik hoop dat het waar is want 37 jaar is jong genoeg om er wat van te maken.

Door Fred van Slogteren, 13 april 2006 22:00

jos hinsen

Voor mij een stukje jeugdsentiment, want toen ik zo'n jaar of 13-14 was, en de Tour en het wielrennen in het algemeen in de media volgde, was Jos Hinsen mijn favoriet. Natuurlijk,ik was een naamgenoot en mijn broers Jan en Wim kozen voor Jan Nolten en Wim van Est. Zo konden we elkaar thuis een beetje plagen.
Jos Hinsen had inderdaad maar één uitschieter in de Tour en won verder de nodige francs in de Belgische kermiskoersen.Dankzij Jos Hinsen staat bij mij het dorpje Rijckevorsel op de kaart!

Geplaatst door jos vreeburg, 27 mei 2008 17:52:29

Jos Hinsen

Jos Hinsen is op 15 maart jongstleden overleden in het St-Elisabethziekenhuis te Turnhout.

Weer een vertegenwoordiger uit de gouden jaren '50 die ons is komen te ontvallen.

Geplaatst door William van Peer, 14 april 2009 06:52:59

Jos Hinsen

Bedankt William. Ik heb de Nederlandse Belg direct naar zijn administratieve begraafplaats gebracht. Het is typisch dat ik nog steeds weet waar ik die dag was toen hij die etappe won. In de zomervakantie met schoolvrienden op de terugweg van de Diemerplas waar we hadden gezwommen. Op de Harteveldseweg in Diemen stond bij een sigarenwinkel een bord waarop geschreven stond: 'Hinsen wint etappe, Van Est in gele trui.' Mooie herinneringen, maar het clubje van Pellenaars wordt helaas steeds kleiner. Groet! Fred

Geplaatst door Fred, 14 april 2009 07:45:44

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web