Uit de wasserette van Henk ...

"Hij weet echt niet hoe vaak hij al heeft moeten uitleggen dat hij geen familie is van de Van Esten uit Fijnaart en St.Willebrord. Hij is er één van Dinteloord, het dorp waar hij al jaren als timmerman bij de Dienst Bouw en Woningtoezicht werkt. Als wielrenner stond ...

... Bart van Est bekend als een lastige jongen en dat erkent hij zonder probleem. "Ik stond al heel jong op eigen benen, moest voor me zelf zorgen en leefde in de overtuiging dat je het met een grote mond wel redt in het leven. Met die mentaliteit werd hij wielrenner. Bij de amateurs presteerde hij sterk en hij kreeg een plaats in de paarse brigade, de bijnaam van de ploeg van Jan van Erp. Jan Gisbers was daar de ploegleider en hoewel die de grote kwaliteiten van Bartje direct in de gaten had, boterde het niet tussen de twee. Gisbers was tevens de coach van de ploeg, die bij het WK en de Olympische Spelen de ploegentijdrit moest rijden over 100 kilometer. Rini Wagtmans was destijds bondscoach en dat was volgens Bart een type dat een schouderklopje gaf als je goed presteerde, maar als dat niet zo was alle aandacht aan je besteedde. Met Jan van Houwelingen, Bert Oosterbosch, Guus Bierings en Egbert Koersen werd hij geselecteerd voor het WK van 1978 in het Duitse Brauweiler. In de voorbereiding marcheerde het bij Bart niet honderd procent en hij leek de eerste kandidaat om af te vallen. Toen Gisbers dat ook inderdaad voorstelde aan Wagtmans, werd hij door de bondscoach teruggefloten. "Met Bart zit het wel goed, geef hem even de tijd", zei Rini en het kwam goed. Koersen werd reserve en de vier reden indrukwekkend naar de wereldtitel. Van Houwelingen, Oosterbosch en Bierings konden direct tekenen bij de profs, maar voor Bart van Est was er geen belangstelling bij de belangrijke ploegen. Dat lag, volgens hem, aan zijn reputatie van lastige jongen en hij bleef amateur. Zonder opgaaf van redenen hield Gisbers hem in 1979 buiten de nationale selectie. In de Ronde van Dinteloord hield hij het ineens voor gezien. Hij reed het parcours af, fietste naar huis, parkeerde zijn fiets in het schuurtje en solliciteerde de volgende dag naar een baan als timmerman. Hij raakte gesetteld en ingekapseld tussen huisje-boompje-beestje pompte hij na enkele jaren de bandjes weer op, vroeg een licentie aan en reed nog enkele jaren - puur voor zijn plezier - bij de amateurs. Een profcarrière ambieerde hij niet meer en dat zat er ook niet meer in. En die regenboogtrui? Die kreeg ik.

Tot volgende week!"

Henk Theuns

Door Fred van Slogteren, 5 november 2008 9:00

Bart van Est

Voor hij wereldkampioen in Brauweiler werd, won Bart als junior de Ronde van het Lage Land en als amateur de Ronde van Noord-Holland. Daarmee is hij nog steeds de enige renner die beide - aan elkaar verbonden wedstrijden - wist te winnen. Voor mijn boek over de Ronde van Noord-Holland had ik een leuk gesprek met hem over zijn loopbaan als wielrenner en wat hij daarna deed.
Daarbij kwam ik te weten dat hij echt van alle markten thuis is. Na het wielrennen werd hij o.a. duivenmelker en ook daarin behoort hij tot de absolute top. Als je talent hebt, en dat had Bart, kom je in alles boven drijven.

Geplaatst door Rob Kat, 05 november 2008 17:51:36

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web