Het was me het weekje wel!

Ik geef het toe, het is heel lang geleden dat ik een veldrit bezocht. Wel kijk ik er graag naar op TV. Het is een boeiende en zware sport. Als je er tot de top wilt behoren dan moet je er heel veel voor doen. Zo veel dat je de sport alleen ...

... op professioneel niveau kunt beoefenen. Wereldkampioen worden is maar voor enkelen weggelegd. Kortom veldrijden is topsport of je er nu van houdt of niet. En dan komt het bericht dat de sportkoepel NOC*NSF heeft bepaald dat veldrijden geen topsport is omdat er te weinig landen aan het WK meedoen. Dat staat geschreven en de statuten en reglementen moeten worden nageleefd anders wordt het een zooitje. De grens is 24 landen en bij het laatste WK deden slechts 23 landen mee. Dat vind ik nog veel, want ik zie alleen heel veel Belgen, wat Nederlanders en verder wat Duitsers, Tsjechen, Zwitsers en Italianen. Lars Boom is een topsporter als hij op de weg rijdt of een tijdrit wint, maar in het veld is hij dat niet, zijn wereldtitel ten spijt. En dan Daphny van de Brand. Ik heb haar een keer geïnterviewd en ik werd al moe toen ik alleen maar hoorde hoe haar dagindeling is. Zij krijgt geen financiële ondersteuning meer en dat betekent misschien dat ze haar geliefde sport vaarwel moet zeggen en een baantje zoeken, tenzij ze een sponsor vindt die haar een toelage garandeert waarvan ze kan leven en haar kosten betalen. Wat een maatstaf en ik vraag me af of ze die ook aanleggen voor het langebaanschaatsen. Als er één sport is met weinig deelnemende landen dan is het wel het schaatsen. Daarom heb ik een voorstel. Stuur Richard Groenendaal en Gerben de Knegt naar een mooi ver land, geeft ze een zakje Rabo-geld mee om daar een inboorling (één is genoeg) de beginselen van het veldrijden te leren. Schrijf hem in voor het WK en het probleem is opgelost. Ze worden dan waarschijnlijk laatste en een na laatste met vele minuten achterstand, maar veldrijden is dan getalsmatig wel weer topsport. Een onzinnig voorstel, maar wie is begonnen? NOC*NSF toch! Daar zitten meer boekhouders dan oud-topsporters. Dus meer oud-topsporters en minder Suske & Wiske, zou ik zeggen. Dan komt het sportverstand vanzelf terug. (Foto: © Cor Vos)

Door Fred van Slogteren, 2 november 2008 9:00

NOC*NSF heeft gelijk natuurlijk, veldrijden is gewoon een sport in de marge om een stelletje Vlamingen van de straat te houden.

Als kijksport is het trouwens erg mooi om te zien, zeker langs het parcours.

Hoeveel landen doen er eigenlijk mee aan een WK schaatsen?

Geplaatst door Paul Verstappen, 03 november 2008 10:23:39

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web